Life&style

Dvorac u Gorskom kotaru je poput malog Hogwartsa, a u njemu se može pohađati i Škola magije!

  • U Gorskom kotaru, 5 kilometara od Ravne Gore, smješten je dvorac Stara Sušica koji je nekada pripadao obitelji koja je ispisala neke od najvažnijih stranica hrvatske povijesti - Frankopanima
  • Dvorac koji danas vodi Dom mladih Rijeka posebno je atraktivan onim najmlađima, posebice ljubiteljima svijeta čarobnjaštva i Harry Pottera
  • Pomalo nalik i na poznatu školu iz istoimenih knjiga i filmova, Hogwarts, u Staru Sušicu pristižu kako mladi čarobnjaci tako i oni odrasli

Svi mi koji smo kao klinci bili zaljubljenici u knjige o malom čarobnjaku Harryu Potteru, potajno smo se nadali tome kako će i nama jednoga dana kroz prozor uletjeti sova s pozivnicom za Hogwarts. Današnji klinci imaju malo više sreće od nas i mogu pohoditi "Hogwartsovu" školu čarobnjaštva! U u blizini Ravne Gore, na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj šumi, nalazi se prekrasan stari dvorac koji neodoljivo podsjeća na školu najslavnijeg čarobnjaka na svijetu. Dvorac Stara Sušica iza sebe ima bogatu povijest, okružen je netaknutom prirodom, a evo zašto je omiljen i među mladima i starima.

Dvorac Stara Sušica dio je rute Putovima Frankopana

Dvorac Stara Sušica, smješten 5 km od Ravne Gore, pravi je povijesni dragulj Gorskog kotara, a njegova povijest seže u 14. stoljeće kada se prvi put spominje za vrijeme napada Turaka na Europu.  Uz još 17 kaštela i dvoraca te 3 sakralna objekta, dvorac Stara Sušica nekoć bio u rukama Frankopana te je dio je rute Putovima Frankopana. Ova ruta proteže diljem Primorsko-goranske županije i priča fascinantnu priču o obitelji koja je ispisala neke od najvažnijih stranica hrvatske povijesti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ines (@iness.happiness)

Kasnije je promijenio još vlasnika,  a godine 1890. godine kupili su ga riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger te restaurirali u romantičnome duhu svoga vremena. Upravo njima se pripisuju zasluge za njegov današnji izgled, uključujući i nadogradnju kule i tornja zbog koje ovaj dvorac neodoljivo podsjeća na onaj iz serijala o omiljenom čarobnjaku - Hogwarts.

Možda vas zanima Tko nije maštao o kućici na drvetu? Evo je u Gorskom Kotaru i može se unajmiti za odmor Rubrika Life&style Life&style

Danas je u vlasništvu Grada Rijeke, a njime upravlja Dom mladih Rijeka koji je prepoznao potencijal i čar ovog izuzetnog lokaliteta. Pretvorili su ga u odmaralište i planinarski dom čiji smještajni kapacitet broji čak 14 soba sa 110 ležajeva. Dvorac je u novijoj povijesti otvoren za osnovnoškolske izlete djece, međutim, i odrasli su dobrodošli: Stara Sušica prima organizirane grupe čije posjete organiziraju tvrtke, udruge i slične ustanove, a tijekom ljeta ovaj objekt mogu posjetiti i ostale grupe posjetitelja, pod uvjetom da broje minimalno 10 osoba.

Škole Magije Stara Sušica - škola koju će svaki klinac obožavati

Daleko od očiju bezjaka, usred šume nalazi se dvorac Stara Sušica u kojem Ministarstvo magije Hrvatska (udruženje entuzijasta i zaljubljenika u magični svijet Harryja Pottera) u suradnji s Domom Mladih Rijeka, organizira edukativne tematske radionice, prilagođene dječjim interesima i zabavi, a jedna takva je kroz prizmu romana o Harry Potteru i školi čarobnjaštva cilj ”obrazovati” mlade vještice i čarobnjake osnovnoškolske dobi.

Škola je zamišljena je kao dvodnevno/četverodnevno druženje ljubitelja Harryja Pottera te magije općenito, uz niz kreativnih radionica pretvorenih u nastavne predmete. Za razliku od Hogwartsa kurikulum Škole Magije Stara Sušica temelji se na hrvatskim mitovima, legendama i  folkloru, te kulturnoj i prirodnoj raznolikosti.

Spektakularan bijeg od paklenih vrućina možeš potražiti u predivnom fužinarskom podzemlju – Špilji Vrelo

Mladi čarobnjaci dobit će pismo sove ispunjeno mnogobrojnim zadacima poput izrade čarobnih štapića, natjecanja u čarobnjačkom sportu – Metloboju, pripremi čarobnih napitaka, brizi o magičnim stvorenjima Gorskog kotara, edukaciji iz travarstva, obrani od mračnih sila (anti bullying radionica), pisanje sa starim runama i slušanje o povijesti magije kako bi se, između ostalog, skupili bodovi za međudomsko natjecanje. Drugim riječima, dvorac je čarobno mjesto gdje se cijeni – marljivost, prijateljstvo i hrabrost djece, koja kad jednom provedu praznike u dvorcu, rado mu se i vraćaju.

Kraj dvorca nalazi se i Centar za posjetitelje Velike zvijeri

Neposredno uz drevni frankopanski dvorac nalazi se Centar za posjetitelje Velike zvijeri - mjesto gdje možeš saznati sve o glavnim životinjama Gorskog kotara - medvjedu, vuku i risu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fran V. (@vladfran.croatia)

Njegov multimedijalni postav, pružajući osjećaj šumskog okružja, spoj je klasičnog i modernog pristupa interpretacije Gorskog kotara, koji kroz mijene godišnjih doba, uvodi posjetitelja u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri. 

 | Autor: Pointers Pointers Centar za posjetitelje Velike zvijeri

Centar nudi i druge interaktivne i zanimljive sadržaje poput radionica za djecu i vođenih tura (potraga i promatranje tragova velikih zvijeri u njihovom staništu), radionica pripovijedanja priča, šumske pedagogije i drugih edukativnih sadržaja. Od 01.07. do 31.08. Centar je otvoren za posjetitelje sve dane u tjednu, a tijekom ostalih mjeseci otvoren je sve dane osim ponedjeljka. Više informacija možeš saznati na njihovoj službenoj web stranici

U svakom slučaju, izlet u Staru Sušicu nudi zabavu za čitavu obitelj, no sigurni smo da će najviše oduševiti upravo one najmlađe. 

Photo: Instagram @tz.gorskikotar

Komentari 0