Life&style

Na prijestolju uz supruga, Camilla je okrunjena krunom kraljice Mary; evo puta od prezrene ljubavnice do kraljice

  • Sin kraljice Elizabete II., Charles danas je postao novi britanski kralj, Charles III., a uz njega je sjedila ljubav njegova života, Camilla Parker Bowles
  • Titulu kraljice supruge dobila je na zahtjev pokojne kraljice u veljači, uoči njenog platinastog jubileja, kojim je obilježeno 70 godina Elizabete II. na prijestolju
  • Otkrivamo put Camille Parker Bowles do britanskog trona: danas je došla na kraj svog puta i najviše počasti u Kraljevstvu, okrunjena je modificiranom verzijom krune napravljene za kraljicu Mary

"I kada dođe vrijeme, a moj sin Charles postane kralj, znam da ćeš njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju si dao meni, i moja je iskrena želja da, kada za to vrijeme dođe, Camilla biti poznata kao kraljica supruga, jer nastavlja svoju vjernu službu“, istaknula je kraljica Elizabeta II. u proglasu u veljači ove godine, kada je dala blagoslov da Camilla (75) ponese titulu kraljice supruge. Žena koju su nekada zvali 'rotvajler', druga supruga novog britanskog kralja Charlesa, možda nikada nije u potpunosti osvojila javnost, ali sada je kraljica supruga te nosi titulu koju bi malo tko mogao zamisliti uz njezino ime prije 25 godina.

 | Autor: POOL/REUTERS / Pixsell POOL/REUTERS / Pixsell

Danas je Camilla za vrijeme krunidbe Charlesa III. sjedila na prijestolju do kraljeva i bila je to najveća počast koju je nekadašnja preljubnica, kasnije i rastavljena žena za koju je britanska javnost, ali i ona šira, godinama vjerovala da je ne samo zaslužna za raspad braka princa Charlesa i lady Di nego i smrt princeze, mogla i sanjati.

Danas je kao kraljica nosila couture haljinu Brucea Oldfielda, bijelu sa zlatnim detaljima i bijeli ogrtač koji se slagala s onim njezina supruga Charlesa. Nosila je istu ogrlicu koju je kraljica Elizabeta II. nosila na vlastitoj krunidbi 1953., a koju je napravio Garrard i poklonio ju je kraljici Victoriji 1858. godine. Iako se razdragani Britanci na današnji dan možda ne vole prisjećati Camillina puta prema prijestolju, on je dobro poznat...

 | Autor: PRESS ASSOCIATION / Pixsell PRESS ASSOCIATION / Pixsell

Kada je Charlesova prva supruga, popularna i voljena princeza Diana, umrla u dobi od 36 godina u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine, Camillu su mediji opisali kao najomraženiju ženu u Britaniji, nekoga tko se nikada ne bi mogao udati za Charlesa, a kamoli postati kraljica. Charles i Diana razdvojili su se 1992. i razveli 1996. Diana je krivila Camillu za propast njezina braka, a Camillu su neprestano su uspoređivali s Charlesovom prvom suprugom. Međutim, Charles i Camilla vjenčali su se 2005. godine, a od tada je prepoznaju kao ključnog člana kraljevske obitelji, čiji je smirujući učinak na njezinog supruga pomogao da se nosi sa svojom ulogom.

„Sve bih pretrpjela za tebe. To je ljubav. To je snaga ljubavi“, rekla je Camilla Charlesu u tajno snimljenom telefonskom razgovoru objavljenom 1993. godine.
Sve dugotrajne sumnje o njezinom budućem statusu konačno su otklonjene tijekom Platinastog jubileja u lipnju ove godine kada je kraljica slavila 70 godina na prijestolju. Tada je Elizabeta dala blagoslov da Camilla ponese titulu kraljice supruge, rekavši da je njezina 'iskrena želja' da ona to postane. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

„Dok smo zajedno nastojali služiti i podržati Njezino Veličanstvo i ljude u našim zajednicama, moja mi je draga supruga cijelo vrijeme bila moja nepokolebljiva podrška“, rekao je tada Charles.

Inače, u vrijeme njihovog vjenčanja, glasnogovornik para predložio je da ona preuzme titulu princeza supruga. Kraljica supruga je titula koja se daje supruzi kralja, a prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva, koja god žena je udana za kralja, odmah bi postala i bila priznata kao kraljica. Postojala je zabrinutost da bi javnost mogla zamjeriti Camilli to što je priznata kao kraljica Camilla, zbog čega je predložena titula princeza supruga.

