Stars
Titanic

20 glumaca koji su odbili ulogu i gorko požalili; pokazale su se kultnima, kao i filmovi koje su propustili

  • Odbiti ulogu Jacka Sparowa u 'Piratima s Kariba'? Ili Nea u 'Matrixu'?
  • Danas se to čini nevjerojatnim, zar ne?
  • Međutim, neki glumci doista su odbili uloge koje su kasnije postale legendarne

Filmska industrija je konkurentski posao, ali ponekad poznati glumci dobiju ponudu za ulogu koju jednostavno ne žele. Od Gwyneth Paltrow do Hugha Jackmana, neka velika imena odbila su uloge u filmskim hitovima kao što su 'Titanic' ili 'James Bond'.

Čak je i legendarni Will Smith odbio golemu ulogu u svoje vrijeme - prvotno mu je ponuđena uloga Nea u Matrixu, ali, kao što svi znamo, na kraju ju je fenomenalno odigrao Keanu Reeves. Pitamo se koliko bi ti filmovi bili drugačiji da su prihvatili uloge?

Možda vas zanima Gdje je danas Meg Ryan: Život 'holivudske slatkice' drastično je drugačiji izvan svijeta glume Rubrika Stars Stars

Evo glumaca koji su odbili velike filmske uloge…
 
Gwyneth Paltrow

Vjerovala ili ne, Gwyneth je odbila ulogu Rose u filmu 'Titanik'. Ulogu je kasnije dobila Kate Winslet. 'Titanik' je bio epski blockbuster svog vremena. Kad je film izašao 1997. godine, obožavatelji su se zaljubili u film, što je dovelo do više od 2 milijarde dolara zarade. Nominiran je za čak 14 Oscara (čime se izjednačio s filmom 'Sve o Evi' kao najnominiraniji naslov u povijesti), a osvojio je 11 Oscara (Kate Winslet bila je nominirana, ali nije osvojila zlatni kipić).

Paltrow još uvijek nije sigurna zašto je odbila ulogu, a prema razgovoru koji je vodila s Howardom Sternom, donekle žali zbog toga, ali pokušava ne razmišljati o prošlosti. “Osvrnem se na izbore koje sam napravila i pomislim: ‘Zašto sam, dovraga, rekla da tome? A ovome ne?’ I znate, pogledate širu sliku i pomislite: Ovdje postoji neka univerzalna lekcija.”
Novac je vjerojatno glavni razlog zašto Paltrow žali što nije preuzela ulogu Rose. 'Titanik' je zaradio puno novca, a sve su zvijezde dobile dio. I danas film zarađuje, a čak i glumci s malim ulogama povremeno dobiju ček. 

Anne Hathaway

Anne Hathaway odbila je ulogu  Tiffany u filmu ' U dobru i zlu'. Ulogu je dobila Jennifer Lawrence. Uletjela je i osvojila Oscara! Lawrence je tada imala 22 godine, a doista je briljirala u filmu. Hathaway je odbila ulogu „zbog kreativnih razlika“ s redateljem Davidom O. Russellom. OK, kasnije je dobila Oscara za ulogu u filmu 'Jadnici'.  

Denzel Washington

Denzel Washington odbio je ulogu detektiva Davida Millsa u kultom filmu 'Sedam'. Denzel je odustao od uloge Davida jer je film bio previše mračan. Ulogu je dobio Brad Pitt. Film je osvojio MTV-jevu filmsku nagradu za najbolji film.

Washington je kasnije izjavio da je požalio zbog te odluke nakon što je vidio ekranizaciju. Ponudili su mi ulogu, ali ja sam rekao: 'Ovo je tako mračno i zlo'. Onda, kad sam pogledao film, rekao sam: 'Oh, koja pogreška'“. 

Angelina Jolie

Angelina Jolie odbila je ulogu u filmu 'Gravitacija'. Kad je Jolie odustala, Sandra Bullock je preuzela ulogu. 

