Life&style
Najljepši dvorci koje treba posjetiti

Ovo je 10 najljepših dvoraca u Europi: Impresivna bivša kraljevstva koja ostavljaju bez daha

  • Što je to s dvorcima da su toliko privlačni turistima? 
  • Osim što nas približavaju životu naših bajkovitih maštarija, zapanjujuće građevine prikazuju neke od najboljih svjetskih arhitektura, najljepše krajolike, a možda čak i pokoju priču o duhovima
  • Donosimo ti listu 10 možda najljepših dvoraca u Europi, a i Lijepa Naša može se pohvaliti s nekoliko doista lijepih dvoraca

Možda nema boljeg mjesta na svijetu za istraživanje dvoraca koji izazivaju strahopoštovanje nego u Europi. Naime, čini se da ne možemo posjetiti neki grad ili krenuti na putovanje, a da ne naiđemo na neku vrstu kraljevske nastambe. Često ćemo pronaći srednjovjekovne kamene zidove, tornjeve visoke do neba i mostove koji se nadvijaju nad blještavim opkopima – doista posvuda, od Škotskog gorja i Bavarskih Alpa pa do obale Sredozemnog mora. Baci oko na ovu listu najljepših dvoraca u Europi i pripremi se da ćeš se osjećati poput pripadnika kraljevske obitelji...

3 najspektakularnije željezničke rute u Europi Možda vas zanima 3 najljepše željezničke rute u Europi: Švicarske Alpe i jezera, obalom od Španjolske do Italije ili škotsko gorje Rubrika Life&style Life&style

Dvorac Neuschwanstein, Njemačka

Dvorac Neuschwanstein vjerojatno  je jedan od najprepoznatljivijih dvoraca na planeti i to velikim dijelom zahvaljujući činjenici da je poslužio kao inspiracija za dvorac Trnoružice u Disneylandu. Izvorno izgrađena po nalogu povučenog kralja Ludwiga II kao privatno utočište 1886. godine, ova veličanstvena građevina može se pohvaliti položajem na vrhu litice i ukrašenim sobama; danas privlači oko 1,4 milijuna posjetitelja svake godine.

 | Autor: Instagram Instagram

Tvrđava Hohenwerfen, Austrija

Još jedan srednjovjekovni dvorac na vrhu planine, tvrđava Hohenwerfen, jedno je od najljepših mjesta u cijeloj Austriji. Ovaj 900 godina star dvorac gleda na slikovitu dolinu rijeke Salzach (oko 55 kilometara južno od Salzburga), nudeći božićne sajmove i demonstracije sokolarstva uz dnevne obilaske.

 | Autor: Instagram Instagram

Dvorac Miramare, Italija

Samo 30 minuta vožnje sjeverno od Trsta — fotogeničnog srca Friuli Venezia-Giulia — Castello di Miramare ima jednu od najslikovitijih lokacija od svih dvoraca na ovom popisu. Nekadašnji dom austrijskog nadvojvode Ferdinanda Maximiliana, građevina iz 10. stoljeća nalazi se iznad plavog Jadrana u bujnom parku od 54 hektara. 

 | Autor: Instagram Instagram

Dvorac Frederiksborg, Danska

Izgrađen početkom 17. stoljeća, ovaj zapanjujući renesansni dvorac nalazi se na tri jezerska otočića u Hillerødu, sjeverno od Kopenhagena. Kompleks dvorca poznat je po svojim predivnim vrtovima i po tome što je u njemu smješten Danski muzej nacionalne povijesti.

 | Autor: Instagram Instagram

Palača Pena, Portugal

Nadahnuta njemačkom romantičnom arhitekturom, palača Pena - smještena na vrhu brda u Sintri - izgleda poput dvorca iz bajke sa svojim ružičastim i žutim tornjevima, ukrasnim kontraforima i vodorigama kao iz crtanih filmova. Interijeri su jednako dramatični. Svakako se isplati vidjet zamršeno izrezbarene stropove i zidove apartmana kraljice Amelije i upečatljivu potpuno bijelu sobu za primanje. 

 | Autor: Instagram Instagram

Alcazar u Segoviji, Španjolska

Alcázar u Segoviji nekoć je bila srednjovjekovna utvrda, ali je nakon požara 1862. ponovno izgrađena u sadašnjem stilu nalik na dvorac. Danas posjetitelji mogu istražiti njegove brojne dvorane i tajne prolaze, muzej i tornjeve koji gledaju na gradski trg Segovije. Kad uđeš unutra, budi spremna na jednako impresivne interijere. Obilježeni su vitrajima, ulaštenim oklopima, raskošnim blagovaonicama i dvoranama za ples, te soba za sobom s krevetima s baldahinom.

 | Autor: Instagram Instagram

Chateau de Chambord, Francuska

Premda nije jedna od najpoznatijih francuskih palača (Versailles), Château de Chambord je svakako jedna od najljepših. Smještena unutar šumovitog parka u dolini Loire, veličanstvena zgrada unosi mnogo drame u krajolik—i to prije nego što imaš priliku vidjeti zaokretno stubište, zamršene stropove i namještaj iz 17. i 18. stoljeća unutra.

 | Autor: Instagram Instagram

Alcazar iz Seville, Španjolska

Maurski utjecaji mogu se vidjeti po cijelom gradu Sevilli, ali Seviljski Alcázar, koji je na popisu UNESCO-a, jedna je od njegovih najpoznatijih znamenitosti—i to ne samo zato što se koristi kao kraljevska palača kuće Martell u 'Igri prijestolja'. Građen i pregrađivan počevši od ranog srednjeg vijeka, kompleks se sastoji od raskošnih zgrada (očekuj lučne prozore, pozlaćene kupole i zamršene pločice) i pažljivo održavanih vrtova.

