Life&style

Casu Marzu, najopasniji i najodvratniji sir na svijetu čiju prodaju je EU zabranila

  • Jesi li ikada čula za Casu Marzu? To je specijalitet od sira s otoka Sardinije
  • EU je zabranila trgovinu s tom delicijom, a razlog je živi sastojak koji nam može pokvariti ne samo tek već biti i narušiti zdravlje
  • Unatoč okusu koji u ustima ostaje satima (nekima divnom, nekima gnjusnom), ovaj je sir glavna zvijezda na vjenčanjima!

Ali, ako znaš o kojem je to „sastojku“ riječ, ionako će ti se vjerojatno okrenuti želudac i nećeš htjeti ni pomirisati tu „sirnu deliciju“. Naime,  u siru se nalaze živi crvi - i to namjerno!

Casu Marzu je vjerojatno najodvratniji sir na svijetu

Uzgajivači ovčjeg mlijeka blistavim očima gledaju zabranjenu deliciju. Tisućama je godina Casu Marzu glavni gost na vjenčanjima i rođendanima na Sardiniji. Njegov okus trebao bi imati posebno začinjenu notu koja u ustima traje satima. A tek konzistencija ovog sira! Trebala bi biti izuzetno kremasta. Zvuči uzbudljivo? Još je uzbudljivije kada razrežeš gornju, tvrdu koru sira, kao što se može vidjeti na videu ispod. Naime, u njemu je gomila crva. Čovjek s užitkom prolazi s komadom kruha kroz crve i uzme zalogaj. Mmmhhh, finooo! 

Otkrili su genijalan trik kako rezati sir na perfektno jednake šnite - nevjerojatno je jednostavan

Žive ličinke ulaze u probavni trakt

Proizvodnja je slična proizvodnji sira Pecorino, samo je u žanru horora. Naime, seljacima, proizvođačima, u pomoć dolaze takozvane sirne muhe. U njega polažu jaja i stvari se pokrenu za nekoliko sati. Sir je pun crvi. Sve što vrijedni mali "kuhari" sada moraju učiniti jest njuškati i vršiti veliku nuždu. Njihova probava zatim daje siru kremastu konzistenciju i snažnu aromu. Bajka o siru završava tragično za njih. Jednostavno se jedu zajedno sa sirom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @simulando2021

A ovdje bi i za nas sve skupa moglo završiti tragično. Naime, za ličinke se kaže da su djelomično otporne na želučanu kiselinu, a ulaze u probavni trakt. Razumljivo je da to ne mora nužno utjecati na tebe, ali i da može uzrokovati mijazu (bolest mušica). Sardinijski su poljoprivrednici opušteni i ne mare za to, ali EU ni u kom slučaju ne misli tako. Zabranila je proizvodnju i distribuciju ovog sira. Svatko tko bez obzira na zabranu trguje s njim može očekivati kazne do 50.000 eura. Međutim, čine se napori da se poduzmu higijenske mjere kako bi se osiguralo da sirne muhe ne dođu u kontakt s nekom lešinom prije nego što se ugodno smjeste u siru. Do tada će ekipa sa Sardinije uživati u siru isključivo za vlastitu konzumaciju.

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock

Komentari 0