Film je osvojio sedam nagrada na 86. dodjeli Oscara, uključujući Oscara za najbolju fotografiju, najbolje vizualne efekte i najbolju originalnu muziku. Film je također nagrađen sa šest nagrada BAFTA, uključujući i nagradu BAFTA za najbolji film i najbolju režiju, te je dobio Zlatni globus za najbolju režiju te sedam nagrada od strane filmskih kritičara.

Al Pacino

Al Pacino je odbio ulogu Hana Sola u filmu 'Ratovi zvijezda: Epizoda VI. Navodno je ulogu odbio jer nije razumio priču. Srećom, Harrison Ford je! Sve dalje je legenda…

Bill Murray

Bill Murray nije pristao glumiti Forresta u filmu 'Forrest Gump'. Svi znaju da je ulogu savršeno odigrao Tom Hanks. 

Film je osvojio šest Oscara, među kojima su Oscari za najbolji film, najbolju režiju (Robert Zemeckis) te, naravno, Tom Hanks za najbolju mušku ulogu. 

Sir Ian McKellen

Sir Ian McKellen nije prihvatio ulogu Dumbledorea u 'Harryju Potteru'. Michael Gambon je pristao.

McKellen je odbio ulogu ravnatelja Hogwartsa Albusa Dumbledorea nakon što je Richard Harris preminuo. McKellen je rekao da ga ljudi uvijek pitaju bi li želio da glumi Dumbledorea, ali budući da je glumac glumio Gandalfa u 'Gospodaru prstenova', odbio je. Osim toga, imao je i osobne razloge zašto je odbio ulogu... Izjavio je u jednom intervjuu: „S obzirom da je jedna od posljednjih stvari koje je Harris učinio javno bila da je rekao kako me smatra groznim glumcem, ne bi bilo prikladno da ja preuzmem njegovu ulogu. Bilo bi nepošteno.“ Treba li reći koliko su svi filmovi o Harryju Potteru popularni?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ian McKellen (@ianmckellen)

Hugh Jackman

Hugh Jackman odbio je ulogu Bonda, Jamesa Bonda. 

U jednom intervjuu 2017. godine Jackman je otkrio kako je rekao „ne hvala“ producentima filmova o Jamesu Bondu. Rasprave su se dogodile baš kad je Jackman krenuo na snimanje drugog X-Men filma 2003. godine. Tada je Jackman bio sav u ulozi Wolverinea pa je priznao kako je u tom trenutku oklijevao vezati se za ulogu iz druge franšize. Hm, možda bi ipak mogao biti sljedeći Bond?

Jonah Hill

Jonah Hill je odbio ulogu u 'Mamurluku'. Hill je rekao da je imao priliku glumiti bilo koju glavnu ulogu u 'Mamurluku', ali je tada također imao priliku glumiti uz Shia LaBeoufa u filmu 'Transformers: Osveta poraženih'. „Moj istinski strah bio je da ću do kraja života biti poznat kao 'Tip iz Mamurluka“, rekao je Hill.

Hill je dobio nominacije za Oscara za 'Moneyball' iz 2011. i za 'Vuka s Wall Streeta' iz 2013. godine. 

Jack Nicholson

Jack Nicholson odbio je ulogu, ni manje ni više, Michaela Corleonea u filmu 'Kum'. Njegovo objašnjenje bilo je vrlo jednostavno: odbio je ulogu jer je smatrao da je stvorena za Al Pacina. „Tada sam vjerovao da bi Indijanci trebali glumiti Indijance, a Talijani Talijane... Bilo je puno glumaca koji su mogli glumiti Michaela, uključujući i mene, ali Al Pacino je bio Michael Corleone. Ne mogu smisliti bolji kompliment za njega.“

Navodno je više glumaca razmatrano za ulogu Corleonea, uključujući Warrena Beattyja, Roberta Redforda i Martina Sheena.

