Life&style

Sve tajne vrtova rezidencije kralja Charlesa: Ima svoju privatnu kolibu i ruže koje mirišu na jabuke

  • Malo tko se može pohvaliti vrtovima kakve imaju Englezi, a i kralju Charlesu III. vrtlarenje je poseban užitak
  • Iako svaka kraljevska rezidencija ima vrtove koji ostavljaju bez daha, posebno se ističu rajski vrtovi rezidencije Highgrove House u Gloucestershireu koje kralj održava i uređuje posljednjih nekoliko desetljeća
  • Ovi vrtovi koje godišnje posjeti više od 40.000 ljudi doista izgledaju kao iz bajke, a impresivno je što se sve u njima skriva

Kao i svi ostali članovi kraljevske obitelji, i kralj Charles III iznimno cijeni privatnost, a jedno mu mjesto osobito priraslo srcu - rajski vrt rezidencije Highgrove House u Gloucestershireu. Iako to možda ne bismo očekivali, kralja se u ovom njegovom dijeliću raja nerijetko može vidjeti kako se opušta klečeći, podrezujući svoje topiarije ili sadeći novo cvijeće.
 


“Vrt u Highgroveu doista izvire iz mog srca i, koliko god to nekima izgledalo čudno, njegovo stvaranje bilo je poput oblika obožavanja”, rekao je kralj još davne 1993. godine. Otkako je 1980. godine kupio prilično oronulo imanje koje okružuje njegovu povijesnu ladanjsku kuću iz 18. stoljeća, kralj Charles je pretvorio 900 jutara uvelog travnjaka u pravi raj koji godišnje posjeti više od 40.000 posjetitelja.
 


No ono što mnogi ne znaju je da ovi bajkoviti vrtovi skrivaju mnoge tajne, a mi smo istražili što se sve u njima može pronaći.

Možda vas zanima Zavirili smo u staru kuću koja je utočište kraljice supruge Camille kad želi pobjeći od svega Rubrika Life&style Life&style

Kućica na drvetu vrijedna 30.000 dolara

Za malo dijete ništa nije čarobnije od tajne kućice na drvetu. Holyrood House kućica na drvetu izvorno je bila izgrađena 1988. za prinčeve Williama i Harryja, a kralj ju je nedavno obnovio za najnoviju generaciju najmlađih članova kraljevske obitelji. Rustikalna kućica za igru ​​sa slamnatim krovom i ogradom od hrastovih stupova i ograda smještena je u šumskom području poznatom kao Stumpery, a okružena je paprati i divljim raslinjem među kojima su se smjestile kamene stepenice koje vode do ulaza u igraonicu.

Divlja livada s ugroženim vrstama cvijeća iz trezora 'Sudnjeg dana'


Unatoč ljubavi kralja Charlesa prema tradiciji, nisu svi vrtovi formalni i savršeno njegovani. 'Kako ja to vidim, to je više kao slikanje akvarelom', rekao je kralj Charles. 'U početku sam pazio na to, ali sada ga volim zapljusnuti.' Za kralja to znači dopustiti da izraste malo korova te da nekoliko cvjetova na pogrešnom mjestu lebdi nad šetnicom. Kruna imanja je Meadow Gatefold, livada divljeg cvijeća koja je dom mnoštvu kukaca i ptica i na kojoj raste 120 različitih biljnih vrsta. 
 


Prvi put posađena prije 30 godina, mirisna livada divljeg cvijeća sadrži razne ugrožene autohtone biljke, a sjemenke 27 divljih biljnih vrsta s livade zabilježene su kao toliko važne da su pohranjene u Svalbard Global Seed Vault u Norveškoj—poznat i kao 'trezor sudnjeg dana'. "Otkako sam prvi put stigao u Highgrove prije 40 godina, borio sam se za očuvanje i zaštitu ključno važne raznolikosti flore i faune koja u konačnici održava naš opstanak na ovom planetu”, poručio je kralj.

Charles ima svoju privatnu kolibu


Kraljevo tajno skrovište, idilično nazvano Sanctuary, očekivano, nije dio javnog obilaska i drži ga se pod strogim ključem, skrivenog među drvećem u arboretumu. U pitanju je posebna zgrada koju je projektirao arhitekt Charles Morris, a izradio profesor Keith Critchlow iz Prince's School of Traditional Arts and Crafts.

Koliba izgrađena 1999. ima bajkoviti šiljasti krov, veličanstvene stupove i okrugli dimnjak koji daje naslutiti da unutrašnjost sktiva ugodan kamin. U potpunosti je napravljena od mješavine Highgrove gline i ječmene slame, zahvaljujući čemu ima prigušenu boju koja se divno stapa s okolnim kamenom iz Cotswolda.

Vrt inspiriran turskim ćilimima


Kada je 2000. kralj Charles dobio ideju stvoriti vrt po uzoru na par turskih tepiha koje je posjedovao, bio je to početak njegovog Carpet Gardena. “Nakon što sam godinama gledao uzorke i boje jednog od malih turskih tepiha u svojoj sobi u Highgroveu, nisam mogao ne osjetiti kako bi bilo zabavno upotrijebiti te uzorke i boje za stvaranje teme za vrt”, otkrio je. 

