Life&style

Posjetile smo Marakeš - cjenkale se, dobro jele i otkrile da te fotkanje može skupo stajati

Crveni grad, kako ga mnogi zovu, ostavio nas je bez daha. U jednom smo se trenutku nalazile u starom dijelu (Medini) gdje vlada nevjerojatno siromaštvo, a nekoliko stotina metara dalje okruživao nas je nevjerojatan luksuz i zadivljujući parkovi...

Putovanje u ovaj živopisni grad na afričkom kontinentu počele smo planirati nekoliko mjeseci unaprijed. Prvi korak bio je kupiti avionske karte, koje su bile prilično povoljne. Imale smo let iz Budimpešte s aviokompanijom Ryanair. Za Maroko nije potrebna viza što znači da za putovanje u ovu zemlju trebaš imati samo putovnicu.

Možda vas zanima Kako putovati udvoje - i ne posvađati se Rubrika Life&style Life&style

Kako smo same organizirale putovanje, unaprijed smo potražile informacije o svemu što bi nas tamo moglo dočekati i na što trebamo biti spremne. U nastavku donosimo naše doživljaje iz ovog magičnog grada, a napravile smo i kratki vodič:

Smještaj

Kada je smještaj u pitanju, u Marakešu su brojne mogućnosti - od skromnih hostela do super luksuznih hotela. Ipak, kako bi doživjeli najbolje marokansko iskustvo, preporučuje se smještaj u riadu. Riad je tradicionalna marokanska kuća s vrtom u sredini. Nema prozore prema ulici, nego su svi okrenuti prema unutrašnjem vrtu. Vanjski crveni zidovi nerijetko kriju veliki lukzus. U posljednje vrijeme sve je više riada pretvoreno u smještaj za iznajmljivanje i funkcionira poput hotela ili hostela. Riad u kojem smo odsjele nalazi se u centru grada, točnije u staroj Medini, koja se nalazi na UNESCO-vu popisu kulturne baštine. Osim odlične lokacije i usluga u riadu bila je jako dobra, a naš domaćin veoma gostoljubiv i susretljiv. A cijena? Noćenje s doručkom bilo je nešto više od 100 kuna po osobi.  

 | Autor: miss7 miss7

Znamenitosti

Naš domaćin nas je odmah pri dolasku u smještaj uputio na mjesta koja "moramo" posjetiti u Marakešu pa smo se manje-više držale njegovih uputa. Ovo su mjesta koja smo posjetile:

Jemma el-Fnaa – glavni gradski trg  | Autor: miss7 miss7

Palača El Badi – palača s predivnim dvorištem i pogledom na grad  | Autor: miss7 miss7

Jardin Majoralle – nekadašnja kuća i vrtovi Yves Saint Laurenta  | Autor: miss7 miss7

Le Jardin Secret – jedan od najljepših vrtova u Marakešu   | Autor: miss7 miss7

Cyber Park – veliki park u kojemu se ne plaća ulaz  | Autor: miss7 miss7

Hotel La Mamounia – 2018. godine proglašen najljepšim hotelom na svijetu  | Autor: miss7 miss7

Nomad – restoran s kojega imate pogled na cijelu tržnicu, a uređen je u skandi-marokanskom stilu  | Autor: miss7 miss7

Cjenkanje

Prije odlaska na tržnicu trebaš se naoružati strpljenjem i pripremiti se za "akciju". Da, dobro si pročitala. Šetnja tržnicom u Marakešu pretvori se u pravu akciju. Prodavači su prilično napadni i ne žele odustati dok nešto ne kupiš kod njih. Ako samo nešto dotakneš, neće te pustiti dok to i ne kupiš, a u slučaju da ustraješ u odluci da ipak nećeš ništa kupiti ili da ćeš se vratiti, nemoj se čuditi ako te izvrijeđaju. I nama se to dogodilo, ali, srećom, nismo ih razumjele. A ako odlučiš nešto kupiti, tu kreće cjenkanje. Cijene na tržnici nisu iste za lokalce i za turiste, koje tamo gledaju kao hodajuće novčanice. Turistima će reći cijene i do 70 posto skuplje od onih koje vrijede za lokalce i baš nikada nemoj pristati na njihovu prvu cijenu. Uvijek ponudi manje od onoga koliko si spremna dati i pronaći ćete se negdje na sredini, platit ćeš barem 50 posto manje od prve cijene. Marokanci uživaju u cjenkanju i ono je na neki način dio njihove kulture. Prema tome, nemoj se ustručavati spuštati cijene!

