Life&style

Top Gun nekad i danas: što se sve promijenilo, osim Toma Cruisea koji je poput starog vina

  • Top Gun jedan je od prvih holivudskih blockbustera i film koji je tijekom godina postao sastavni dio pop kulture i ušao u kategoriju kultnih filmskih klasika
  • 36 godina kasnije izašao je dugoočekivani nastavak, a u glavnoj ulozi je ponovno Tom Cruise
  • Što se sve promijenilo? Je li novi nastavak opravdao očekivanja? Jučer sam pogledala oba filma - evo mojih dojmova

Jesi li se ikada pitala koja je to odlika kultnog filma? Što je ono što razlikuje odličan film i film koji postane klasik kojemu nakon određenog broja godina damo taj laskavi epitet?

Je li to činjenica da je odmah pri izlasku film srušio sve rekorde gledanosti i napunio kino blagajne? Ili to što je nekog glumca ili glumicu zauvijek lansirao u zvijezde? Možda je to što i dan danas slušamo soundtrack ili u razgovoru koristimo reference iz filma? Sigurno to mora biti i radnja koja ima sposobnost preživjeti zub vremena i sve njegove mjene ili im se makar prilagoditi bez da doživi tragičnu sudbinu sve popularnije cancel kulture?

Top Gun - prvi moderni holivudski blockbuster

Rijetko koji film uspijeva ostati relevantan u pop kulturi desetljećima nakon objavljivanja, no s Top Gunom iz 1986. to je definitivno slučaj. Film redatelja Tonyja Scotta pokazao se kao instantni hit u kinima, Tom Cruise je postao velika zvijezda s milijunskim honorarima, a glazba iz filma tjednima nije silazila s vrhova glazbenih ljestvica. Top Gun iz 1986. postao je poznat i kao prvi moderni holivudski blockbuster, odnosno primjer filma kao marketinškog proizvoda temeljenog na "lijepim slikama" i atratkivnoj muzičkoj podlozi.

Film je osvojio 4 nominacije za Oscara te jednog Oscara za najbolju originalnu muziku. Iako je film dobio miješane kritike, a i od publike na IMDB-u danas ima tek 6,9 ocjenu, Top Gun je ostavio ogroman trag u pop kulturi i ušao u kategoriju kultnih filmova. Kada se prije više od 10 godina počelo pričati o nastavku, vijest je izazvala podijeljene reakcije. Oni koji nisu voljeli original nisu htjeli vidjeti ni drugi dio, oni koji ga vole su se bojali (jer tako to često biva) da će im nastavak sve pokvariti.

Top Gun nekad i danas

Top Gun: Maverick je prvi put najavljen još 2010. godine, ali samoubojstvo originalnog redatelja Tonyja Scotta 2012. dovelo je do toga da je stavljen na pauzu. Više od 30 godina nakon prvog filma, nastavak Top Guna konačno je stigao, s redateljem Josephom Kosinskim na čelu. Jučer sam ga odlučila pogledati i odvesti mamu u kino, ali prije toga smo se prisjetile originala.

Možda vas zanima Gdje je danas Kelly McGillis i evo zašto je nećemo vidjeti u nastavku 'Top Guna' Rubrika Stars Stars

Tom Cruise iz 1986. vs. Tom Cruise iz 2022.

Čak 36 godina nakon originalnog Top Guna, Tom Cruise se vratio ponavljajući svoju sada već legendarnu ulogu darovitog, ali drskog, vojnog pilota Mavericka. Već u prvim scenama vidimo ga u dobro poznatoj bijeloj majici, trapericama, kožnjaku i Raybankama. Iako smo se bojale da će izgledati staro i izbotoksirano, mora mu se priznati da je Tom Cruise i 36 godina kasnije komad. U prvom dijelu slatki buntovni mladac, u 2022. sexy muškarac. Što se tiče njegovog samog lika, on je puno zreliji, mudriji i manje prgav, iako je zadržao svoju mladenačku buntovnost i šarm. 

Sve što si oduvijek željela znati o Tomu Cruiseu: I dobro i loše!