Iranci su bili pioniri u tkanju tepiha drevnih civilizacija, još od dana osnivača Perzije Kira Velikog prije 2500 godina, a ovi rani tepisi zamišljeni su kao mini vrtovi sa zanimljivim cvjetnim dizajnom utkanim u debeli materijal.
 


Prvotno dizajniran za izložbu cvijeća u Chelseaju 2001., ćilimski vrt kralja Charlesa zatim je ponovno izgrađen u Highgroveu. Nakon ulaska u zatvoreni prostor, posjetitelji nailaze na vrata koja je kralj donio iz Indije i preimenovao u Shandova vrata po voljenom bratu svoje supruge, Marku Shandu, koji je iznenada preminuo 2014.

U središtu je predivna fontana od mozaika, okružena stepenicama s marokanskim zellige pločicama u vodenoj i plavoj boji. Iza fontane se nalazi dvorište upotpunjeno ćupovima od terakote ispunjenim ružičastim i crvenim ružama koje lebde iznad staza popločenih pločicama od terakote boje breskve.

Povrh svega, kralj je vrt obogatio biljkama sa svojih putovanja tijekom posljednja dva desetljeća koje izrode 50.000 novih cvjetova godišnje. Najnoviji dio vrta je slon od topiarija, dar dobiven u čast dobrotvorne organizacije 'Elephant Family' Camillinog pokojnog brata.

Možda vas zanima Ljubav prema cvijeću pretvorila je u pravu bajku, a njezin Instagram izgleda čarobno Rubrika Life&style Life&style

Ruže koje mirišu na jabuke


Aroma jabuka koja obavija vrt dolazi od slatke briar ruže koja raste s obje strane šetnice koju u proljeće obrubljuju kremasto žuti jaglaci i kukurijek.

I Elton John dao je svoj doprinos

U Cottage Gardenu, očaravajućoj šumi koja izgleda kao iz bajke, može se pronaći raskošno svijetlozeleno stablo. Ovo indijsko stablo graha ili Catalpa bignonioides Aurea koje je kralju Charlesu za njegov 50. rođendan poklonio Elton John osobno je brzorastuće stablo s lišćem u obliku srca koje u jesen često rađa mahune koje mogu narasti i veće od 30 cm, a ljeti mami poglede velikim grozdovima bijelih cvjetova.

"Zanimljivo je da ne dolazi iz Indije, a ne proizvodi ni pravi grah", otkrio je kralj Charles. "Zapravo je prvi put zabilježen u Americi, a botaničar koji ga je otkrio prvi ga je vidio kako raste na polju indijanskog plemena, otuda i naziv." 
 

Gotovo najviši Delphinium na svijetu


Najviši ikad zabilježeni Delphinium bio je gigant koji je niknuo u kanadskoj Alberti 2017. godine, visok 3,2 metra. Sundial Garden kralja Charlesa dostojanstven mu je protivnik sa svoja impresivna 3 metra visine. Izvorno dizajniran od strane Lady Salisbury kao skroviti ružičnjak, raspored Sundial Gardena ostao je uglavnom nepromijenjen.

Sunčani sat koji se nalazi u sredini vrta bio je dar 10. vojvode od Beauforta i njegovog osoblja na imanju Badminton, a na njemu su ispisane riječi: "Sjenu oko mog lica, sunčani će sati dana ocrtati."

Iza sunčanog sata nalazi se niz obnovljenih vrata od kovanog željeza koja su došla s otpadnog dvorišta.

Vrtovi su odličan primjer održivosti


Kraljeva posvećenost zaštiti okoliša nije tajna, a impresivno je koliko je pažnje usmjerio na održivost u svojim vrtovima. Vrtovi energiju dobivaju iz solarnih ploča, imaju štedne žarulje i solarna svjetla, imaju sustav za kompostiranje kroz koji prolazi sav kuhinjski otpad, a sustav kanalizacije filtrira otpadne vode. 

Tu su i toplinska pumpa na zrak te impresivan sustav podnog grijanja koji prikuplja vodu iz dubine zemlje kako bi cirkulirala kroz cijevi za toplu vodu potrebnu u staklenicima. Kralj je 1985. izgradio i susjednu farmu koja je u potpunosti organska, a toliko je lud za organskim povrćem i mesom s ove farme da ne želi jesti hranu nikakvog drugog porijekla. Kralj čak zahtijeva da njegova kutija za doručak koja uključuje čak šest vrsta meda s ove farme putuje s njim gdje god da ide.
 


“Odrastao sam u vrijeme kada je toliko toga što je pažljivo i s ljubavlju razvijano, uzgajano, njegovano i poboljšavano tisućama godina pokušajima i pogreškama bilo bešćutno i nepromišljeno odbačeno”, rekao je kralj. “Vrt u Highgroveu predstavlja jedan vrlo mali pokušaj da se izliječi užasno kratkovidna šteta nanesena tlu, krajoliku i našim vlastitim dušama.”

 

Photo: Instagram @HighgroveGardens
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Lijep vrt