Life&style
3 najspektakularnije željezničke rute u Europi

3 najljepše željezničke rute u Europi: Švicarske Alpe i jezera, obalom od Španjolske do Italije ili škotsko gorje

  • Ostavi jednom auto parkiran kod kuće kad ideš na godišnji odmor, idi vlakom! 
  • Putovanja vlakom jednako uzbudljiva koliko i opuštajuća te su uvijek pomalo avanturistička
  • Ove tri rute po Europi jako toplo preporučujemo

Orient Express, Transsibirijska, Ponos Afrike – već sama imena dočaravaju glamurozna putovanja vlakom. Nažalost, automobil je dosta toga istisnuo. Međutim, u vrijeme klimatskih promjena i prometnog kolapsa, putovanje vlakom doživljava renesansu. Uostalom, vlak je ekološki najprihvatljivije prijevozno sredstvo (osim bicikla). A to što je putovanje vlakom sporije, to nikoga ne smeta, jer ovdje je putovanje očito cilj. 

Možda vas zanima Orient Express nastavlja svoja legendarna putovanja iz Pariza - i glamurozniji je nego ikada Rubrika Life&style Life&style

Predstavljamo ti tri željezničke rute u Europi koje će oduševiti svakoga.

Švicarska: Mala zemlja, velike atrakcije

Ovo putovanje vlakom vodi te do svih znamenitosti Švicarske, a ima ih uistinu mnogo. Elegantni gradovi, poznati vrhovi i prijevoji, jezera, UNESCO-ve svjetske baštine i 1280 kilometara pogleda između njih

 | Autor: www.switzerlandtravelcentre.com www.switzerlandtravelcentre.com

'Grand Train Tour of Switzerland' vodi te do znamenitosti alpske zemlje tijekom cijele godine u panoramskim vlakovima. Od St. Moritza do jezera Lugano, preko prijevoja Flüela do Lucerna, od Ženevskog jezera do Matterhorna. Ledenjaci ili palme - slobodno biraj ili idi na cijelu kružnu turu odmah. Ne postoji određeni smjer ili trajanje, možeš uskočiti i sići kad god i gdje god želiš (cijena: od 340 eura/2555 kn, https://switzerlandtravelcentre.com).

 | Autor: www.switzerlandtravelcentre.com www.switzerlandtravelcentre.com

Mediteran: Jedno po jedno, molim!

Od Valencije do Rima, cijelo vrijeme uz Sredozemno more. Zvuči dobro? S dobrom starom Interrail kartom možeš se tjednima ili čak mjesecima ležerno voziti uz tirkizno plavu vodu.

Bezbroj je prilika za protezanje nogu i sunčanje na putu: iz Valencije u Španjolskoj ide se preko Barcelone u Francusku i tamo duž cijele Azurne obale do Monaka. Preko Savone u Italiji nastavljaš prema Genovi, Pisi i Livornu do Rima. Više plaža i razgledavanja teško da je moguće. Sada samo trebaš uvjeriti svoje nadređene da ti treba dva mjeseca godišnjeg odmora ('Global Interrail Pass' od 246 eura/1.848 kuna, www.interrail.eu/de).

 | Autor: shutterstock shutterstock

Škotska: Kraljica gorja

The Royal Scotsman“ i dalje je jedan od najglamuroznijih vlakova na svijetu, a boravak u njemu je čisto uživanje. Kupei i vagoni-restorani vrlo su britanski sa svojim oblogama od mahagonija, intarzijama i bogatim tkaninama, a hrana je također jedna od najboljih.

 | Autor: the royal scotsman the royal scotsman

Cijeli interijer čini čaroban kontrast divljem škotskom gorju koje prolazi ispred prozora. Putovanje vlakom sjeverno od Edinburgha je jako skupo, ali postoji trodnevna tura koja bi nekima mogla biti pristupačna (cijena: od 3630 eura/27274 kuna).

 | Autor: the royal scotsman the royal scotsman

Možda vas zanima Kako uloviti najbolje ponude za let avionom i hotele? Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock

Komentari 0