Ženski likovi se nisu vratili 

Dva glavna (i jedina) ženska lika u originalnom Top Gunu utjelovile su glumice Kelly McGillis i Meg Ryan. Kelly je glumila Charlie - instruktoricu tima Top Gun i ljubavni interes Mavericka, dok je Meg Ryan bila Mavericokva prijateljica i žena najboljeg prijatelja Goosa. Ni jedna ni druga glumica nisu se vratile u novom filmu, a redatelj Kosinski je samo kratko prokomentirao kako nikada nisu bile razmatrane jer se 'htio fokusirati na neke nove priče'. 

 | Autor: Screenshot Screenshot

Zanimljivo, od 'novih priča', izabrali su Mavericka vratiti bivšoj ljubavi koju spominje (no nikada je nismo vidjeli) u prvom dijelu. Penny Benjamin je njegova prva ljubav s kojom je bio prije Charlie, a koju u Top Gunu: Maverick utjelovljuje Jennifer Connelly. Drugu žensku  ulogu u novom Top Gunu ima mlada glumica Monica Barbaro koja glumi jednu od pilotkinja.

Ženska moda 1986. vs 2022. 

U prvom dijelu ona je Charlie - ljubavni interes Mavericka i instruktorica aeronautike. Uz to, Charlie ima najosnovniju, ali nevjerojatnu garderobu. Osnovni komadi, suptilna elegancija, kvaliteta. Zapravo, sve ono što Charlie nosi, a što je pažljivo birala kostimografkinja Bobbie Read, spada među one komade koje bi svaka žena trebala imati u svome ormaru: bijelu majicu, bijelu košulju, pencil suknju, veliki džemper, isprane traperice, oversized sako, sunčane naočale Aviator i, naravno, jedna dobra kožna jakna. Charlie nije samo najženstveniji tomboy koji si ikada vidjela na ekranu, ona nam kroz Top Gun daje uvid u modu 80-ih godina. 

 | Autor: Screenshot Screenshot Lijevo: Kelly McGillis u Top Gunu 1986., desno: Jennifer Connelly u Top Gun: Maverick 2022.

A ako ti se ta udobna i jednostavna moda čini poznatom, to je zato što je još jednom napravila svoj krug pa smo 30-ak godina kasnije ponovno prigrlili hlače ravnog kroja, oversized džempere i sakoe i generalno udobniji look.

Ove godine u Top Gunu gledamo Jennifer Connelly kao Penny. Penny isto voli udobne traperice, bijele košulje i kožne jakne. Međutim, ako moramo birati, bodovi za stil ipak idu ka Charlie.

Seksi scene - nekad i danas

Kad sam čula da je napokon izašao dugo očekivani nastavak Top Guna, jedna scena iz filma mi je prva pala napamet. Na žalost, to nije scena kada je Maverick pjevao You Lost That Loving Feeling ili kada je jurio u letjelici, niti kada mu je poginuo najbolji prijatelj. Radi se o sceni s plaže na kojoj Maverick i ekipa igraju odbojku, a mi gledamo njihova gola, nauljena tijela kako se rastežu u slow motionu. Bila je to jedna od onih za priču potpuno nebitnih scena, a sam redatelj je onomad rekao kako nije znao što uopće radi s tom scenom soft porna, osim što je znao da mora pokazati dečke. I znao je dobro. 

 | Autor: Screenshot Screenshot

U to vrijeme, 1986. godine, kada je erotika bila puno ekskluzivnija i obično se sastojala od golišavih ženskih tijela, seksualizacija muškaraca na ekranima bila je gotovo pa nepostojeća. Tada smo s radošću (i dozom licemjerstva) širokih ruku i još šire otvorenih očiju prihvatili, inače za film potpuno besmislenu, scenu odbojke na plaži. Pitala sam se hoće li se Top Gun usuditi ponoviti scenu s plaže 36 godina kasnije, točnije hoće li ju 59-godišnji Tom Cruise usuditi ponoviti. And, oh yes, he did. 

U Mavericku smo se imali opet prilike diviti mišićavim muškim tijelima bez majica koji su ovoga puta igrali neku izmišljenu verziju nogometa, no to je ionako manje bitno. Ono što je bitno je da Tom Cruise ni u tim scenama nije izgledao ništa lošije od svojih daleko mlađih kolega Milesa Tellera i Glena Powella. A ono što je za još veću pohvalu je da je Joseph Kosinski uspio pametno i sa smislom integrirati ovu scenu u radnju filma za razliku od svog prethodnika koji je odlučio ubaciti malo Baywatcha između scena letenja.

