Life&style

Raj na zemlji nalazi se na ovoj mljetskoj plaži? Nije nam teško povjerovati...

  • Mljet je jedan od najljepših hrvatskih otoka, poznat i kao 'zeleni otok' jer je više od 70% površine prekriveno šumom i zelenilom radi čega veći dio otoka ima status nacionalnog parka
  • Mljet skriva brojne ljepote i prekrasne plaže na kojima će uživati oni željni mira i opuštanja
  • Jedna plaža posebno nam se svidjela, što radi prirodne ljepote, toliko i radi legende koja se uz nju veže

Potraga za najljepšim plažama na Jadranu dovela nas je do najzelenijeg otoka naše obale - otoka Mljeta. Radi svojih nevjerojatnih prirodnih ljepota i bioraznolikosti, veći dio Mljeta spada i u Nacionalni park. Svojim nastankom, izgledom, prirodnim ljepotama i osebujnom florom i faunom on je jedan od najcjenjenijih parkova Hrvatske. Slana jezera, panorame, otočići, špilje, ali i ruševne kamene građevine - sve je to dio ovog šumom prekrivenog otoka koji možeš istraživati danima, pa i tjednima, svaki put nanovo otkrivajući novo "najljepše mjesto". 

Do Mljeta možeš doći iz Splita ili Dubrovnika, ali i s otoka Pelješca, Hvara, Brača i Korčule koji su s otokom povezani trajektnim i katamaranskim linijama što ga čini jednom od obaveznih destinacija za turiste koji rade island hopping po Dalmaciji. Mljet je idealan za sve one koji žele uživati u netaknutoj prirodi i prekrasnim plažama. Na hladovinu borova i miris čistog modrozelenog mora naići ćeš na gotovo svakoj mljetskoj plaži što zadatak traženja najljepše poprilično otežava. No, jedna nas je ipak osvojila na prvu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by STERMASI (@stermasi_mljet)

Uvala Saplunara - kako zamišljam raj

Saplunara je predivna uvala na istočnoj strani otoka na kojoj se nalaze dvije pješčane plaže - Velika i Mala Saplunara. Okružena rezervatom i nacionalnim parkom, netaknuta priroda ove uvale pruža posjetitelju pravu oazu mira i maksimalni odmor za dušu i tijelo. Sunca kao i hlada u borovoj šumi ima napretak, a uvala je takva da je uvijek zaštićena i od bure i maestrala tako da je idealna za djecu i mirno uživanje u kristalno čistom, toplom moru.

Možda vas zanima Na Lošinju se krije najljepši ulaz u more na Jadranu, 'rajske stepenice' kao da su iz bajke Rubrika Life&style Life&style

Iznad nebo, ispod pijesak, između more - ovako zamišljam raj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Saplunara Mljet (@saplunara)

Radi svoje biološke raznolikosti i biljaka koje nećeš naći nigdje drugdje na Jadranu Saplunara je zaštićeno područje. Upravo iz tog razloga te zato što je dovoljno udaljena od centralnog djela otoka, ovdje nema ni standardnih gužva niti se moraš boriti za mjesto na plaži. A zbog jedinstvenog položaja uvale, more je tijekom cijele godine toplije u odnosu na ostale krajeve što čini ovo mjesto idealnim za kupanje. Ako te zanima postoji li kakvo osvježenje, na Velikoj Saplunari naći ćeš beach bar, a možeš iznajmiti i ležaljku.

Mljet - Kalipsin otok Ogigija

Kada se starogrčki junak Odisej,  taj vječni putnik, vraćao kući nakon dugogodišnjeg pustolovnog lutanja morima, dogodila mu se među ostalim i takva nezgoda da mu je u oluji potonuo brod, pa ga je more bacilo na začarani otok Ogigiju, koji je bio kraljevstvo lijepe božice Kalipse. Ljepota otoka bila je jedina ljepota koja je nadmašivala njezinu, kaže legenda, a mnogi istraživači tvrde da je upravo Mljet Kalipsin otok Ogigija.

Na južnoj strani otoka, kod naselja Babino Polje, nalazi se Odisejeva spilja. Tu je veliki i mudri ratnik podlegao čarima neodoljive božice i ljepotama njezina otoka, za koji legenda kaže: "...bio je to najljepši otok svih mora i oceana ..." I uistinu, epski opis ljepota podneblja, pitomih morskih uvala, kristalnih pećina i žala toga mitskog otoka Ogigije podudara se s jedinstvenim ljepotama Mljeta, kakvima se ne odlikuje nijedan drugi otok u Sredozemlju.

Photo: Instagram @saplunara
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Mljet raj