Jim Carrey

Jim Carrey je odbio glumiti Jacka Sparrowa u filmu 'Pirati s Kariba'. Jim je odbio ulogu jer je tada razmatrao te prihvatio ulogu u filmu 'Svemogući Bruce', koji je kasnije bio veliki hit. Međutim, 'Pirati s Kariba' također su bili veliki hit. Ali, možeš li zamisliti ikoga osim Johnnyja Deppa kao Jacka Sparowa? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jim Carrey (@jimcarrey__)

Kevin Costner

Kevin Costner odbio je ulogu Andyja Dufresnea u filmu 'Iskupljenje u Shawshanku'. Kevin je odbio ulogu, a dobio ju je Tim Robbins.

Devedesetih godina prošlog stoljeća je Kevin Costner bio velika zvijezda. Počevši sa svojom glavnom ulogom u filmu 'Nedodirljivi' iz 1987., Costner je nastavio niz od gotovo desetljeća u kojem je postigao kritičku i komercijalnu dominaciju unutar filmske industrije. 'Bull Durham', 'Polje snova', 'Ples s vukovima', 'JFK' i 'Tjelohranitelj' učinili su Costnera nepokolebljivim licem integriteta i moralne pravednosti. Bio je čovjek kojeg se nije dalo slomiti i uvijek je projicirao osjećaj nade i iskrene istine. Stoga ne treba čuditi što je Costner smatran idealnim glumcem za Andyja Dufresnea, osuđenog ubojicu i bjegunca u 'Iskupljenju iz Shawshanka'. Međutim, Costner se tada bavio drugim projektom, filmom 'Vodeni svijet'. Svu svoju energiju, pa čak i novac, uložio je tada u taj projekt jer je tada „htio nešto drugačiju ulogu i drugačiji film'. 

Na IMDb-ovom popisu najboljih filmova u povijesti, korisnici portala su ga ocijenili s 9,3 (jedini film uz Kuma 9,2) i nalazi se na prvom mjestu s uvjerljivo najvećim brojem glasova. Godine 1994. film je bio nominiran za sedam Oscara (najbolji film, najbolji glumac (Morgan Freeman), adaptirani scenarij, snimka, montaža, glazba i zvuk), ali je ostao u sjeni velikog pobjednika te godine, filma 'Forrest Gump', te nije uspio osvojiti nijednu nagradu. 

Mel Gibson

Mel Gibson nije pristao glumiti Maximusa u filmu 'Gladijator'. Ulogu Maximusa preuzeo je Russell Crowe.

Film 'Gladijator' bio je nominiran na 36 dodjela, uključujući 73. dodjelu Oscara, BAFTA nagrade i Zlatne globuse. Od 119 nominacija, film je osvojio 48 nagrada. Osvojio je pet Oscara te bio nominiran za još sedam, uključujući najboljeg sporednog glumca za Joaquina Phoenixa i najboljeg redatelja za Ridleyja Scotta. Oscara za najboljeg glumca dobio je Russel Crowe, a i film je dobio zlatni kipić kao najbolji. 

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio nije htio glumiti Patricka Batemana u filmu 'Američki psiho'. Navodno su procenti nudili 20 milijuna dolara DiCapriju, ali ovaj ipak nije pristao. Christian Bale preuzeo je ulogu. Film je dobio miješane kritike, premda je Bale dobio izuzetne pohvale struke i gledatelja za svoju ulogu. 

Matt Damon

Matt Damon nije prihvatio ulogu Harveyja Denta u filmu 'Vitez tame'. Aaron Eckhart preuzeo je ulogu 'Two-Facea' nakon što ju je Matt odbio. 