Međutim, uz kraljičin blagoslov, Camilla će sada biti poznata kao kraljica Camilla, jer je njezin suprug sada kralj Charles III.

Možda vas zanima Kraljica Elizabeta II. otišla je mirno, u svom škotskom dvorcu u kojem se uvijek osjećala najsretnijom Rubrika Life&style Life&style

Biografija Camille Parker Bowles kraljice supruge

Camilla Shand rođena je 1947. godine u imućnoj obitelji. Otac joj je bio bojnik i trgovac vinom koji se oženio aristokratkinjom. Odrasla je na seoskom imanju i školovala se u Londonu prije nego što je završila školu Mon Fertile u Švicarskoj, a zatim Institut Britannique u Francuskoj. Kretala se u društvenim krugovima koji su je doveli u kontakt s Charlesom, kojeg je upoznala na polo terenu ranih 1970-ih.

„Njegov se svijet okrenuo naglavačke i mislim da se nikada nije oporavio od toga“, rekao je Christopher Wilson, autor knjige o vezi para. Par je hodao neko vrijeme, a biograf Jonathan Dimbleby rekao je da je Charles u to vrijeme razmišljao o braku, ali se osjećao premladim za tako veliki korak. Dok se Charles posvetio svojoj karijeri u mornarici, Camilla se udala za konjičkog časnika, brigadira Andrewa Parkera Bowlesa. Par je dobio dvoje djece, Toma i Lauru, a razveli su se 1995. godine.

 

Vječna sjena princeze Diane

Charles se oženio s 20-godišnjom Dianom 1981. godine. To je vjenčanje očaralo ne samo Britaniju, nego i svijet. Međutim, unatoč dvoje djece, Williamu i Harryju, brak je krenuo nizbrdo, a princ je obnovio romansu s bivšom ljubavnicom.

Dubina njihovog odnosa razotkrivena je šokiranoj javnosti 1993. godine kada je u novinama objavljen transkript tajno snimljenog privatnog razgovora s intimnim detaljima. 

„Tvoje veliko postignuće je da me voliš“, rekao je. „O dragi, lakše nego pasti sa stolca“, odgovorila je Camilla. U poznatom TV intervjuu sljedeće godine, Charles je priznao da je obnovio njihovu vezu manje od šest godina nakon vjenčanja s Dianom, ali je rekao da je to bilo tek nakon što se njihov brak nepovratno raspao.

Međutim, Diana je Camillu prozvala 'rotvajlerom' i okrivila je za prekid. U TV intervjuu 1995. izjavila je: „Bilo nas je troje u ovom braku pa je bila mala gužva.“

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Mnogi Britanci nisu mogli shvatiti zašto bi Charles radije volio Camillu, obično slikanu sa šalom i zelenim vodootpornim kaputom za jahanje, a ima toliko dragu i glamuroznu Dianu.

„Charles je bio blesav riskirati sve s Camillom za čovjeka na njegovom položaju“, napisao je princ Philip, Elizabethin suprug, u pismu Diani. „Ne mogu zamisliti da te itko pri zdravoj pameti ostavi zbog Camille“.  Međutim, izvori bliski Charlesu kažu da mu je Camilla omogućila bijeg od strogih kraljevskih dužnosti u palači kao nitko drugi. Nakon raspada braka s Dianom, pričalo se da joj je kupio dijamantni prsten i konja te joj je svakodnevno slao bukete crvenih ruža.

„Nije bilo sumnje da su se voljeli: u Camilli Parker Bowles princ je pronašao toplinu, razumijevanje i postojanost za kojom je oduvijek žudio i koju nikada nije uspio pronaći ni s jednom drugom osobom“, napisao je Dimbleby u Charlesovoj autoriziranoj biografiji.„Njihova veza... kasnije je bila prikazana samo kao bezvezna afera. Za princa, međutim, to je bio vitalni izvor snage za čovjeka koji je bio neopisivo tužan zbog neuspjeha za koji je uvijek sebe krivio.“

Možda vas zanima Najljepši buket cvijeća za Elizabetu izradila je zagrebačka cvjećarka - i zbog njega je prekršen kraljevski protokol Rubrika Life&style Life&style

Obnovljeni imidž kraljice supruge 

Nakon Dianine smrti, kraljevski suradnici, zaduženi za obnovu ukaljane reputacije kraljevske obitelji, također su polako počeli integrirati Camillu u javnu ulogu. Par se prvi put zajedno pojavio u javnosti na proslavi rođendana Camilline sestre u londonskom hotelu Ritz 1999. godine, a 2005. su se uspjeli vjenčati.

