Life&style
Kuhanje tjestenine

Baš kao Talijani! Uz ovih sedam savjeta za kuhanje tjestenine sve će ti poći za rukom

  • Uspješno kuhanje tjestenine ponekad se čini kao znanstvena fantastika, a dobivanje jela koje nije slijepljeno ili raskuhano kao nemoguća misija
  • Odlučili smo priskočiti u pomoć i na jednom mjestu sažeti sedam najvažnijih točaka kuhanja tjestenine
  • U nastavku također možeš otkriti treba li doista dodati sol i ulje prilikom kuhanja te zašto treba izbjegavati ispiranje tjestenine
  • PS: na kraju te očekuje i recept za brzo i fino jelo koje donosi instant osvježenje - Tjesteninu s limunom i parmezanom

Čini se kako je pred nama lagan zadatak, a onda nam on prouzrokuje stotinu muka. Upravo je ovo situacija koju povezujemo s kuhanjem tjestenine. "Što tu ima biti komplicirano?", upitali bi se i oni koji nisu vični kuhanju kada bi im bilo objašnjeno da su za ovaj zadatak potrebni samo lonac, tjestenina i voda.

No, čak i vičnim kuharima ovaj zadatak ponekad ne pođe za rukom. Uz kuhanje tjestenine vežu se brojna pitanja, a odgovore na njih donosimo ti u nastavku.

Kuhanje tjestenine | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija kuhanja tjestenine


1. Kakvu posudu treba odabrati za kuhanje tjestenine?

Za kuhanje izaberi veliku posudu, u kojoj će tjestenina imati dovoljno prostora i neće se sabiti u ljepljivu kuglu. U ovom slučaju veličina je doista bitna! Također, nemoj škrtariti kada je voda u pitanju. Pravilo je litra vode na 100 grama tjestenine.

Ima li tjestenina rok trajanja te koliko dugo je možeš čuvati bez straha da će se pokvariti

2. Koliko je tjestenine dovoljno za jednu porciju?

Zlatno pravilo kuhanja tjestenine navodi kako pri pripremi obroka trebaš računati da se koristi 100 grama suhe tjestenine po osobi.

Kuhanje tjestenine | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografije žene koja priprema tjesteninu

3. Treba li posoliti vodu u kojoj se kuha tjestenina?

Ovo je prvo od tri kontroverzna pitanja vezana uz kuhanje tjestenine. Odgovor je: obavezno! O vrsti soli ne moraš razbijati glavu, klasična morska sol je sasvim dobra. Premda neki smatraju da će dodavanje soli ubrzati sam proces kuhanja, pravi razlog dodavanja ovog začini krije se samo u okusu tjestenine.

Kuhanu tjesteninu možeš smrznuti i ponovno jesti - evo kako

4. Ulje u vodu za kuhanje tjestenine: da ili ne?

Drugo kontroverzno pitanje vezano je uz dodavanje ulja pri kuhanju tjestenine. Odgovor je u ovom slučaju - ne! Naime, suprotno popularnom mitu, dodavanje ulja u vodu ne sprječava lijepljenje tjestenine. Samo će učiniti tjesteninu skliskom, a to će uvelike otežati i njezino povezivanje s pripravljenim umakom.

Ovo je jedini pravi način kako treba podgrijati tjesteninu, a da ne izgubi dobar okus

5. Koliko je dugo potrebno kuhati tjesteninu?

Odgovor na ovo pitanje ispisan je na pakiranju. Ipak, želiš li da tjestenina bude al dente, vrijeme kuhanja navedeno na ambalaži smanji za 10 posto. Na primjer, piše li deset minuta, kuhaj devet. Također, potrebno ju je kuhati na srednje jakoj vatri, da voda lagano ključa. Kako bi izbjegla sljepljivanje trebaš je promiješati barem dva, tri puta za vrijeme kuhanja.

Kuhanje tjestenine | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija kuhanja tjestenine

6. Treba li isprati tjesteninu?

Biti ili ne biti, isprati tjesteninu nakon kuhanja ili ne isprati - pitanje je sad! Ovo je daleko najkontroverznije pitanje kada je riječ o pripremi savršene tjestenine. Ako je vjerovati Talijanima, pravim majstorima u pripremi tjestenine, to treba izbjeći pod svaku cijenu. Ovaj akt spremno su usporedili s pranjem automobila po kiši.

Naime, njime možeš samo naštetiti okusu tjestenine jer će sva sol koja je ostala na površini, baš kao i sav škrob koji pomaže da se ona dobro sljubi s umakom, isprati.

Kako pravilno cijediti tjesteninu: Jednostavan trik koji ćeš od sad pa zauvijek koristiti u kuhinji

7. Zašto ne bi trebala baciti vodu od kuhanja?

Jednom kad je tjestenina gotova učini ovaj mali korak koji gotovo sve kuharice preskaču: prije no što ocijediš vodu, sačuvaj jednu šalicu. Ova škrobna voda može učiniti čuda za umake i njihovo povezivanje tjesteninom. Ona se može iskoristiti za zgušnjavanje ili razrjeđivanje umaka ili kao dodatak drugim jelima.

Što se količine umaka tiče, na porciju tjestenine stavlja se između 90 i 120 grama ovisno o kakvom umaku se radi. Primjerice, gušći umaci zahtijevaju manju količinu.

Kuhanje tjestenine | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija para koji uživa u konzumaciji kuhane tjestenine

Ljetni recept: Tjestenina s limunom i parmezanom

Sada kad smo svladali sve male tajne velikih majstora, vrijeme je da te uputimo u jedan sjajan ljetni recept. Osim što je brz i jednostavan za pripremu, on je pomalo i neobičan. Naime, njegova glavna zvijezda je jedan agrum - limun! Spojili smo ga s parmezanom kako bi nastalo jelo koje će ti pružati izvrsno osvježenje u vrućim ljetnim danima. Za izradu tjestenine s limunom i parmezanom potrebno ti je:

1 limun

350 g špageta

200 ml slatkog vrhnja

6 žlica maslaca

5 žlica naribanog parmezana

svježi peršin

sol

papar

Kuhanje tjestenine | Autor: shutterstock shutterstock Tjestenina s limunom i parmezanom

Priprema je sljedeća:

  1. Limun dobro operi, pa naribaj koricu.

  2. Tjesteninu stavi kuhati u veću količinu vode, pazi da je ne prekuhaš. Dovršit ćeš je u umaku.

  3. U lonac ili dublju posudu dodaj limunovu koricu i slatko vrhnje pa kuhaj dok se dovoljno ne zagrije.

  4. Dodaj žlicu po žlicu maslaca dok se potpuno ne otopi. Makni s vatre.

  5. Kada je tjestenina al dente, u posudu s vrhnjem i limunovom koricom dodaj nekoliko žlica vode u kojoj se tjestenina kuhala te samu tjesteninu.

  6. Vrati na vatru pa dodaj parmezan. Ako umak izgleda pregusto, dodaj još malo tekućine od kuhanja tjestenine.

  7. Dodaj sok jednog limuna, začini soli i paprom, pospi peršinom i posluži.


I to je to, dobar tek! PS: Niz brzih, jednostavnih, a tako ukusnih recepata za pripremu tjestenine možeš pronaći na našem sestrinskom portalu missGASTRO.

Photo: Shhuterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    nema do talijanske kuhinje