Stars
Cate Blanchett

Sutra se održava 95. dodjela Oscara: Ovo je 10 najzanimljivih detalja o kojima se ove godine najviše priča

Najveća noć Hollywooda samo što nije stigla, 95. dodjela Oscara čeka nas iza ugla u paketu s nekoliko značajnih promjena potaknutih prošlogodišnjom kontroverznom dodjelom koju cijeli svijet najviše pamti po trenutku u kojem se Will Smith popeo na pozornicu i ošamario Chrisa Rocka. Ovoga puta, sve 23 kategorije bit će predstavljene uživo na dodjeli nakon što je prošlogodišnja odluka da se unaprijed snimi osam natjecateljskih kategorija izazvala oštru reakciju profesionalaca u filmskoj industriji. 

Tko su ovogodišnji voditelji i prezenteri? 

Jimmy Kimmel bit će domaćin ovogodišnje dodjele po treći put u svojoj karijeri, a čast biti prezenter ove je godine pripala Halle Bailey, Antoniju Banderasu, Elizabeth Banks, Jessici Chastain, Johnu Chou, Andrewu Garfieldu, Hughu Grantu, Danai Guriri, Salmi  Hayek Pinault, Nicole Kidman, Florence Pugh, Sigourney Weaver, Rizu Ahmedu, Emily Blunt, Glenn Close, Jennifer Connelly, Ariani  DeBose, Samuelu L. Jacksonu, Dwayneu Johnsonu, Michaelu B. Jordanu, Troyu Kotsuri, Jonathanu Majorsu, Melissi McCarthy, Janelle Monáe, Deepiku Padukone, Questloveu, Zoe Saldañi i Donnieju Yenu.

via GIPHY

Gdje gledati prijenos?

Ovogodišnja svečanost održat će se ove nedjelje, 12. ožujka, s početkom u 20 sati u Dolby teatru u Los Angelesu ispred kojeg će crvenim tepihom još jednom prodefilirati najglamuroznije toalete i neki od najskupljih komada nakita koji postoje. Prije same ceremonije prikazivat će se i uvodna emisija nakon koje će uslijediti službeni prijenos, a i ove će godine sve prenositi HRT na prvom programu od 00:15 sati. U uvodnom 90-minutnom specijalu fokus će biti na nominiranima te izvođačima i voditeljima, a gledatelji će dobiti priliku i zaviriti iza kulisa najvećeg holivudskog događaja

Dodjela SAG nagrada 2023 Možda vas zanima Dodjela SAG filmskih nagrada: Evo tko je dominirao izborom kojeg mnogi smatraju važnijim od Oscara Rubrika Life&style Life&style

Tko će nastupiti na dodjeli?

Nakon briljantnog nastupa na Super Bowlu, Rihanna će se popeti i na pozornicu Dolby teatra i otpjevati svoj singl 'Lift Me Up' iz filma 'Black Panther: Wakanda Zauvijek'. Pjesmu 'This Is a Life' iz filma 'Sve u isto vrijeme' izvest će David Byrne, Son Lux i glumica Stephanie Hsu koja će uskočiti umjesto izvornog izvođača Mitskog, a Sofia Carson pridružit će se Diani Warren u dirljivoj izvedbi pjesme 'Applause' iz filma 'Tell It Like a Woman'. Izvedena će biti i RRR-ova 'Naatu Naatu', a jedina koja još uvijek nije potvrdila svoj nastup je Oscarom nagrađena Lady Gaga koja je ove godine ponovno nominirana za svoj hit 'Hold My Hand' iz filma 'Top Gun: Maverick'. Oscari će i ove godine odati počast svim zvijezdama koje smo izgubili od prošlogodišnje dodjele, a u sklopu dirljivog in memoriam dijela programa nastupit će rock legenda Lenny Kravitz.

 | Autor: Pixsell/Bestimage Pixsell/Bestimage

Nepoznate zanimljivosti o poznatim kandidatima

Ovogodišnji apsolutni rekorder po broju nominacija je film 'Sve u isto vrijeme' koji je nominiram u čak 11 kategorija, uključujući najbolji film, najbolju glumicu (Michelle Yeoh), najboljeg sporednog glumca (Ke Huy Quan) te najbolju sporednu glumicu (Jamie Lee Curtis i Stephanie Hsu).

 | Autor: IAC Films IAC Films

Devet nominacija imaju i drama Martina McDonagha 'Duše otoka' i njemački ratni film 'Na Zapadu ništa novo'. 

'Na Zapadu ništa novo' već je osvojio Oscara. Doduše, prije gotovo sto godina, kada je ekranizacija romana Ericha Marije Remarquea  1930. osvojila Oscara za najbolji film. Ovogodišnji istoimeni film nova je adaptacija knjige, a ne remake svog prethodnika.

