Life&style
Emma Thompson kao kraljica Elizabeta II

6 glumica koje su maestralno odglumile Elizabetu II. - ove filmove vrijedi ponovno pogledati

  • Život britanske kraljice Elizabete i njezina 70-godišnja vladavina bili su u najmanju ruku prepuni raznih događaja
  • Bilo je tu i incidenata, rastava, preljuba… materijala za film i više nego dovoljno
  • Donosimo listu filmova u kojima je briljantno utjelovljena kraljica Elizabeta

Od abdikacije njezina ujaka i Drugog svjetskog rata koji je uslijedio, do pokušaja atentata na nju 1981. i zapanjujućeg proboja u osiguranje u Buckinghamskoj palači sljedeće godine, pokazali su izuzetnu snagu karaktera bivšeg monarha, kraljice Elizbate II. Stoga nije ni čudo da je toliko mnogo tih epizoda bilo predmetom dramatizacije na velikim i malim ekranima tijekom posljednja dva desetljeća, od veličanstvenih biografskih filmova nagrađenih Oscarom pa do rastrošnog Netflixa koji nije štedio za produkciju.

Možda vas zanima Nježna posveta Kate Middleton kraljici Elizabeti II., ali i princezi Diani dirnula je mnoge Rubrika Moda Moda

Dok razmišljamo o njezinoj ostavštini, ovo je šest filmova i TV serija koje sada ponovno možemo pogledati.

Helen Mirren u filmu 'Kraljica' (2006.)

Čelična, fenomenalna Helen Mirren glumi kraljicu koja se bori sa smrću princeze Diane i ustavnom krizom koja prijeti u uzbudljivoj drami Stephena Frearsa. Nudi uvjerljiv i nijansiran portret žene koja je postala nacionalna figura s velikom nevoljkošću – one koja se osjeća vezanom dužnošću i protokolom, ali također razumije potrebu da se prilagodi promjenjivim vremenima te posjeduje instinkt koji je pomogao u očuvanju monarhije većim dijelom prošlog stoljeća.

 | Autor: Miramax Miramax

Freya Wilson u 'Kraljevom govoru' (2010.)

Uz Colina Firtha kao Georgea VI. i Helenu Bonham Carter kao buduću kraljicu majku, Freya Wilson preuzima ulogu mlade princeze Elizabete dok gleda kako njezin otac nasljeđuje svog brata na položaju kralja nakon abdikacije u nježnom i plačljivom filmu Toma Hoopera.  Možeš vidjeti strepnju u njezinim očima dok ona shvaća što će se od nje očekivati u dogledno vrijeme…

 | Autor: Maximum film Maximum film

Emma Thompson u filmu 'Walking the Dogs' (2012.)

Michaela Fagana, razočaranog slikara i dekoratera koji je provalio u kraljičinu spavaću sobu 1982., utjelovio je Eddie Marsan, a šokantno pribranog monarha Emma Thompson u isprva napetom, a kasnije dirljivom reimaginiranju Jeremyja Brocka. Ona je poput sfinge dok mu nudi keks i sluša njegove pritužbe, naposljetku otvarajući svoja životna iskustva, nudeći neprocjenjive savjete i otkrivajući svoj poznati suhoparni smisao za humor.

Emma Thompson kao kraljica Elizabeta II | Autor: Playhouse Playhouse Emma Thompson kao kraljica Elizabeta II

Sarah Gadon u 'Kraljevne u provodu' (2015.)

Izmišljeni prikaz večeri kada je princezi Elizabeti i njezinoj sestri Margaret dopušteno da se pridruže gomili ispred Buckinghamske palače kako bi proslavile Dan pobjede 1945. godine. Šarmer Julian Jarrold vidi kako par ostavlja svoje pratitelje, vozi se noćnim autobusom, ide plesati, gazi u fontane i flertuje s poletnim mladim časnicima. To je radosna vožnja s iskričavim izvedbama Sarah Gadon i Bel Powley, a prikazuje potpuno drugačiju stranu poslušne suverene - nju kao bezbrižnu tinejdžericu, još neobuzetu pritiskom uloge.

 | Autor: Everet Everet

Claire Foy u seriji 'Kruna' (2016.-2017.)

Nitko nije bolje dočarao kraljičinu tihu snagu, žestoku inteligenciju i sumnje, žaljenja i strahove pažljivo skrivane ispod njezine nedokučive fasade od Claire Foy u epu Petera Morgana koji se proteže desetljećima. Prve dvije sezone prate njezinu tranziciju od tek udane princeze do neodlučnog mladog monarha, dok se priprema za svoju krunidbu, obilazi Commonwealth, prolazi kroz bezbrojne krize i sukobljava se sa svima, od Winstona Churchilla (John Lithgow) do svog supruga princa Philipa (Matt Smith) i previđene mlađe sestre Margaret (Vanessa Kirby). Naizmjenično ranjiv i vatren, to je izvanredan prikaz koji će sigurno izdržati test vremena.

 | Autor: Netflix Netflix

Olivia Colman u seriji 'Kruna' (2019.-2020.)

Foy je predao uzde strašnoj Oliviji Colman za treću i četvrtu sezonu, koja glumi kraljicu od 1964. do ranih 90-ih, obuhvaćajući katastrofu Aberfana, slijetanje Apolla na Mjesec, premijere Harolda Wilsona (Jason Watkins) i Margaret Thatcher (Gillian Anderson), te raspad braka princa Charlesa (Josh O'Connor) i princeze Diane (Emma Corrin). Kroz sve to, tvrdoglava je i otporna kao i uvijek, držeći suvereno sva četiri zida dok se čini da se sve oko nje ruši.

 | Autor: Netflix Netflix

Možda vas zanima Prekrasna kućica za odmor koja je bila u vlasništvu kraljice Elizabete II. može se unajmiti na Airbnb-u Rubrika Life&style Life&style
Photo: Playhouse

Komentari 0