Life&style

Ružičasta Virovitica: Neodoljiva govornica s dvorcem u pozadini nova je savršena Instagram lokacija

  • Prekrasna Virovitica dobila je još jednu mini atrakciju koja će posebno privući sve zaljubljenike u dobru fotografiju
  • Ružičasta retro telefonska govornica savršeno se uklopila u priču s obnovljenim Dvorcem Pejačević
  • Bogata povijest grada, prekrasne lokacije i uređeni parkovi samo su neki od razloga zašto treba posjetiti Viroviticu 

Virovitica je u posljednjih nekoliko godina postala popularna destinacija za dnevne izlete, pogotovo nakon obnove prekrasnog Dvorca Pejačević. I doista se u ovom lijepom gradiću ima što za vidjeti, pogotovo kada se uzme u obzir bogata povijest grada, čije se ime spominje u pisanim dokumentima već 1234. godine.

Virovitica je u povijesti bila poznata i kao 'mala Venecija' sa čak 16  mostova u samom centru grada. Kao hommage tom vremenu, kroz projekt obnove Dvorca postavljeno je pet dizajnerskih drvenih mostova od kojih svaki priča svoju priču.

Park šuma Golubinjak Možda vas zanima Park šuma Golubinjak najpopularnije je izletište u Gorskom kotaru, a u njoj se krije i Šumska kraljica Rubrika Life&style Life&style

Vizure grada od sada će uljepšavati i šarmantna replika britanske telefonske govornice, samo u ružičastoj umjesto u crvenoj boji. Razlog za baš tu boju je zapravo udaljeno nekoliko stotina metara dalje. Naime, govornica se nalazi nedaleko obnovljenog Dvorca Pejačević te se bojom idealno stopila s pročeljem ove prekrasne građevine. 

 | Autor: Damir Špehar/Pixsell Damir Špehar/Pixsell

Ne moramo posebno spominjati da će ovo biti neodoljiva lokacija za savršene Instagram fotke.

 | Autor: Damir Špehar/Pixsell Damir Špehar/Pixsell

Inače, Dvorac Pejačević izgrađen je između 1800. i 1804. prema nacrtima bečkog arhitekta N. Rotha. Prema bilješkama, nakon izgradnje dvorac imao 38 soba, a 1842. godine knezovi Schaumburg – Lippe preuređuju ga za vlastite potrebe stanovanja i upravljanja vlastelinstvom, uređuju prvi kat za stanovanje i obnavljaju park oko dvorca. Nekoliko godina kasnije, 1848. godine, dvorac je preuređen za dolazak bana Josipa Jelačića. Grof Ivan Drašković ga je kupio 1911. godine, a gotovo 20 godina kasnije ga zajedno s parkom prodaje gradu Virovitici 1930. godine te je od tada u službi grada.

 | Autor: Damir Špehar/Pixsell Damir Špehar/Pixsell

U sklopu projekta obnovljen je Dvorac Pejačević, Gradskom parku vraćen je perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje, uređene su šetnice u parku, kao i šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića koju krasi nova, moderna fontana, a postavljeni su i dizajnerski drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu uz Viroviticu.

Možda vas zanima Maleni otočić s kućicom na drvetu i opuštajućim žuborenjem slapova savršen je plan za vikend Rubrika Life&style Life&style
Photo: Damir Špehar/Pixsell

Komentari 0