 | Autor: miss7 miss7

Hrana

Marokanska kuhinja slovi kao jedan od najboljih na svijetu pa smo imale i velika očekivanja. Ipak, bile smo oprezne s hranom jer naš organizam nije navikao na bakterije koje se nalaze na njihovom voću i povrću pa smo u potpunosti izbjegavale konzumirati svježe namirnice. U našem smo riadu imale tradicionalni marokanski doručak. On se sastoji od različitih vrsta peciva (za koja smo složne da su najbolja koja smo ikada kušale) uz koja su poslužene marmelade, med, maslac i sirevi. Uz doručak smo dobile i marokanski čaj od mente, koji je jako zaslađen. Probale smo i tradicionalno marokansko jele tagine (tažin), koje je dobilo ime upravo po posudi u kojoj se priprema. Tagine se priprema od svih vrsta mesa i ribe te raznog povrća i začinjeno je, naravno, egzotičnim začinima. Kušali smo i kuskus s povrćem kao i različite marokanske specijalitete i, moramo priznati, sve je bilo veoma ukusno. Jedina mala zamjerka je nedostatak soli u gotovo svim jelima. 

 | Autor: miss7 miss7

Fotografiranje

Kod fotografiranja u Marakešu postoje dva pravila kojih se moraš pridržavati. Prvo, ne smiješ fotografirati lokalce bez pitanja. Marokanci vjeruju da im fotografija zarobljava dušu i zbog toga ih trebaš pitati za dopuštenje. Mi nismo željele riskirati pa ih jednostavno nismo fotografirale. Druga stvar, fotografiranje se uglavnom naplaćuje.  Ako čak i dobiješ dopuštenje za fotografiranje, možeš očekivati da će ti to i naplatiti. Također naplaćuju i ako fotkaš njihove štandove i proizvode. Na glavnom trgu pokušat će te nagovoriti da se fotkaš s majmunima zavezanim u lance i sa zmijama, ali i to će ti naplatiti. Naplatit će ti čak i ako ih zamoliš da tebe fotografiraju ispred neke znamenitosti.  

 | Autor: miss miss

Cijene

Ono što nas je, zapravo, najviše iznenadilo na ovom putovanju su cijene. Krenuli smo na put s uvjerenjem da će nas tamo dočekati barem dvostruko niže cijene nego kod nas u Hrvatskoj. Realnost je u potpunosti drugačija - cijene u Marakešu veće su ili jednake cijenama u Zagrebu, ali i drugim velikim europskim gradovima. Primjerice, boca vode od pola litre košta 10 dirhama, što je otprilike jedan euro. Glavna jela u restoranima kreću se u rasponu od 100 do 200 dirhama. Deserti u restoranima koštaju od 50 dirhama na više (dvije kuglice sladoleda = 50 dirhama), a cijena točenog piva iznosi 80 dirhama. Cijene ulaznica u muzeje, palače i vrtove kreću se od 50 do 100 dirhama. Ono što nas je posebno iznenadilo je i to što su trgovine brendova s istom odjećom kao i kod nas skuplje za oko 30 posto

 | Autor: miss7 miss7

Dobro je znati!

Kada dođeš u Marakeš, preporučujemo da prvo napraviš sljedeće dvije stvari - uzmi marokansku SIM karticu s internetom i promijeni novac na aerodromu. SIM kartica je besplatna, a 10 GB interneta košta 10 eura. Tečaj na aerodromu bolji je od tečaja u gradu, ali razlike nisu drastično velike pa nemoj promijeniti sav novac. Ono što je izrazito bitno već na dolasku u ovaj grad je i prijevoz od aerodroma od smještaja. Mi smo unaprijed (iz Hrvatske) dogovorile i platile taksi, a koštao nas je 30 dirhama po osobi. Prilikom uzimanja taksija treba imati na umu kako je cijenu najbolje unaprijed dogovoriti jer ti taksisti u suprotnom mogu papreno naplatiti. Nadalje, trebaš imati na umu da se u Marakešu gotovo sve naplaćuje. Što to znači? Pitaš li nekoga gdje se nešto nalazi, kako doći do određenog mjesta i zamoliš li nekoga da te fotografira, oni će ti to naplatiti. I, vjeruj nam, ne možeš im pobjeći!

Možda vas zanima Znaš li da možeš imati besplatni smještaj bilo gdje na svijetu? Probale smo - i funkcionira! Rubrika Life&style Life&style

P.S. u Marakešu je alkohol dostupan samo u određenim restoranima i kafićima, kojih nema baš puno. Prema tome, možeš očekivati i da je prilično skup.

 | Autor: miss7 miss7

Photo: miss7
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Eve_os

    Uzeli ste tekst iz 2016-te s Punkufer i dodali svoje fotke i svojih par rečenice, nije vam baš neka fora prema originalnom autoru teksta