Damon je za MTV rekao da je morao odbiti kultnu ulogu Harveya 'Two-Face' Denta zbog toga jer je jednostavno bio prezauzet. „Nisam se mogao pojaviti u Mračnom vitezu. Bila je to stvar mog prenatrpanog rasporeda.“ 

Nije imao dvojbi glede Nolanovog konačnog izbora za negativca. „Gledajte, Aaron je sjajan glumac, tako da film nije patio zbog toga. S vremena na vrijeme dobijete priliku za sjajnu ulogu i ne možete pristati.“

Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer odbila je ulogu Vivian u legendarnom filmu 'Zgodna žena'. Još je nevjerojatnije da je Michelle odbila ulogu jer joj se nije sviđao ton scenarija. 

Film je postao jedan od komercijalno najuspješnijih filmova devedesetih godina, sa zaradom većom od 460,000.000 dolara, a danas je jedan od najuspješnijih iz svog žanra. Julia Roberts je za svoju izvedbu nagrađena Zlatnim globusom za najbolju glavnu glumicu, a bila je nominirana za Oscara i BAFTA nagradu. 

Međutim, Pfeiffer je propustila još jednu veliku ulogu koja joj je ponuđena. Naime, odbila je ulogu u u filmu 'Sirove strasti' (umjesto nje je glumila Sharon Stone) zbog golotinje. „Jednostavno to nisam mogla napraviti, zbog seksualnih dijelova, golotinje“, rekla je. „Moj je otac još bio živ. I iskreno? Nisam toliko nesputana u pogledu svog tijela. Skromna sam.“

Nicolas Cage

Nicolas Cage nije prihvatio ulogu Aragorna u Gospodaru prstenova. Viggo Mortensen je došao na njegovo mjesto. 

Posljednji dio trilogije 'Gospodara prstenova' bio je tek drugi film u povijesti koji je zaradio više od milijardu dolara, nakon Titanica 1997. godine. Kao i Titanic osvojio je ukupno 11 Oscara, između ostalog i Oscare za najbolji film i najboljeg redatelja. Viggo nije osvojio Oscara za svoju ulogu, ali nekako je sada nezamjenjiv kao Aragorn. 

Sir Sean Connery

Sir Sean Connery odbio je ulogu Gandalfa u 'Gospodaru prstenova'. Tu čast predao je sir Ianu McKellenu, kojeg opisuje kao „čudesnog“.

Will Smith

Will Smith nije pristao glumiti Nea u 'Matrixu'. Will je odbio ulogu, a Keanu Reeves je dobio posao. 'The Matrix' je dobio Oscara za montažu, montažu zvuka, vizualne efekte i zvuk i smatra se jednim od najvećih znanstvenofantastičnih filmova svih vremena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

Mark Wahlberg

Mark Wahlberg odbio je ulogu oca kapetana Kirka u filmu 'Star Trek', odnosno 'Zvjezdane staze'. Uloga je pripala Chrisu Hemsworthu.  

'Zvjezdane staze' jedna su od najuspješnijih franšiza znanstveno-fantastičnih filmova. Temeljena je na televizijskoj seriji koju je stvorio Gene Roddenberry. Prva televizijska serija zvala se 'Zvjezdane staze', a sada se naziva 'Originalna serija'. S prikazivanjem je počela 1966. godine, a pričala je priču o kapetanu Jamesu T. Kirku i njegovoj posadi koji plove svemirom na svemirskom brodu USS Enterprise.

Film 'Star Trek' zaradio je preko 385 milijuna dolara diljem svijeta. To ga čini filmom 'Zvjezdanih staza' s najvećom zaradom u to vrijeme. Wahlberg je tada objasnio da nije baš fan znanstvenofantastičnih filmova te da nije ni gledao originalne 'Zvjezdane staze'. Vrijedno je spomenuti da je Wahlberg ipak glumio u više znanstvenofantastičnih filmova, uključujući 'Transformers: Doba izumiranja' i 'Planet majmuna'.

Emma Thompson kao kraljica Elizabeta II Možda vas zanima 6 glumica koje su maestralno odglumile Elizabetu II. - ove filmove vrijedi ponovno pogledati Rubrika Life&style Life&style
Photo: Promo

Komentari 0