Life&style

Koje nacionalne parkove Hrvatske posjetiti ovoga proljeća? Imamo neke sjajne prijedloge

  • Proljeće je najljepše vrijeme za boravak u prirodi, a priroda je najljepša upravo u nacionalnim parkovima i parkovima prirode
  • Znaš li uopće koliko ih imamo?
  • Donosimo ti pregled hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, a izabrali smo i 4 nacionalna parka koja je najljepše posjetiti upravo u proljeće i ljeto

Proljeće i ljepši dani uvijek u nama bude želju za izletima i putovanjima. Srećom, naša mala zemlja nudi pregršt opcija za vikend putovanja u prirodu, a najljepša priroda se nalazi upravo u Nacionalnim parkovima. Znaš li koliko Hrvatska ima nacionalnih parkova, a koliko parkova prirode? Jesi li ih sve posjetila? U ovom članku ti donosimo pregled Nacionalnih parkova Hrvatske, a izdvojili smo one koji su posebno lijepi za posjetiti u proljeće i ljeto. 

Nacionalni parkovi i parkovi prirode Hrvatske

Hrvatska ukupno ima 8 nacionalnih parkova. Među njima su Brijuni koje čini čak 14 otoka, a pružaju se duž zapadnoistarske obale. Još jedno otočje koje ima status Nacionalnog parka su Kornati na jugu Dalmacije, poznati i kao kameno biserje Mediterana, a sastoje se od 89 otoka koji se protežu na površinu od ukupno 216, 78km. Nacionalni park Krka je prirodni spomenik najviše kategorije radi bogatstva životinjskog i biljnog svijeta, a sastoji se od 7 veličanstvenih slapova koji se nalaze u dalmatinskom zaleđu.

Možda vas zanima Prespavala sam u kućici na drvetu u Plitvicama - evo kako mi se svidjelo! Rubrika Life&style Life&style

Nešto južnije nalazi se još jedan NP i to prvi Jadranski nacionalni park, a radi se o otoku Mljetu koji se još zove zeleni otok jer se njegovom površinom proteže čak pet različitih vrsta šuma te dva “slana” jezera s mnoštvo biljnog i životinjskog svijeta. Tu je i naš najpoznatiji Nacionalni park, Plitvička jezera, koje godišnje posjeti od 1 - 1.5 milijuna ljudi. Tu su još i Paklenica, Risnjak i Sjeverni Velebit koji su raj za planinare i alpiniste.

Uz Nacionalne parkove imamo i parkove prirode koji uključuju Park prirode Biokovo, Park prirode Dinara, Park prirode Kopački rit, Park prirode Lonjsko polje, Park prirode Medvednica, Park prirode Papuk, Park prirode Telašćica, Park prirode Velebit, Park prirode Vransko jezero, Park prirode Učka, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje i Park prirode Lastovsko otočje.

I Nacionalni parkovi i Parkovi prirode zaštićena su prirodna područja, a glavni cilj njihove zaštite je očuvanje prirode. Međutim između njih ipak postoji razlika.  Nacionalnim parkovima smatramo mjesta u prirodi koja su bitna za očuvanje izvornih prirodnih i krajobraznih vrijednosti. Za razliku od Nacionalnog parka, park prirode je više fokusiran na zaštitu bio raznolikosti. Uz njih tu su i posebni rezervati, regionalni parkovi, spomenici prirode, značajni krajobrazi i parkovi šume. 

Wellnes, putovanje ili odlazak u prirodu? Stručnjaci otkrivaju koji je idealan odmor za različite vrste parova

Sad kad smo ponovili gradivo koji su sve Nacionalni parkovi Hrvatske, kao i Parkovi prirode, možemo u istraživanje nekih od njih. Danas ćemo se posvetiti samo Nacionalnim parkovima, točnije izdvojit ćemo one hrvatske Nacionalne parkove koje je najljepše posjetiti u proljeće i ljeto.

Proljeće na Plitvičkim jezerima

Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. One su naš najveći, najstariji i najposjećeniji nacionalni park koji se smatra i jednim od najljepših nacionalnih parkova u Europi čemu svjedoči broj od oko milijun i pol posjetitelja godišnje.

Činjenica je da su Plitvice prekrasne i posebne u svako godišnje doba te da ih vrijedi posjetiti kako u proljeće i ljeto, tako i u jesen i zimu. Međutim, u proljeće kada se budi priroda, Plitvička jezera posebno su čarobna. Jezera su podijeljena na Gornja i Donja, a upravo u proljeće, to jest od 1. travnja otvaraju se za posjetitelje Gornja jezera koja su zimi zatvorena. U Nacionalnom parku Plitvička jezera možeš izabrati čak između sedam različitih ruta od kojih najkraće traju 2-3 sata, a najduže 6-8 i uključuju i Gornja i Donja jezera.

