Life&style

Kako uloviti najbolje ponude za let avionom i hotele?

  • Omiljeno godišnje doba konačno je stiglo, a s njim je službeno otpočela i sezona putovanja
  • Upravo zbog lijepog vremena i godišnjih odmora većina ljudi se upravo ljeti odlučuje za planiranje putovanja, u zemlji ili inozemstvu
  • Idealna je to prilika za uživanje u morskim radostima, istraživanje drugih kultura i običaja i razgledavanje povijesnih znamenitosti, a za sve koji tek planiraju putovanje pripremili smo mali vodič u kojem objašnjavamo kako se adekvano pripremiti i dobiti maksimalno iskustvo za novac

Iako svi obožavamo putovanja i jedva čekamo 'skitati', mnogima planiranje putovanja zadaje glavobolju. Nisu svi tako vješti u pronalaženju idealnog smještaja ili leta, nekima je teško uskladiti budžet i troškove, mnogi ne znaju odakle bi krenuli i kako se organizirati i zato je svaka pomoć dobrodošla. Činjenica je da je danas, u doba interneta, puno lakše isplanirati putovanje, a sve što ti je uz njega potrebno su smjernice na koje stvari prilikom planiranja obratiti pažnju i odakle krenuti.

Kako bismo ti olakšali planiranje putovanja, pripremili smo 7 zlata vrijednih savjeta koji će ti biti najbolja nit vodilja od početka do kraja cijelog procesa.

Planiraj putovanje u vlastitom aranžmanu

Iako samostalno planiranje putovanja kod msenogih izaziva stres i bojazan od nepredviđenih i neželjenih situacija, najčešće kada su u pitanju putovanja u strane zemlje, vjerojatnosti za to su vrlo male, pobno ako se dobro raspitamo i na papir stavimo sve bitne stavke putovanja. Turističke agencije za organiziranje putovanja uzimaju velike provizije, jer od te iste provizije žive. Ukoliko je riječ o grupom putovanju, uzmi u obzir da agencija od tvojih novaca plaća i vodiča, smještaj za njega, dnevnice, itd. Stoga je puno isplativije putovanje isplanirati u vlastitom aranžmanu. Uštedjeti možeš i do 50 posto.

Koristi platforme za bukiranje najpovoljnijeg leta i smještaja

Najbolji način za bukiranje leta i smješaja je putem platformi kao što su Skyscanner ili Booking.com na kojima putem filtera možeš selektirati svoje preferencije i potrebe, a zatim i usporediti cijene. Primjerice, ako želiš pronaći najjeftiniji let, a nije ti bitan točan datum putovanja, vrlo jednostavno možeš vidjeti cijene letova unutar dva ili tri tjedna i zatim odabrati najjeftiniju opciju. Isto tako, prilikom odabira smještaja možeš rangirati ponuđene opcije od najjeftinijeg do najskupljeg i potom izabrati smještaj koji ti se čini najbolji. U samo nekoliko klikova bukiraj hotel ili let i obavezno screenshotaj podatke leta te naziv, adresu i telefonski broj hotela kako bi se osigurala ukoliko ti ne stigne potvrda s potrebnim informacijama na e-mail.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Pametno se pakiraj

Ako putuješ na pet dana, nema smisla da sa sobom nosiš pola ormara. Osim što ćeš vrlo vjerojatno morati dodatno platiti za kofer teži od primjerice 25 kilograma, jer svaka aviokompanija ima određeni limit za kilažu po putniku, uzmi u obzir da će ti trebati mjesta u koferu za suvenire i uspomene s putovanja. Uvijek ponesi i veću osobnu torbu koju možeš imati na sebi tijekom leta, a ukoliko ne želiš plaćati prtljagu, super rješenje za uštedu je ručna prtljaga koja je u većini slučajeva besplatna, osim ukoliko je riječ o niskobudžetnim aviokompanijama. Ne zaboravi ponijeti jaknu, čarape, kišobran i slično, jer nikad ne znaš kada će te vrijeme iznenaditi.