I raybanke su zaslužile svoje mjesto u pop kulturi

Tom Cruise definitivno nije bio prvi koji je na ekranu nosio Ray-Ban 'avijatičarke' jer su prije njega tu bili i Marlon Brando i David Bowie, ali Top Gun je definitivno zaslužan za njihovo plasiranje u pop kulturu i povijest. Osim raybanki, Top Gun stil iz 1986. sastoji se od obične bijele majice kratkih rukava, traperica i kožne jakne - klasike koja nikada neće prestati biti u modi i koju smo, naravno vidjeli i u nastavku. 

 | Autor: Screenshot Screenshot

Avioni su bolji i brži

Očito ni mama ni ja ne znamo ništa o ratnim letjelicama (ili letjelicama uopće), a brojevi SR 71 ili P-51 nam ne znače apsolutno ništa, kao ni tebi. Međutim, jasno je kako su letjelice u Top Gun: Mavericku daleko modernije, naprednije i brže jednako kao i video tehnologija. Iz tog razloga oni akcijski dijelovi filma, točnije letenje, daleko su zanimljiviji i uzbudljiviji u novom nastavku. Tim više kada znaš kako Tom Cruise svoje stuntove radi sam, a želio je da i njegove kolege Miles Teller, Monica Barbaro i Glen Powell nauče letjeti. 

Soundtrack iz prvog dijela i dalje je nedodirljiv

Glazba je bila velik i važan dio prvog Top Guna. Pjesma Take My Breath Away, napisana za film, a izvedena od američkog novovalskog benda Berlin, dobila je Oscara za najbolju originalnu pjesmu te godine i postala je svjetski hit i klasik kojeg rado slušamo i danas. Čitav soundtrack Top Gun izdan je kao album koji je tjednima bio broj jedan na svim američkim top listama, a uključivao je legendarne pjesme koje i dan danas povezujemo s filmom, poput You Lost That Loving Feeling,  Sittin' On) The Dock of the Bay ili Great Balls of Fire. 

Glazba u Mavericku? Kao da se nisu ni trudili boriti s originalnim soundtrackom. Glazba je u ovom filmu sporedna, a većina pjesama i je iz prvog djela. Jedna od samo dvije nove pjesme (i jedina koju sam zapamtila) je Hold My Hand koju je za film napisala i otpjevala Lady Gaga, međutim ako se usudim prognozirati - neće zabilježiti ni približan uspjeh originalne pjesme iz prvog djela. No, ipak - to je Gaga. Oscar nije isključen. 

Konačna ocjena: Koji nam je Top Gun više oduzeo dah?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje, posebice zato što nisam očekivala da će mi Top Gun: Maverick biti ovoliko dobar. Došla sam u kino s uvjerenjem da će stari Tom Cruise i čitava ta priča djelovati kao patetični pokušaj šlepanja na staru slavu i oživljavanja nekih dobrih, starih vremena. Međutim, bilo je puno više od toga. Top Gun Maverick je film pun akcijskih scena koje će te držati bez daha i zabetoniranu na stolicu (osim ako si pogriješila poput nas i otišla na 4D projekciju), pun je istinski emotivnih trenutaka koji uspijevaju ne preći u zonu patetike. Film je odrasliji, zreliji i pametniji od svoga prethodnika (ne mislim to samo ja, kažu i pametni kritičari), no... meni se nekako čini da upravo tako treba i biti.

Top Gun je film pun života, mladosti, duhovitosti i dobre muzike. U prvom djelu Maverick je mlad dečko kojeg karakteriziraju šarm, drskost i buntovnost. Iako i 30 godina kasnije nije izgubio buntovnost, kao ni svoj šarm, Maverick je sada muškarac. Zreliji, ozbiljniji i profinjeniji - odrastao je i sazrio baš kao i sam film. Ne mogu reći ni da mi je ijedan bolji jer koliko god je Top Gun Maverick možda objektivno kvalitetniji u postprodukciji (nemoguće da nije), pa i kompleksnosti priče, originalni Top Gun je taj koji nam još uvijek oduzima dah.

Ukoliko ga još nisi pogledala, toplo preporučam da to učiniš s prijateljicom (ili mamom), i obavezno prvo pogledajte original - ako ništa makar da usporedite scene s plaže.

 

 

Photo: Screenshot
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    1 od najboljih filmova 80ih