Life&style

Dvorac Belaj jedno je od najljepših imanja u Istri u kojem se stapaju povijest i vrhunska vina

  • Dvorac Belaj datira iz 16. stoljeća, a danas je zbog bogatog sadržaja omiljena destinacija za posjetitelje
  • Château dvorac je jedino imanje u Hrvatskoj gdje su vinarstvo i dvorac nastali i razvijali se zajedno
  • Dvorac privlači zaljubljenike u povijest, kao i ljubitelje istarskog vina i kuhinje

Šesnaestostoljetni dvorac okružen vinogradima, smješten usred spektakularnog istarskog krajolika oduzima dah na prvu. Iako na prvu odaje dojam idilične razglednice iz Toskane, riječ je o dvorcu Belaj, koji se smjestio nedaleko od istarske strane Učke. Na velikom imanju okruženom lijepim, perfektno uređenim vinogradima nalazi se vinarija, restoran i prostor za okupljanja, vjenčanja i proslave.

 | Autor: Instagram@castlebelaj Instagram@castlebelaj

Možda vas zanima San Canzian Village & Hotel: Jedan od najimpresivnijih doživljaja Istre za savršen odmor Rubrika Life&style Life&style

Dvorac Belaj je jedino imanje u Hrvatskoj gdje su vinarstvo i dvorac nastali i razvijali se zajedno. Prvi zapis o Belaju pojavljuje se u 11. stoljeću, dok je dvorac, u obliku koji je zadržao do danas, 1575. godine utemeljila plemićka obitelj Barbo. Tek su u 19. stoljeću sagrađena još dva aneksa. Imanje je kasnije prodano Johannu Weikhardu von Auerspergu, ministru vanjskih poslova Austrijskog Carstva. Danas je to registrirana povijesna baština Hrvatske koja privlači zaljubljenike u povijest i prirodu, kao i ljubitelje istarskog vina i kuhinje.

 | Autor: Instagram@castlebelaj Instagram@castlebelaj

Današnji vlasnik dvorca je ruska obitelj Belay, koja je tijekom ljetovanja u Hrvatskoj zamijetila nestvarno lijep dvorac, a zbog zanimljive podudarnosti da nosi njihovo prezime, odlučili su kupiti imanje. "Jedne smo godine igrali tenis u Umagu i tamo slučajno naišli na brošuru u kojoj je bio dvorac Belaj. Zaintrigiralo nas je što se dvorac nosi isto ime kao naša obitelj, pa smo ga došli obići. Naša obitelj nema povijesnih veza s dvorcem. Idućih nekoliko godina istraživali smo povijest Belaja i tražili vlasnike, jedan od kojih je bio Rus, jedna stvar je vodila drugoj i sad sam tu", rekao je Zhan Belay. Te 2011. godine, kad su kupili imanje, bilo je u prilično lošem stanju, pa se obitelj dala u projekt revitalizacije dvorca, vinograda, kušaonice i restorana. 

5 prekrasnih malih hrvatskih otoka koji će ovog ljeta biti savršene oaze za bijeg od svega

 | Autor: Instagram@castlebelaj Instagram@castlebelaj

Vinarstvo je pritom utkano u svaki djelić bogate povijesti dvorca, radi se o jedinom imanju u Hrvatskoj gdje su vinarstvo i dvorac nastali te se zajedno razvijaju već preko 5 stoljeća. Dvorac Belaj je jedan od rijetkih koji ima sve uvjete da se može zvati château, što znači da proizvodnja vina dolazi isključivo od grožđa iz povijesnog vinograda oko dvorca, a na samom posjedu se vrši i prerada te odležavanje vina.

 | Autor: Instagram@dvoracbelajwinery Instagram@dvoracbelajwinery

Vina iz vinarija Belaj osvojila su brojne zlatne i srebrne medalje na domaćim i svjetskim natjecanjima. Prisutna su u svim boljim vinotekama i restoranima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Rusiji. Vina se mogu degustirati u njihovoj kušaonici i restoranu, koje su podigli zajedno s lokalnom obitelji Ivić. I ova se obitelj dugo godina bavi vinogradarstvom, a vodstvo vinarije od oca sada je preuzeo mladi vinar Luka Ivić. Pod imenom Podrum Belaj, vinarija svake godine stavlja na tržište više od 30 000 litara vrhunskih vina. Tako su se dvije obitelji – Ivić i Belaj – te njihove dvije vinarije zajednički udružile u kreiranju priče o jednom imanju. Osim toga, poduzetan Rus u Istri planira pokrenuti proizvodnju pjenušca i craft piva od lokalnog hmelja.

 | Autor: Instagram@castlebelaj Instagram@castlebelaj

Možda vas zanima Što znači imati Michelinovu zvjezdicu i kada i kako se dodjeljuje? Ovo su svi hrvatski restorani koji je imaju Rubrika Life&style Life&style

Imanje je prava oaza mira pa osim što se možeš opustiti šetajući vinogradima, otkrivajući dvorac i degustirajući istarske delicije i vina, na imanju Belaj možeš proslaviti i najvažnije trenutke u životu. Veličanstven pogled na vinograde okupane suncem čine idealnu kulisu za vjenčanja te ostale evente i zabave.

Photo: Instagram@dvoracbelajwinery

Komentari 0