Life&style
Park šuma Golubinjak

Park šuma Golubinjak najpopularnije je izletište u Gorskom kotaru, a u njoj se krije i Šumska kraljica

  • Gorski kotar odavno privlači sve ljubitelje prirode koji ovdje dolaze u sva godišnja doba gledati prirodu u njenim različitim izdanjima
  • Jedna od posebnih atrakcija Gorskog kotara je Park šuma Golubinjak - popularno izletište koje obiluje prirodnim atrakcijama
  • Gdje se nalazi i što sve skriva otkrivamo u članku!

Gorski kotar je destinacija koja privlači posjetitelje u svako doba godine jer jednako je lijep u svojim jesenjskim bojama, kao i zimi prekriven snijegom, u proljeće kada se sve u njemu budi ili u ljetnim danima kada u njemu tražimo spas i osvježenje od visokih temperatura. U još jednoj vikend preporuci otkrivamo Park šumu Golubinjak te njene brojne prirodne atrakcije.

Možda vas zanima Dvorac u Gorskom kotaru je poput malog Hogwartsa, a u njemu se može pohađati i Škola magije! Rubrika Life&style Life&style

Svega nekoliko kilometara udaljena od mjesta Lokve i predivnog Lokvarskog jezera, nalazi se Park-šuma Golubinjak. Velika zelena čistina okružena stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena, a sve na površini od 51 ha, gotovo svakoga tko posjeti Golubinjak ostavlja bez daha. Ovaj biser goranskog kraja omiljeno je mjesto izletnika koji na Golubinjak dođu roštiljati i opustiti se okruženi prirodnim šumskim ljepotama, no zapravo nudi puno više od samog izletišta.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Park-šuma Golubinjak

Ledena špilja, Paklena vrata i Golubinja špilja glavne su atrakcije ove Park-šume, a svakako vrijedi prošetati i jednom od nekoliko staza te se putem upoznati s raznolikim ljepotama Gorskog kotara - gustom šumom, strmim liticama i prohladnim špiljama,

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Šetnja stazom u Park šumi Golubinjak

Nakon ulaza u Park, naići ćeš na ogromnu livadu, punu drvenih stolova i klupa, dječje igralište i ugostiteljski objekt koji nudi glavni specijalitet kraja - žablje krakove. Oni koji ovdje dođu roštiljati trebaju znati da je potrebno unaprijed iznajmiti prostor. Mnogi posjetitelji Parka ovdje dođu s obitelji ili prijateljima provesti dan roštiljajući i družeći se na livadi, okruženi šumom u koju ni ne zalaze. No, ukoliko postjetiš Golubinjak, uistinu je prava šteta ne prošetati turističkom stazom.

Park šuma Golubinjak | Autor: Pixsell/Nel Pavletić Pixsell/Nel Pavletić

Tko nije maštao o kućici na drvetu? Evo je u Gorskom Kotaru i može se unajmiti za odmor

Već 50-ak metara nakon livade ulaziš u bajku Gorskog kotara okružena visokim jelama, bukvama i smrekama. Jedna od prvih impresivnih prirodnih atrakcija velika je kamena stijena popularna među penjačima koji pokušavaju osvojiti njen vrh. Nakon stijene kreće kružna staza po park šumi, a da bi prešli cijelu potrebno je tek 40-ak minuta. Šanse su ipak da ćeš ovdje provesti nešto više vremena pod utjecajem šumske čarolije.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Park šuma Golubinjak

Baš kao svaka šuma, i ova ima svog šumskog kralja ili kraljicu. Ne treba brinuti, to nisu lavica ili lav, već samo jedno drvo. No, zahvaljujući svojoj veličini, ovo drvo izaziva jednako strahopoštovanje i divljenje. Divovska jela visoka 42 metra i stara 250 godina ističe se svojom visinom, veličinom korijenja, ali i grana koje u širinu idu gotovo 2 metra. Kraljica šume nalazi se uz samu turističku stazu, baš kao da je tu da dočekuje i pozdravlja posjetitelje.

Park šuma Golubinjak | Autor: Pixsell/Nel Pavletić Pixsell/Nel Pavletić

Ledena špilja, Paklena vrata i Golubinja špilja

Hodajući turističkom stazom Golubinjaka naići ćeš na tri prirodne atrakcije - dvije špilje i takozvana Paklena vrata. Golubinja špilja ime je dobila jer su nekad u njoj živjeli golubovi, a po njima je naziv dobila i čitava šuma. U špilju se ulazi kroz mali uski prolaz, međutim nije teško u nju ući. Puno veća i vizualno atraktivnija špilja je Ledena špilja do koje se dolazi tako da se skrene sa staze nekih 5 minita. Ne treba brinuti, sve je vrlo dobro označeno tako da je nemoguće ju propustiti, Ova špilja je ujedno i popularna atrakcija za fotografiranje radi otvora kroz koji prolazi svjetlost u samu unutrašnjost špilje.

Špilja je dobila ime po snijegu i ledu koji se u njoj zadrži sve do kasnog proljeća. Upravo njena sposobnost čuvanja leda služila je u vrijeme dok ljudi nisu imali blagodati frižidera, lokalnim slastičarima koji bi u nju ubacivali snijeg i u tople dane ga koristili za pravljenje sladoleda. U blizini Ledene spilje prolazi i planinarska staza 'Staza spilja' te 'Risova staza'. Uz Risovu stazu naići ćeš na veliki proplanak u šumi, okružen visokim stijenama. Ovdje se nalaze i tri risa (ne brini, samo njihova silueta) te ploče sa zanimljivim informacijama o najvećoj mački u Europi.

Još jedna od atrakcija na kružnoj stazi su i Paklena vrata - prolaz u stijeni širine četiri metara, debljine zidova 5 metara, a visine 8 metara. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Paklena vrata u Park šumi Golubinjak

Kako doći do Park šume Golubinjak?

Za one koji dolaze iz Zagreba, najlakše je ići autocestom za Rijeku te izaći na izlazu za Delnice. Nakon toga treba krenuti na staru cestu prema Rijeci i prateći putokaz, skrenuti lijevo na malu cesticu koja se spušta ispod vijadukta autoceste prema Park-šumi Golubinjak. Kako je lako promašiti ovo skretanje, ovdje je link na Google mapu s lokacijom parkinga kojeg ima sasvim dovoljno i besplatan je.

Radno vrijeme i cijena ulaznice

Park šuma Golubinjak otvorena je za posjetitelje svakim danom od 09:00 do 18:00 sati, dok izletište s restoranom Golubinjak radi od četvrtka do nedjelje od 09:00 do 19:00 sati. Cijena ulaznice je 20kn, a ukoliko je u grupi više od 20 ljudi u cijenu je uključen i turistički vodič.

 

Photo: Pixsell/Nel Pavletić

Komentari 0