Life&style

Vikend u Italiji: izdvojile smo 4 živopisna mjesta, idealna za proljetna putovanja

  • Proljeće je idealno vrijeme za putovanja: nije prevruće, cijene nisu paprene i nema još toliko turista
  • Talijanska kuhinja, talijanska vina, talijanska moda, talijanska povijest, talijanski jezik... Treba li dalje nabrajati razloge zašto posjetiti Italiju?
  • Ah, da, blizu je, pa možeš skoknuti na dva, tri dana i ne bankrotirati

Ako se nas pita, Italija je uvijek dobra ideja za putovanje! I čvrsto stojimo iza toga iz nekoliko razloga. Za početak, blizu nam je. Zatim, obožavamo talijansku kuhinju, talijanska vina, povijest, kulturu, jezik i na kraju taj neodoljivi šarm - što stanovnika, što mjesta. Prema tome, Italija je sakupila najviše pluseva kao najpoželjnija destinacija za proljetno putovanje. Ako razmišljaš o destinacijama koje bi mogla posjetiti, sigurne smo da će ti naši prijedlozi biti od pomoći. Vodimo te kroz četiri živopisna talijanska mjesta koja su nas oduševila. Pa, krenimo!

Možda vas zanima Posjetile smo Marakeš - cjenkale se, dobro jele i otkrile da te fotkanje može skupo stajati Rubrika Life&style Life&style

Bologna: mjesto gdje će te čudno gledati ako naručiš špagete bolonjez

Očaravajuća Bologna krije prave ljepote i bogatu povijest, a specifična je po tome što nije preplavljena turistima kao, primjerice, Rim, Firenca i Venecija. U Bologni se nalazi najstarije sveučilište u Europi, a i danas je poznata kao studentski grad. Zanimljiv je podatak da u njemu živi oko 400 tisuća stanovnika dok čak jednu četvrtinu čine studenti. Nadalje, iz Bologne potječe i popularno jelo špageti bolonjez iako ga sami Talijani ne zovu i ne pripremaju na isti način kao mi. Naime, na njihovim jelovnicima ovo jelo možeš pronaći pod nazivom 'tagliatelle al ragu' i ako se odlučiš za njega, poslužit će ti široke rezance umjesto špageta. Ali okus te nikako neće razočarati. Dapače! Uz ovo ukusno jelo obavezno popij i Aperol Spritz, omiljeno talijansko piće. Nakon što se dobro najedeš, možeš uživati u shoppingu. Bilo da više voliš trgovine high street brendova ili visoke mode, ovdje ćeš pronaći apsolutno sve.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Firenca: grad-spomenik u kojem su vladali Medici

U srcu Toskane nalazi se pravi renesansni dragulj - Firenca. Zovu je još i grad spomenik, a najpoznatija je po svojoj čuvenoj katedrali Duomo i plemićkoj obitelji Medici. Manje je poznato da je upravo Firenca postala prvi grad na svijetu s popločanim ulicama, a njezine ulice danas svaka za sebe pričaju svoju priču koja ima uporište u bogatoj povijesti. Iako obiluje bogatom povijesnom baštinom, Firencu je zahvatio duh modernog vremena što joj daje poseban šarm. Tako u gradu možeš naići na brojne preslatke slastičarnice, restorančiće i kafiće koji su uređeni po posljednjoj modi, ali obiluje i tradicionalnim lokalima u kojima možeš uživati u pravom talijanskom ugođaju. Iz Firence ne možeš otići, a da ne probaš njihovo najpopularnije jelo bistecca Fiorentina (biftek odrezak). Osim toga, obavezno trebaš probati i Chianti, jedno od najpopularnijih toskanskih vina. Uživanje je zagarantirano!

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Cinque Terre: ribarska mjesta šarenih kuća, baš za Instagram

Cinque Terre ili "Pet zemalja" nedvojbeno je najslikovitije mjesto priobalne Italije. Riječ je o nacionalnom parku koji se nalazi u provinciji La Spezia u sjevernoj Italiji, a sastoji se od malih ribarskih naselja Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso. Ova pitoreskna naselja osvojit će svakog posjetitelja svojim šarenim bojama, predivnom arhitekturom i još ljepšim pejzažem. Budući da su ceste od Riomaggiore do Manarole i od Manarole do Corniglie zatvorene od 2016. godine, između mjesta se putuje vlakom. Vlak vozi u prosjeku svakih 15 minuta, ali ono na što trebaš biti spremna velike su gužve. Osim što ćeš uživati u prekrasnim prizorima, tvoje nepce uživat će i u finim tradicionalnim talijanskim jelima u šarmantnim restorančićima, a posjet možeš završiti koktelom na plaži u posljednjem mjestu u nizu, Monterossu. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

 

Montecatini Terme: tamo je i luksuz jeftin

Ovo je mjesto nešto manje popularno u odnosu na prethodne destinacije i upravo nam je zbog toga bilo pravo otkriće. Smjestilo se u talijanskoj regiji Toskani u blizini turističkih središta kao što su Firenca i Pisa. Cijelim mjestom vlada mediteranski štih i jako podsjeća na istarske gradove, ali ne nalazi se na obali. U samom centru nalazi se pregršt restorana, kafića i luksuznih trgovina zbog čega bismo ga mogli prozvati "istarskim Monte Carlom". Unatoč tome što cijelim mjestom odiše luksuz, cijene u restoranima i kafićima vrlo su pristupačne. Čak i kada je riječ o luksuznim restoranima, cijene su prihvatljive. Osim bogate gastronomske ponude, posjetitelji mogu uživati u pogledu na ovo mjesto s malog "Montecatini eyea (oka)", a mogu se odvesti i uspinjačom u stari dio grada odakle se cijelo mjesto vidi kao na dlanu. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0