Lako bismo pomislili da su nastavci Top Guna ili Avatara najgledaniji naslovi od svih ovogodišnjih kandidata, no konkurencija im je  film iz kategorije najboljeg kratkog animiranog filma. 'Dječak, krtica, lisica i konj' adaptacija je najprodavanije knjige Charlieja Mackesyja koju je samo tijekom Božića na programu BBC One gledalo nevjerojatnih 8,7 milijuna gledatelja.

Redateljski dvojac Daniel Kwan i Daniel Scheinert pridružio se elitnoj grupici ljudi koji su u kategoriji najbolje režije nominirani u paru. Prije njih je u povijesti dodjele neki dvojac bio nominiran u istoj kategoriji tek četiri puta: Robert Wise i Jerome Robbins za 'Priča sa zapadne strane', Warren Beatty i Buck Henry za 'Nebo može čekati' te Joel i Ethan Coen (poznati i kao braća Coen) koji su u paru bili nominirati dva puta, za filmove 'Nema zemlje za starce' i 'Čovjek zvan Hrabrost'.

Toddu Fieldu je trebalo 16 godina da snimi 'Tár'

Judd Hirsch oborio je rekord za najdulji period između dviju glumačkih nominacija. Zvijezda Fabelmana nominirana je za najbolju sporednu mušku ulogu u siječnju, točno 41 godinu i 341 dan nakon što je 80-ih bio nominiran u istoj kategoriji za film 'Obični ljudi'. Ovogodišnji Oscari bilježe još neke zanimljive duge vremenske periode pa je tako recimo Toddu Fieldu trebalo 16 godina da snimi 'Tár', 'Avatar' je na svoj nastavak čekao 13 godina, a 'Top Gun' čak 36 godina.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

 

Obje favoritkinje nominirane za najbolju glumicu igraju likove koji su izvorno zamišljeni kao muškarci. Glavna uloga Michelle Yeoh u ludoj multiverzalnoj avanturi 'Sve u isto vrijeme' prvotno je ponuđena Jackieju Chanu, dok je Michelle trebala glumiti njegovu suprugu, a osramoćena dirigentica Lydia Tár koju je maestralno odglumila Cate Blanchett (za Oscara nominirana sedmi put zaredom, od čega je dosad već nagrađena Oscarom za najbolju sporednu glumicu u filmu 'Avijator' te Oscarom za najbolju glumicu u filmu 'Jasmine French') također je izvorno zamišljena kao muškarac, a što bi, smatra Cate, ovu filmsku studiju karaktera učinilo puno manje zanimljivom.

Možda vas zanima Ideja za filmski maraton: Evo gdje možemo pogledati sve filmove koji su nominirani za Oscara Rubrika Life&style Life&style

Prva pobjeda u Marvelovim redovima je neizvjesna

Angela Bassett prva je osoba nominirana za glumu u nekom Marvelovom filmu. Glumila je kraljicu Ramondu u filmu 'Black Panther: Wakanda Zauvijek', a što joj je donijelo nominaciju za najbolju sporednu glumicu. Budući je Kerry Condon pobijedila u istoj kategoriji na dodjeli Bafti, a Jamie Lee Curtis na Screen Actors Guildu, prva pobjeda u Marvelovim redovima je u najmanju ruku neizvjesna.

Ukoliko troje od četvero nominiranih glumaca iz filma 'Sve u isto vrijeme' osvoje kipiće u svojim kategorijama, bit će to prvi put od 1976. da je jedan film osvojio glumački hat trick. Posljednji put to je pošlo za rukom filmu 'TV mreža' Sidneyja Lumeta za uloge u kojemu su nagrađeni Peter Finch, Faye Dunaway i Beatrice Straight. 

via GIPHY

Kantautorica Diane Warren nominirana je za svoju pjesmu 'Applause' iz filma 'Tell It Like a Woman', a zanimljiva je koincidencija da joj je konkurencija 'Hold My Hand' Lady Gage, pjevačice koja je i sama imala pjesmu imena 'Applause'. Inače, Diane je ovo 14. put da je nominirana u istoj kategoriji, ali nikada do sada nije pobijedila.

Najstariji nominirani kandidat za Oscara ikad

Sa svojom 91 godinom, John Williams je najstariji nominirani kandidat za Oscara. Skladatelj nominiran za najbolju originalnu glazbu u filmu 'Fabelmanovi' time je nadmašio pokojnu redateljicu Agnès Vardu koja je, kada je nominirana 2018., imala 89 godina. Zanimljivo je i da je John tijekom svoje duge i bogate karijere za Oscara bio nominiran čak 53 puta, a što ga čini najnominiranijom živućom osobom. Apsolutni rekorder u povijesti po broju nominacija je Walt Disney koji ih je osvojio 59.

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0