Life&style

5 prekrasnih malih hrvatskih otoka koji će ovog ljeta biti savršene oaze za bijeg od svega

  • Hrvatska ima više od 1.200 otoka (otočića, hridi i grebena) i drugo je po veličini otočje Sredozemlja nakon Grčke i čini 5,8% ukupne kopnene površine Republike Hrvatske
  • Stalno je naseljeno 49 otoka, a zadnjih godina povećan je rast otočnog stanovništva
  • Ako želiš provesti svoj ljetni odmor na nekom od malih otoka Lijepe Naše, bez velike gužve i bezbroj turista, preporučujemo ti neki od ovih 5 malih otoka  

Tišina, mir, kristalno čisto more čak i u glavnoj luci, vrlo malo turista, buke, gužve gotovo pa ni nema, priroda netaknuta, mir i dobro… Otprilike tako izgleda odmor na nekom od malih hrvatskih otoka. Za nekoga ja to savršen odmor, a neki ljudi pak vole gužvu, šušur, brdo restorana, kafića i izlaske po klubovima. Na ovim malih hrvatskim otocima vladaju mir i tišina, te su idealni za odmor i detoks od moderne svakodnevice. 

Susak 

Pijesak, pijesak i još malo pijeska s trstikom, tišina i mir te savršeno čisto more čine Susak idealnom destinacijom za odmor bez gužve. Na površini od oko 3,8 četvornih kilometara u Primorsko-goranskoj županiji smjestio se otok Susak. Na otoku nema puno cesta jer je područje proglašeno biciklističkom zonom i svakako možeš zaboraviti na kretanje automobilom. Glavno prijevozno sredstvo bit će ti bicikl, skuter ili motor, ali samo ako ih na putovanje poneseš sa sobom. 

Otok se sastoji od samo dva naselja, Gornjeg i Donjeg Sela. Donje Selo smješteno je u luci i među otočanima poznato je kao Spjaža, a do susjednog Gornjeg možeš doći laganom šetnjom kamenim stubištem koje datira s početka 20. stoljeća. Zanimljivo je da je nekad na otoku živjelo i više od 1.500 ljudi, dok danas ima oko 150 stanovnika. 

 | Autor:

Susak je nekada bilo ljetovalište imućnih Rimljana, a od otoka Lošinja udaljeno je nešto manje od četiri nautičke milje, a otok je nekad bio i poznato lječilište za djecu. Zbog toga se smatrao idealnim za talasoterapiju, odnosno liječenje u kojem se koriste sve blagodati mora. Na otok možeš stići brodskim linijama iz Rijeke i Malog Lošinja.

Od smještajnih kapaciteta u ponudi su sobe, apartmani, kuće i vile, a ljubitelji kampiranja nažalost neće doći na svoje, jer je kampiranje zabranjeno. Vrijedi posjetiti crkvu sv. Nikole, jedno od najčišćih i najbjelijih groblja, kapelicu na rtu Darto, poznati svjetionik i staru vojnu osmatračnicu. Uvala Spjaža ima savršenu pješčanu plažu uz koju se smjestilo i nekoliko kafića i restorana. Možeš se prošetati oko cijelog otoka, a za to će ti trebati oko četiri sata.

 | Autor:

Biševo

Otok Biševo nalazi se u središtu dalmatinskog arhipelaga, pet kilometara jugozapadno od Visa. Na otoku živi 20-ak stanovnika i to je najudaljeniji hrvatski nastanjeni otok. Ljepota življenja u prirodnom okruženju svakako je glavni i osnovni smisao na otoku Biševo.
Još ako tome dodamo prirodu koja se doista razbacala svojom ljepotom podarivši otoku Modru špilju, Medvidinu špilju, plodno tlo za vinovu lozu i sočnu kapljicu Plavca malog te pješčane plaže iz snova, Biševo je u svakom smislu pravi mali raj. 

 | Autor: Pixsell Pixsell

Na Biševu ima čak nekoliko naselja: Mezuporat, Porat, Poje, Velo Gora, Nevaja, Potok te Gornja i Donja Salbunara koja su gotovo pusta tijekom zime. Veći dio obale predstavljaju visoke stijene i visoke prijeteće litice, dok su neke od najljepših plaža smještene u nekoliko lijepih, skrivenih uvala. Smještaj je dostupan u privatnim apartmanima i kućama, a dobra domaća hrana može se kušati u nekoliko manjih restorana.

