Life&style

Ovo su najljepše kraljevske rezidencije u Britaniji u koje posjetitelji mogu ući

  • Posljednjih tjedana sve su oči bile uprte na britansku kraljevsku obitelj, povodom proslave platinastog jubileja kraljice Elizabethe II
  • Jesi li znala da su brojni kraljevski dvorci i rezidencije otvoreni za javnost?
  • Od Buckinghamske palače u Londonu do kraljevske kuće za odmor u Norfolku, donosimo najljepše koje svi ljubitelji kraljevske obitelji mogu i sami posjetiti

Za vrijeme platinastog jubileja povećao se interes javnosti za svime 'kraljevskim' pa tako i znatiželja za prostorijama u kojima boravi britanska kraljevska obitelj. Jesi li znala da su brojne od njih otvorene za javnost? Ovo su najljepše u koje doista možeš ući.

Kraljica Elizabeta II. Možda vas zanima 5 stvari koje smo naučili o kraljici Elizabeti II. iz novog dokumentarca o dugovječnoj britanskoj vladarici Rubrika Stars Stars

1. Buckinghamska palača, London

U konkurenciji veličanstvenih kraljevskih prostorija koje izgledaju kao da su prebačene iz Disneyeve bajke, ništa ne može nadmašiti najpoznatiju londonsku palaču. Teatralni Throne Room, soba koju je dizajnirao gruzijski arhitekt John Nash (koji nije bio poznat po suzdržanosti) blista lusterima, složenim pozlaćenim ukrasima i rubin-crvenim tkaninama te podsjeća na kazalište.

 | Autor: ROYAL COLLECTION TRUST ROYAL COLLECTION TRUST Throne Room

Jednako impresivna je i ogromna Plesna dvorana koja služi kao mjesto za sve državne bankete. Iako je Buckinghamska palača možda kraljičina službena rezidencija u Londonu, dugo ju je smatrala svojim uredom, a ne domom. Izvorno je poznata kao Dvorana za balove i koncerte, dok se danas dvorana koristi u službene svrhe i državne bankete.

 | Autor: ROYAL COLLECTION TRUST ROYAL COLLECTION TRUST Plesna dvorana

Prostorije su otvorene za javnost svakog ljeta, a mogu se posjetiti Bijela dnevna soba, Prijestolnica, Galerija portreta, Plesna dvorana, Veliko stepenište, vrt, a osim toga i Promjena straže - ceremonija koja se održava u 11 sati u ponedjeljak, srijedu, petak i nedjelju tijekom ljeta. 

2. Palača Holyrood, Edinburgh

Palača Holyrood dvorac je u Edinburghu i službena rezidencija kraljice Elizabethe II u Škotskoj gdje svako ljeto provede barem jedan tjedan odmarajući se. Tad je dvorac zatvoren za posjetioce, inače je čitavu godinu otvoren. Iako svečana, Prijestolnica (Throne Room) u Palači Holyrood je daleko skromnija i decentnija od iste sobe u Buckinghamskoj palači.

 | Autor: ROYAL COLLECTION TRUST ROYAL COLLECTION TRUST Throne Room u Palači Holyrood

U odajama Marije, kraljice Škotske - najstarijem dijelu palače - osjećaj povijesti je najopipljiviji. Prolazeći kroz vrata, posjetitelji obično moraju spustiti glavu, baš kao što bi Marija - iako su ljudi u 16. stoljeću općenito bili manji nego danas, ona je bila neoobično visoka za svoje vrijeme. Dok hodaš palačom, primijetit ćeš kako sobe postaju sve veličanstvenije kako se približavaš Kraljevoj spavaćoj sobi - najvećoj sobi od svih.

 | Autor: ROYAL COLLECTION TRUST ROYAL COLLECTION TRUST Kraljevska spavaća soba

3. Palača Hampton Court, Richmond upon Thames

Mnogima jedna od najinteresantnijih palača je upravo Hampton Court jer je zauvijek povezan s onim najozloglašenijim Tudorom -  kraljem Henryjem VIII. Sablasnih prizora ima u izobilju - što nije iznenađujuće s obzirom na to da je Henry od svojih šest žena, dvije dao ubiti radi navodne prevare: Anne Boleyn i Catherine Howard. 