 | Autor: Instagram Instagram

Dvorac Bodiam, Engleska

Jednodnevni izlet iz Londona u malo selo Bodiam otkrit će ti jedan od najočuvanijih dvoraca u Engleskoj. Dvorac iz 14. stoljeća savršen je kao iz bajke. Tamo ćeš pronaći kamene tornjeve sa spiralnim stepenicama, drvene rešetke i sveobuhvatni jarak.

 | Autor: Instagram Instagram

Dvorac Bran, Rumunjska

Rumunjska ima puno prekrasnih dvoraca, ali nijedan nije toliko legendaran kao dvorac Bran. Nekadašnja rezidencija rumunjske kraljice Marie i inspiracija za roman Brama Stokera iz 1897., Drakula, ova nacionalna znamenitost nalazi se visoko na brdu duž granice Transilvanije i Vlaške, s fenomenalnim pogledom na okolne planine i šume.

 | Autor: Instagram Instagram

Dok ne organiziraš putovanje u jedan od nabrojanih dvoraca, lako možeš pogledati neki od najatraktivnijih povijesnih atrakcija Lijepe Naše.

Najljepši dvorci u Hrvatskoj

Dvorac Trakošćan 

Za mnoge je to najljepši dvorac u Hrvatskoj, a nalazi se oko sat vremena vožnje od Zagreba. Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini. Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori, da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima. Najduže je dvorcem vladala obitelj Drašković, a za današnji izgled Trakošćana najzaslužniji je podmaršal Juraj šesti Drašković sa suprugom Sofijom. 

 | Autor:

Osim same tvrđave i muzeja u dvorcu, Trakošćan je poznat i po svojoj okolici gdje možeš uživati u laganoj šetnji kroz šumu i oko jezera, a priroda i pogled na dvorac će te zasigurno očarati. Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza dužine pet kilometara, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike dva sata. 

Dvorac Veliki Tabor 

Dvorac Veliki Tabor nalazi se na samoj granici sa Slovenijom, udaljen oko sedamdesetak kilometara od Zagreba. To je jedan je od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika Hrvatskog zagorja. Na nadmorskoj visini od više od 300 metara, na brdu Hum Košnički, smjestila se ova fantastična utvrda. Premda se povjesničari ne mogu složiti od koje godine datira Veliki Tabor, ono što je sigurno je da je nastao negdje između sredine i kraja 15. stoljeća.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Dvorac Ozalj 

Nadomak Karlovca, na klisuri iznad Kupe, smjestio se srednjovjekovni grad Ozalj koji je u 18. stoljeću pregrađen u dvorac. Sam grad spominje se još u 13. stoljeću, a zbog mnogih pregradnja koje je doživio tijekom svoje bogate povijesti, očuvan je tek manji dio u kojem se ističe stara obrambena kula, gotička kapela te pravokutna palača Nikole Zrinskoga. Danas je Ozalj u vlasništvu 'Družbe braće hrvatskog zmaja' kojima je dvorac bio pripisan još 1928. godine i koji se otad brinu o održavanju. U dvorcu je smješten Zavičajni muzej u kojem se nalaze vrijedni izlošci iz vremena Zrinskih i Frankopana, kao i zbirka hladnog i vatrenog oružja, pretpovijesnog artefakata, crkveno-vjerskih izložaka, ali i djela poznate slikarice Slave Raškaj koja je rodom iz Ozlja.

 | Autor: Instagram Instagram

Dvorac Stara Sušica

U blizini Ravne Gore, okružen gustom šumom, nalazi se jedan od skrivenih dragulja Gorskog kotara. Dvorac Stara Sušica bio je u vlasništvu obitelji Frankopan, a legenda kaže da mu nitko nikada nije uspio doći blizu, pa čak ni Turci. Danas je to hostel, namijenjen prvenstveno djeci, a njegova vanjska bajkovita atmosfera jedna je od najljepših znamenitosti u ovim krajevima Hrvatske.

 | Autor: Instagram Instagram

Dvorac Mailath

U Donjem Miholjcu nalazi se jedan doista poseban dvorac. Riječ je o dvorcu Mailath izgrađenom u malo drugačijem, tzv. lovačkom stilu. Krase ga mnogobrojne kule, ukrašeni dimnjaci i velike, prostrane terase. Njegova je arhitektura impresivna, a svakog posjetitelja osvajaju i ljepote obližnjeg povijesnog perivoja. Nažalost, unutrašnjost nije otvorena za posjetitelje, ali mnogi dolaze vidjeti Mailath upravo zbog jedinstvene vanjske arhitekture.

 | Autor: Instagram Instagram

Dvorac Pejačević

U srcu slavonskih Našica smjestio se dvorac Pejačević koji osvaja svojom ljepotom. Ovaj dvorac ima lijepo jezero koje mu daje dodatni šarm. Danas je dvorac otvoren za posjetitelje koji mogu posjetiti muzej, vidjeti etnografske zbirke te se upoznati s raznim znamenitostima ovog područja.

 | Autor: Instagram Instagram

Možda vas zanima Raj na zemlji nalazi se na ovoj mljetskoj plaži? Nije nam teško povjerovati... Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram

Komentari 0