Stars

Kraljičino oduzimanje titula svojim unucima u Danskoj prerasta u skandal: "U šoku sam, zašto to radi?"

  • Nemir je zavladao danskim kraljevskim dvorom otkako je kraljica Margarethe odlučila svojim unucima oduzeti titule, navodno za njihovo vlastito dobro 
  • Osim samih unuka, tužni i razočarani su i njihovi roditelji, a javnost je prilično zbunjena
  • Od 1. siječnja Nikolai, Felix, Henrik i Athena bit će poznati kao Njegova Ekselencija grof od Monpezata i Njezina Ekselencija grofica od Monpezata, ali unatoč gubitku titula, zadržat će svoje položaje po redu nasljeđivanja

Danski princ Nikolaj otvorio je dušu i otkrio da je tužan, šokiran i zbunjen nakon što je njegova baka, kraljica Margrethe njemu i njegovoj braći i sestrama oduzela titule 'za njihovo dobro', a njegova majka 'kaže da nema dobrog razloga' za taj potez. Mladi princ (23) više neće moći koristiti titulu Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, nakon što je njemu i njegovoj troje braće i sestara njihova baka rekla da će uklanjanje njihovih titula biti 'dobro za njih u budućnosti'.

Danska kraljica najavila je ovaj potez u srijedu, istaknuvši da se nada da će to omogućiti njenim unucima "da oblikuju vlastite živote bez ograničenja posebnim obavezama i dužnostima" koje sa sobom nerijetko nosi formalnost pripadanja kraljevskoj obitelji. No njezini unuci, kao ni njihovi roditelji ovom odlukom nisu nimalo oduševljeni, a mnogi se pitaju i zašto ova promjena nije mogla pričekati do njihovih vjenčanja, kada bi ionako izgubili svoje titule.

Možda vas zanima Zavirili smo u staru kuću koja je utočište kraljice supruge Camille kad želi pobjeći od svega Rubrika Life&style Life&style

''Cijela moja obitelj i ja smo naravno jako tužni. Mi smo, kao što su i moji roditelji izjavili, u šoku zbog ove odluke'', rekao je princ Nikolaj, najstariji sin princa Joachima, za danske novine Extrabladet. ''Ja kraljeko sam zbunjen, zašto je to morala napraviti?'', zapitao se ispred stana u Kopenhagenu u kojem živi sa svojom djevojkom.

Grofica Alexandra, majka princa Nikolaja i princa Felixa, također je 'vrlo tužna' i 'šokirana' zbog ove odluke.  Alexandra (58), koja je bila u braku s princem Joachimom 10 godina do 2005., rekla je da je vijest došla kao 'grom iz vedra neba' i da se njezini sinovi sada osjećaju 'izopćenima' od svoje obitelji. ''Ona ne može vjerovati i pita se zašto, jer nema dobrog razloga'', rekla je za CNN Helle von Wildenrath Løvgreen, tiskovna tajnica grofice Alexandre dodavši: ''Ionako bi izgubili svoje titule kad se jednog dana vjenčaju. Njezini sinovi su mladići koji bi se možda mogli oženiti u bliskoj budućnosti pa zašto ne bi pričekali do tog dana da titule nestanu na sretan dan?''

Možda vas zanima Sve tajne vrtova rezidencije kralja Charlesa: Ima svoju privatnu kolibu i ruže koje mirišu na jabuke Rubrika Life&style Life&style

Ovaj je potez stvorio 'ledeno' ozračje unutar kraljevske obitelji i unio razdor u naizgled ujedinjenu obitelji, a sama je palača u posljednjem priopćenju rekla da postoji 'puno emocija', ali da se odluka 'dugo čekala' i da je osmišljena kako bi 'očuvala budućnost' monarhije.

Mnogo je ipak onih koji vjeruju da je u pitanju potez osmišljen kako bi se uredila monarhija - u odjeku želje kralja Charlesa za dovođenjem u red britanske kraljevske obitelji, ali i onih iz drugih europskih kraljevskih kuća jer je kraljičina odluka u skladu sa sličnim prilagodbama koje su druge kraljevske kuće provele na različite načine posljednjih godina.

Kraljicu Margrethe, koja ima najdužim kraljevski staž na svijetu i ove godine slavi svoj zlatni jubilej, europska je kraljevska porodica od milja zvala 'teta Daisy' upravo zbog njezinih bliskih osobnih veza s mnogim vladajućim monarsima.

Ona je prva rođakinja švedskog kralja Carla XVI. Gustafa i druga rođakinja norveškog kralja Haralda V, a blizak je odnos imala i s pokojnom kraljicom Elizabetom II, njezinom daljnjom rođakinjom, te vojvodom od Edinburgha. Ranije ovog mjeseca na sprovodu kraljice Elizabete pridružio joj se sin Frederick, njezin prijestolonasljednik, a sve ove godine kraljica je imala blizak odnos s oba sina i sa svih osmero unučadi. Redovito se mogla vidjeti u javnosti s obje obitelji pa je neobično vidjeti da odjednom između kraljice i njezinih unuka vlada zatišje i da su zahladili odnose.

kraljica Elizabeta II. i princ Philip Možda vas zanima Ljubavna priča kraljice Elizabete II. i princa Philipa: "Kraljičino zdravlje počelo se urušavati kad je izgubila supruga" Rubrika Life&style Life&style

Inače, kraljica Margrethe ima izdašan džeparac pa joj Danska civilna lista daje 900 tisuća eura mjesečno, odnosno gotovo 11 milijuna eura godišnje za vođenje kraljevskog kućanstva - uključujući plaćanje osoblja, održavanje imovine i vođenje administracije, a njezina se neto vrijednost procjenjuje na oko 42 milijuna eura. Kraljičinoj djeci navodno se daje oko 210 tisuća eura mjesečno, od čega prijestolonasljednik Frederik dobiva najveći dio - oko 10 posto.

Prema sporazumu koji je unio razdor u među članove danske kraljevske obitelji, Nikolai, Felix, Henrik i Athena od 1. siječnja 2023. bit će poznati kao Njegova Ekselencija grof od Monpezata i Njezina Ekselencija grofica od Monpezata, a unatoč gubitku titula, zadržat će svoje položaje po redu nasljeđivanja. Trenutačno su sedmi, osmi, deveti i deseti, ali bi se spustili niže ako bilo koje od djece prijestolonasljednika Fredericka ima djecu.

Preostalih četvero unuka kraljice Margrethe, djeca njezinog najstarijeg sina i prijestolonasljednika Frederika - princ Christian, princeza Isabella i blizanci princ Vincent i princeza Josephine, zadržat će svoje titule.

 

Photo: Pixsell

Komentari 0