Kraljica Elizabeta nikada ne bi nosila odjeću jedne određene boje, možeš li pretpostaviti koje?

 | Autor: Instagram @hamptoncourtcastle Instagram @hamptoncourtcastle

Posjeta palači jedinstvena je prilika doživjeti javne drame i privatni život Henrika VIII, njegovih žena i djece u svijetu Tudorovog dvora.  Otkrij spektakularnu baroknu palaču izgrađenu za Williama III i Mariju II i istraži vanjske prostore palače Hampton Court i 60 hektara veličanstvenih vrtova. Prostorije palače poznate su i filmske lokacije, a ključne lokacije snimanja u palači Hampton Court uključivale su dvorište majstora Carpentera, dvorište fontane, dvorište sa satom, Kraljevo stubište i vrtove - sve one su otvorene za posjetitelje i uključeni u ulaznice u palaču.

 | Autor: Screenshot Screenshot Bridgerton: The Viscount Who Loved Me

4. Balmoral, Aberdeenshire

Kraljica Viktorija nazvala je Balmoral svojim "dragim rajem", a njegova lokacija unutar Nacionalnog parka Cairngorms, s pogledom na Munros i vijugavu rijeku Dee, pobjeđuje svaku drugu kraljevsku rezidenciju. Budući da je ovo privatna kuća, a ne službena rezidencija, posjetitelji mogu ući samo u plesnu dvoranu, u kojoj se održavaju pokretne izložbe. Obližnji Fife Arms u lijepom selu Braemar - dijelom je umjetnička galerija, dijelom hotel i jedno  od najboljih mjesta za boravak u Škotskoj.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Balmoral, Aberdeenshire

5. Dvorac Windsor, Berkshire

Osnovao ga je William Osvajač u 11. stoljeću, a Windsor je bio dom 39 monarha. Dvorac, koji je kralj Charles II ekstravagantno obnovio kako bi mogao parirati veličanstvenosti Versailleske palače svog rođaka Luja XIV., ustao je poput feniksa iz pepela nakon velikog požara 1992. Nigdje ovo ponovno rođenje nije spektakularnije nego u Velikoj recepciji, gdje zlatni zidovi i stropovi ne pokazuju znakove oštećenja.

 | Autor: ROYAL COLLECTION TRUST ROYAL COLLECTION TRUST Velika recepcija u Windsor dvorcu

Još jedan rezidentni monarh poznat po svom skupom ukusu bio je George IV, koji je dodao poludržavne sobe, koje uključuju Crimson Drawing Room, jednu od najraskošnije uređenih odaja u Engleskoj.

6. Sandringham, Norfolk

Omiljeni dom kraljičinog djeda, kralja Georgea V., Sandringham je obožavana kuća za odmor četiri generacije obitelji koje tu provode Božić svake godine. Njegov izvorni kraljevski vlasnik, kralj Edward VII, zahtijevao je da ima svoje vrijeme - Sandringhamsko vrijeme - sa satovima postavljenim pola sata ispred GMT-a kako bi osigurao više dnevnog svjetla za lov. Osam soba u prizemlju koje su otvorene za javnost zadržavaju edvardijansku veličinu tog vremena.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Sandringham, Norfolk

7. Hillsborough dvorac, County Down

Hillsborough uopće nije dvorac, već primjer onoga što je bilo poznato kao 'irska velika kuća' s kraja 18. stoljeća, no vjerojatno je dobio ime dvorca kako bi pojačao osjećaj antike kod anglo-irske obitelji Hill koja je zauzela zemlju na kojoj stoji. Danas je to službeni dom državnog tajnika za Sjevernu Irsku i u njemu borave članovi kraljevske obitelji u svojim rijetkim posjetima regiji. 

 | Autor: Instagram @hillsboroughcastle Instagram @hillsboroughcastle

Photo: ROYAL COLLECTION TRUST

Komentari 0