Istraži sve atrakcije u blizini

Kada znaš gdje putuješ, pomno istraži sve atrakcije, događanja i zanimljivosti u blizini. Naravno da nećeš stići vidjeti apsolutno sve što si zamislila, zato je važno odabrati najinteresantnije i najvažnije. Istraži i koje su atrakcije besplatne, a koje se plaćaju, postoje li neke ponude koje nude više karti za atrakcije po sniženoj cijeni, primaju li muzeji studentske popuste i slično. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Napravi plan puta

Kada imaš bukiran smještaj, let i spreman popis s atrakcijama koje želiš posjetiti, napravi plan puta. Idealno bi bilo da s interneta isprintaš kartu grada i na njoj označiš smještaj, a potom i sve atrakcije. Zatim isplaniraj smislenu rutu putovanja za svaki od dana koje ćeš provesti u tom gradu kako se ne bi događalo da se svaki dan vozikaš s jednom na drugi dio grada i gubiš dragocjeno vrijeme. Uzmi u obzir i pauze za ručak i kavu i vrijeme koje ćeš izgubiti na vožnju gradskim prijevozom. Isto tako istraži koje prijevozno sredstvo je najpraktičnije te nabavi kartu i raspored vožnje.

Ponesi mobitel s dobrom kamerom i izdržljivom baterijom

Ova stavka je jako važna, prvenstveno zbog toga što se s putovanja želiš vratiti s lijepim uspomenama koje ćeš pamtiti cijeli život, a to su, naravno, fotografije i videozapisi. Umjesto fotoaparata koji su često teški i nezgrapni, savjetujemo ti da radije investiraš u kvalitetan i lagan mobitel s izdržljivom baterijom i dobrom kamerom. TCL 205 odličan je primjer takvog pametnog telefona. Moćna baterija od 4000 mAh koja traje čak 2 dana, IPS ekran koji jamči dobru vidljivost i na direktnom sunčevom svjetlu, slikanje vrhunski osvjetljenih selfieja u mraku, prednja kamera koja nudi uljepšavanje podešavanjem glatkije površine lica, dodatnim osvjetljavanjem pa čak i ''mršavljenjem'' i mogućnost spremanja lokacije snimljene fotografije samo su neke od prednosti ovog vjernog suputnika. 

 | Autor: TCL TCL 205 pametni telefon

TCL 205 ima i opciju Boker efekta koji omogućuje izoštravanje ili bluranje pozadine, odnosno onoga što je u prvom planu. Uključiš li opciju ''Face attribute detect'' kamera na uređaju će automatski prepoznati lice i bolje fokusirati kadar, bez obzira što se krećeš, a mobitel ima i opciju brzog slikanja dvostrukim klikom na gumb što je zgodno ako nemaš vremena za pokretanje kamere i zatim traženje kadra. Mobitel na izbor nudi i ručni način rada kamere kako bi poput profesionalca mogla podesiti razne druge parametre, baš kao da koristiš profesionalni fotoaparat. 

 | Autor: TCL TCL 205 pametni telefon

Odredi budžet koji planiraš potrošiti tijekom putovanja

Nemoj zaboraviti odrediti budžet prije samog putovanja. Vodi računa o tome koliko možeš potrošiti i toga se drži. Ukoliko je tvoj ukupni budžet rezerviran za trošenje tijekom putovanja primjerice 3000 kn, od tog iznosa odbij ulaznice za atrakcije, primjerice 500 kn. Preostali iznos podijeli po danima, npr. 2500 kn/5 dana = 500 kn. Iznos koji dobiješ, u ovom slučaju 500 kuna, predstavlja tvoj dozvoljeni dnevni budžet. Ne zaboravi provjeriti koja se valuta koristi u zemlji u koju putuješ i na vrijeme promijeni novce u mjenjačnici.

Pripremi sve potrebne dokumente

Nekoliko mjeseci prije putovanja provjeri do kada ti vrijedi putovnica ili osobna iskaznica. Za ulazak u neke zemlje potreban ti je valjani osobni dokument koji vrijedi još minimalno tri mjeseca pa takve stvari uzmi u obzir kako bi imala dovoljno vremena izvaditi novu putovnicu ili osobnu iskaznicu. Raspitaj se treba li ti za zemlju koju posjećuješ viza i uzmi u obzir da se izdavanje vize može otegnuti.

Photo: American Green Travel/Unsplash

Komentari 0