Život

Ima li tjestenina rok trajanja te koliko dugo je možeš čuvati bez straha da će se pokvariti

  • Jedan od najvećih pluseva tjestenine je taj što u kratkom vremenu možeš pripremiti ukusno jelo s raznim umacima
  • Tjestenina je, kažu, čisti užitak i dio zdravog obroka, samo treba odabrati “onu pravu”
  • A sigurno si se bar jednom upitala može li se tjestenina pokvariti?

Kupila si kutiju špageta još prije nekoliko mjeseci. No, upravo si se danas vratila iz trgovine s još jednim pakiranjem fusilla i rigatona, zaboravivši da u kući već imaš tjestenine. Stojiš, gledaš i pitaš se ima li tjestenina rok trajanja? Evo koliko dugo možeš držati te dragocjene rezance na svojoj polici...

Možda vas zanima Misliš da si čula sve trikove za pripremu savršene tjestenine? Ova dva trika su talijanski klasici! Rubrika Life&style Life&style

Koliko traje tjestenina?

Dobra vijest je da tjestenina nije kvarljiva namirnica - poput svježih proizvoda ili mesa. Ponekad bismo mogli reći da pravilno skladištena suha tjestenina traje zauvijek. No, realno, okusit ćeš najsvježiju u roku od dvije godine od kupnje. Ipak, gotovo sva tjestenina dolazi s datumom "najbolje upotijebiti do" na kartonu. Upozorenje, to nije datum isteka. To je samo najbolja pretpostavka proizvođača koliko dugo će proizvod ostati na vrhuncu svježine, zato nemoj bacati neotvorenu kutiju makarona samo zato što je prošao datum najboljeg roka upotrebe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mama Roma (@mamaromausa)

Svježa tjestenina je druga priča. Sadrži jaja i vlagu, što je čini kvarljivom hranom. Trebala bi je pojesti u roku od dva dana od kupnje, ali možeš to produžiti ako je staviš u zamrzivač, stoji u preporukama američkog ministarstva poljoprivrede.

Na većini tjestenine ne stoji datum isteka roka trajanja, ali možeš se pridržavati ovih općih smjernica:

Suha tjestenina: Suhoj tjestenini nikad neće isteći rok trajanja, ali s vremenom će izgubiti kvalitetu. Neotvorena suha tjestenina dobra je u smočnici dvije godine od trenutka kupnje, dok je otvorena suha tjestenina dobra oko godinu dana. Nema potrebe za zamrzavanjem suhe tjestenine, jer ona neće produžiti njezin vijek trajanja.

Svježe tjestenina: Svježu tjesteninu treba konzumirati u roku od dva dana od kupnje ako se drži u hladnjaku i dva mjeseca ako se drži u zamrzivaču.

Kuhana tjestenina: Ostatke kuhane tjestenine možeš držati u hladnjaku do pet dana, a smrznute do dva mjeseca.

Kako mogu znati je li tjestenina još uvijek dobra za jesti?

Kao što smo rekli, suha tjestenina zapravo se ne može pokvariti. Neće imati bakterija, no s vremenom može izgubiti okus. Koristi svoju najbolju prosudbu na temelju izgleda, teksture i mirisa: Ako je tjestenina obezbojena ili mirise užeglo, baci je. Dakle, iako na rezancima već nema vidljive plijesni, pripazi na bezbojnu ili sluzavu teksturu i neugodne mirise.

Baš kao Talijani! Uz ovih sedam savjeta kuhanje savršene tjestenine će te uvijek poći za rukom

Mogu li se razboliti od jedenja tjestenine kojoj je istekao rok trajanja?

Budući da suha tjestenina ima nula posto vlage, rizik da ti pozli od bakterija mali je i gotovo ne postoji. Međutim, i svježa tjestenina i kuhana tjestenina mogu biti izvor prehrambenih bolesti ako se jedu kad se pokvare.

Kako čuvati tjesteninu da duže traje?

Možda vas zanima Kuhanu tjesteninu možeš smrznuti i ponovno jesti - evo kako Rubrika Life&style Life&style

Suhu tjesteninu trebala bi čuvati na hladnom i tamnom mjestu kako bi joj produžila rok trajanja. Tvoja smočnica ili tamni ormar dobri su domovi za tu kutiju makarona. No, možeš prebaciti suhu tjesteninu iz izvornog pakiranja u hermetičan spremnik kako bi osigurala da do njih ne dođu nametnici koji jedu pšenicu (poput moljca iz smočnice). Volimo staklenke i kako bismo mogli vidjeti koje oblike imamo pri ruci. Svježu tjesteninu doista bi trebala pojesti u roku nekoliko dana od kupnje, pa je nema potrebe čuvati u posebnom spremniku, samo je drži u hladnjaku dok je ne poželiš koristiti. Kuhanu tjesteninu možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku - ako ti uopće ostane.

Možda vas zanima qqq Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock

Komentari 0