 | Autor: Promo Promo

Silba

Silba je najsjeverniji dalmatinski otok, a nalazi se jugoistočno od Lošinja. Svojom površinom zauzima tek 15 kvadratnih kilometara. Automobili su zabranjeni pa na otoku nema nikada gužve. Iako je Silba mala površinom, skriva neke od najljepših plaža na Jadranu. 
Na Silbu možeš doći iz nekoliko smjerova, iz Zadra i Malog Lošinja dvije su linije koje svakodnevno prevoze putnike u oba smjera, a može se doći i iz RIjeke, Krka i Raba. Premda se na otoku nalazi jedno mjesto, a van sezone svega 500-tinjak stanovnika, ovdje možeš pronaći oko tisuću kuća od kojih mnoge čine vikendice i apartmani koje možeš (puno unaprijed) online rezervirati.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Prekrasne plaže, od kojih su mnoge skrivene u uvalama daleko od očiju znatiželjnika, ali i predivna šuma za hlad, garancija su da ćeš na ovom otoku pronaći savršeno mjesto za opuštanje. Simbol Silbe je toranj Toreta s vanjskim spiralnim stubištem, koji danas služi kao vidikovac. Dođeš li na Toretu, uživat ćeš u pogledu na cijeli otok i na susjedno otočje. Silba ima tek nekoliko restorana, a odabir ćemo prepustiti tebi…

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Iž se nalazi između otoka Ugljana i Dugog otoka, a od Zadra je udaljen oko 14 nautičkih milja. Ljepota ovog otoka je poznata zaljubljenicima u čistu i netaknutu prirodu i idealan je za sve koji žele pobjeći od suvremenog svijeta. 
Svoja jedina dva mjesta - Veli Iž i Mali Iž - položio je uz obalu mora. U staroj jezgri Velog Iža potraži obnovljenu crkvu Sv. Petra i Pavla iz 14. stoljeća, rustikalno zdanje s elementima romanike te prouči Etnografsku zbirku u kojoj se čuvaju brojni primjerci autentične iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata. Uživaj u ostacima prošlosti koji, uz suvremeno opremljena marinu, dodatno obogaćuju sačuvane prirodne ljepote otoka Iža. 

 | Autor: Promo Promo

Veli Iž se može pohvaliti i dvorcem sagrađenim u romaničkom stilu koji je u 19. stoljeću preuređen u školu, dok Mali Iž čuva crkvicu kružnog oblika iz 11. stoljeća, u čijoj se blizini nalazi utvrda nekadašnjih vlasnika otoka, zadarskih plemića.
Otok Iž ima sve potrebno za dobru zabavu i miran odmor. Za one koji vole rekreaciju, duž cijelog otoka nalaze se brojne biciklističke i pješačke staze, a postoje i teniski tereni. Šetnje uz veloišku dragu začini osvajajući Korišnjak, najviše brdo otoka i uživaj u pogledu na okolicu.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Na Ižu možeš iznajmiti apartman ili sobu, a u jednom od desetak restorana na otoku sigurno ćeš se dobro najesti morskih delicija.

Ošljak 

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen još od vremena antike. Prostire se na 0,39 četvorna kilometra u Zadarskom kanalu, oko pola nautičke milje je udaljen od mjesta Preka na otoku Ugljanu. 
Lokalno stanovništvo otok naziva i Lazaret. Ime je dobio jer je u 17. stoljeću služio kao bolnica (lazaret) za izolaciju oboljelima od gube i kuge za cijelo zadarsko područje. Međutim, danas je taj otočić genijalno mjesto za odmor ispunjen prekrasnom prirodom i tradicionalnim kućama mediteranske arhitekture, a ima ih otprilike njih 60-ak. Naime, ako želiš ljetovati na Ošljaku, na raspolaganju ti je tek jedna kuća za odmor i osam apartmana. Stoga smještaj trebaš bukirati puno, puno prije službenog početka ljetne sezone.
Prema popisu stanovništva iz 2011. ovdje živi 29 osoba. Broj stanovnika ovisi i o godišnjem dobu – u zimskim mjesecima na Ošljaku živi 12 osoba, a u ljetnim mjesecima sav kapacitet dostupnih smještajnih jedinica je popunjen do kraja.

 | Autor: TZ Preko TZ Preko

Većim dijelom otoka dominira prekrasna park-šuma s gustom vegetacijom borova, čempresa i hrastova crnike uz nezaobilazna maslinova stabla i mediteransku makiju. U hladovini borova smještene su male pitoreskne uvale s kristalno čistim morem. Naravno, promet automobilima po otoku je zabranjen pa se tu najlakše kretati biciklom ili pješice. 

Do Ošljaka se može doći trajektom. Svaki dan trajekt pristaje na Ošljak u dva navrata, a postoje i dvije povratne linije za Zadar, odnosno Preko. Moraš imati na umu da na otoku nema niti jedne trgovine, čak ni preko ljeta. Otočani i njihovi gosti nabavljaju namirnice u obližnjem mjestu Preku na Ugljanu ili u Zadru. Također, ljeti na otoku radi samo jedan ugostiteljski objekt.

 | Autor: TZ Preko TZ Preko

Photo: Instagram@gisou
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Pika

    fali vam otoka... ja sam ih sve obišla, uguglate najljepši hrvatski otok pjegava wordpress
  • manfred

    Raj