Dodatni razlog za posjetu Plitvicama upravo u proljeće su i cijene. Naime, Nacionalni park Plitvička jezera u travnju slavi 73. rođendan pa povodom rođendana u tjednu od 4.4. do 10.4. nudi ulaznice po promotivnoj cijeni. Umjesto standardnih 180 kn, ako Plitvice posjetiš u rođendanskom tjednu, ulaznicu ćeš platiti tek 80 kn, a djeca 50 kn. Treba li ti bolji razlog za jedan proljetni vikend izlet na Plitvice?

Proljeće na Brijunima

Brijuni se sastoje od 14 otočića koji se nalaze na jugu istarskog poluotoka, a proglašeni su nacionalnim parkom 1983. Iako ih je 14, posjetitelji uglavnom posjećuju 2 najveća i najrazvedenija otoka - Veliki Brijun (25,9 km) i Mali Brijun (8,3 km). Do njih je najbrže doći trajektom iz Fažane, mjesta udaljenog svega 8 kilometara od Pule.

Otočje je toliko fascinantno da su na njemu boravili brojni slavni državnici i pripadnici svjetske umjetničke elite. Brijuni, osim prekrasne prirode, nude pregršt aktivnosti, od kojih je najzanimljivija safari-park - mjesto koje nastanjuje neobičan spoj autohtone istarske i egzotične južnoameričke, afričke i azijske faune. Životinje će posebno oduševiti one najmlađe, kao i informacija da su ovim otocima nekada šetali dinosauri. Na četiri lokaliteta Velog Brijuna pronađeno je više od 200 otisaka stopala dinosaura!

Iako Brijune možeš posjetiti i u vlastitom aranžmanu, možda najjednostavnije je bukirati jednodnevni izlet na otočje. Vođeni izlet Veliki Brijun uključuje vožnju brodom od Fažane do Velikog Brijuna, vodstvo stručnog vodiča, vožnju vlakićem po otoku, posjet Safari parku, posjet stalnim postavima Muzeja, obilazak Brijunskog mediteranskog vrta i stare masline, te povratak brodom u Fažanu. Ako pak želiš posjetiti Brijune u vlastitom aranžmanu, poželjno je rezervirati i kupiti ulaznice unaprijed.

Proljeće na Risnjaku

Risnjak se od 1953. godine ubraja u hrvatske nacionalne parkove. Na žalost, u usporedbi s nekim drugim nacionalnim parkovima, često je nepravedno zanemaren. To je svakako šteta jer upravo ovdje možeš doživjeti prirodu u njenom punom sjaju. Nacionalni park Risnjak je, kao i cijeli Gorski kotar, jedinstven po svojim prirodnim ljepotama i bioraznolikosti koja do najvećeg izražaja dolazi upravo u proljeće. Uz to, udaljen je samo sat vremena vožnje od Rijeke ili sat i pol od Zagreba.

Nacionalni park ima 3 ulaza, to jest 3 rute, a svaka nudi svoje posebnosti i atrakcije. Koju god da izabereš, jedno je sigurno - izlet u prirodi koja se tek probudila u NP Risnjak, odmor je za dušu i tijelo. Iako je najposjećeniji od strane planinara, Risnjak je sasvim dobro prilagođen i "običnim posjetiteljima". 

Ovaj nacionalni park specifičan je po tome što se na samo 60-ak četvornih kilometara nalazi čak 14 šumskih zajednica i 30 biljnih, a neka stabla dosežu i do impresivnih 45 metara visine. Zamisli samo kako sav taj biljni svijet izgleda kada se probudi u proljeće!

Proljeće na Paklenici

I za kraj, ali ne manje važno, izdvojili smo Nacionalni park Paklenicu. Ovo je drugi najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, proglašen još 19.10.1949. godine, tek nekoliko mjeseci nakon NP Plitvička jezera. Zbog svoje iznimne ljepote i brojnih prirodnih fenomena kao što su autohtone šume crnog bora, bukove šume i duboki kanjoni s potocima, jedno je od omiljenih izletišta u Dalmaciji. Međutim, Paklenica je i od Zagreba na nekih sat i pol vožnje što je čini super destinacijom za jednodnevni proljetni izlet i Zagrepčanima.

Paklenica je posebno zanimljiva planinarima jer se upravo ovdje nalazi i najviši vrh Velebita - Vaganski vrh koji broji 1757 metara. No, atraktivni krajolici i nedirnuta priroda Paklenice nikoga ne ostavljaju ravnodušnim te smo sigurni da ćeš ovdje moći naći nešto za sebe čak i ako ne misliš osvajati vrhove.

Nadamo se da smo ti dali ideju i odgovor na pitanje koje je nacionalne parkove Hrvatske najbolje posjetiti u proljeće te da ćeš već sljedeći vikend uživati na nekoj od ovih predivnih destinacija!

Photo: Shutterstock

Komentari 0