U godinama koje su uslijedile, kritike u tisku gotovo su presušile jer je postala postojan i čvrst član obitelji, a kraljevski promatrači kažu da je njezin vragolasti smisao za humor pomogao osvojiti one koji su je upoznali. Kad je kraljevski automobil u kojem je bio par napadnut nakon prosvjeda studenata, a Camilla navodno okrznuta palicom kroz otvoreni prozor, novine su pohvalile njezin stoicizam kad se kasnije našalila: „Za sve postoji prvi put.“

Godine 2013. pridružila se svom suprugu na svečanom otvaranju parlamenta, sjedeći pored Charlesa, kraljice i princa Philipa i noseći tijaru koja pripada kraljičinoj majci. Stručnjaci za odnose s javnošću kažu da je to rezultat napornog i pažljivog rada prinčeva tima za promidžbu, premda su pomoćnici rekli da je to uglavnom zbog Camilline osobnosti.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Upitan kako se Camilla nosila s izborom uloge, sam Charles je 2015. izjavio: „Možete zamisliti da je to pravi izazov, ali mislim da je bila briljantna u načinu na koji se uhvatila u koštac s tim stvarima.“ Tabloidi, koji su nekoć bili vrlo kritični, odjednom su je obilno hvalili.

Međutim, Camilla nikada nije u potpunosti osvojila široku naklonost javnosti. Prema redovitom alatu za praćenje anketa YouGov, u svibnju 2022. samo 20% ispitanika smatralo je da bi ona trebala biti kraljica, dok je 39% mislilo da bi trebala dobiti titulu princeze supruge. Međutim, anketa za Daily Mail, nakon što je kraljica podržala da postane kraljica supruga, pokazala je da 55% podržava taj potez u usporedbi s 28% koji su bili protiv.

Premda mnogi Britanci nikada neće Camilli oprostiti ulogu koju je odigrala u raspadu braka Charlesa i Diane, princ Harry je pokazao da to nije slučaj s njim i njegovim starijim bratom.

„Da budem iskren s vama, uvijek je bila vrlo bliska meni i Williamu“, rekao je Harry u intervjuu povodom obilježavanja svog 21. rođendana 2005. „Ona nije zla maćeha.“

Camilla, Charlesova stijena 

„Nije lako“, rekla je nedavno Camilla u jednom intervjuu. „Bila sam tako dugo pod povećalom da jednostavno moraš pronaći način živjeti s tim. Nitko ne voli da ga se cijelo vrijeme gleda i, znaš, kritizira... ali mislim da sam se na kraju nekako uzdigla iznad toga.“ Tijekom svoja gotovo dva desetljeća kao članica kraljevske obitelji, Camilla se posvetila pružanju podrške Charlesu i zalaganju za vlastite ciljeve, među kojima je i podrška žrtvama obiteljskog zlostavljanja. Ranije ove godine Camilla je proglašena Kraljevskom damom Reda podvezice, najstarijeg i najvišeg viteškog reda u Britaniji, objavljeno je na internetskoj stranici kraljevske obitelji.

Camilla je izjavila da planira nastaviti zagovarati ciljeve koji su joj najbliži srcu i kao kraljica supruga: „Ne možeš napustiti stvari s kojima se intenzivno baviš. Ima još puno stvari koje treba učiniti.“

   | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Također je opisala živote koje ona i Charles vode iza kulisa: „Ponekad nije lako, ali uvijek se trudimo raditi nešto važno u danu kada se nađemo“, rekla je. „Ponekad je kao da brodovi prolaze u noći, ali kad god je prilika sjednemo zajedno i popijemo šalicu čaja i razgovaramo o danu. Imamo trenutak. Lijepo je nadoknaditi propušteno kad imamo malo vremena.“

Opisujući vrijeme kada su daleko od svakodnevne gužve kraljevskog života, Camilla je dodala: „Najljepše je što zapravo ponekad sjedimo i čitamo svoje knjige u različitim kutovima iste sobe. To je vrlo opuštajuće, jer znaš da ne moraš razgovarati. Samo sjedimo i zajedno smo…“

kraljica Elizabeta II. i princ Philip Možda vas zanima Ljubavna priča kraljice Elizabete II. i princa Philipa: "Kraljičino zdravlje počelo se urušavati kad je izgubila supruga" Rubrika Life&style Life&style
Photo: Press Association/PIXSELL

Komentari 0