Life&style

Najljepši buket cvijeća za Elizabetu izradila je zagrebačka cvjećarka - i zbog njega je prekršen kraljevski protokol

  • Prije točno 50 godina kraljica Elizabeta II. posjetila je Jugoslaviju u društvu supruga Philipa, vojvode od Edinburgha te kćeri Anne, kraljevske princeze
  • Na dočeku je primila prekrasni cvijetni buket koji je kreirala zagrebačka cvjećarica Maja Štrban Herzmansky
  • Kraljici se toliko svidjelo cvijeće da ga nije predala pratnji, kako je nalagao protokol, nego ga je nastavila nositi oko ruke i nakon svečanog dočeka. 

Kraljica Elizabeta II. posjetila je Jugoslaviju samo jednom, u listopadu 1972., a nakon Beograda, putovala je u Đakovo, Zagreb, Dubrovnik, Pulu i Brijune. Na dočeku u zračnoj luci jako se obradovala prekrasnom cvijeću kojeg je dobila po izlasku iz zrakoplova. Cvjetni buket bio je kreacija ugledne zagrebačke cvjećarke Maje Štrban Herzmansky, a kraljici se toliko svidio da je zbog njega prekršila protokol i nastavila ga je nositi i nakon svečanog dočeka.

Poznati hrvatski florist i umjetnik, Saša Šekoranja, povodom smrti Elizabete II. na svom Instagramu podijelio je upravo fotografiju britanske kraljice u posjetu Jugoslaviji s prekrasnim buketom: "Tužan dan, ali drago mi je da je najljepši buket kraljica dobila davne 1972. Kreirala ga je Maja Štrban Herzmansky, čijem sam se radu divio još kao dijete."

 

I doista, priča o obitelji Herzmansky je fascinantna. Stari Zagrepčani na sam spomen tog imena već osjete miris onoga što je bilo u središtu njihova života - cvijeća.

Nije ni Zagreb odmah znao što je dobio kad je 1925. Ella Kaiser Herzmansky, koja se tek doselila iz Ljubljane u Zagreb, na uglu Masarykove i prolaza Balkan otvorila cvjećarnicu koju je u tadašnjem strukovnom listu Uzornom vrtlaru, reklamirala sposobnošću da može “preuzeti sve u struku zasjecajuće radnje po najnovijem ukusu“. Ali su Zagrepčani, navikli na lijepo i s razvijenom kulturom darovanja cvijeća, ubrzo shvatili kakva se čarolija skriva iza tih riječi.  Stoga nije bilo dvojbi kamo otići kad je trebalo naručiti cvijeće za kazalište, za sprovod Stjepana Radića ili kome povjeriti uređenje dvorane u Banskim dvorima za posjet kralja Aleksandra I. Karađorđevića i kraljice Marije.  

Obrtnici iz obitelji Herzmansky, uz obrazovanje i iskustvo koje su stjecali radom u vlastitom salonu cvijeća, školovali su se u europskim i svjetskim metropolama. Njihovi proizvodi izlagani su na mnogim izložbama cvijeća u zemlji i inozemstvu, te na kulturnim i javnim priredbama. Cvjetne aranžmane salon je radio i za mnoge svjetske uglednike, među ostalima za belgijskog kralja Boudouina i englesku kraljicu Elizabetu II.

 | Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL Davorin Visnjic/PIXSELL

Ellina praunuka Martina Knapić Horvat, i sama cvjećarica, za 24sata je ispričala je da su baki pomogli lokacija u središtu grada, blizina kinematografa i HNK za koje je često radila, ali i umijeće rada s biljem koje je stekla u roditeljskoj kući. Iako je poslovala samostalno, ostala je povezana s ljubljanskom vrtlarijom koju je osnovao njezin otac i u čije je tajne, upijane u Beču, uputio i suprugu i petoro djece.  

Martina se prisjetila posjeta rodbini u Sloveniji i staklenika u kojima je “uvijek  nešto cvjetalo”. Možda je tajna prabakina uspjeha bila u svestranu kreativnom obrazovanju, jer je uz cvijeće i šivala, frizirala i bila kitničarka. Prabaka je bila udovica i trebala se izboriti za egzistenciju, pa je ubrzo uključila u posao i kćer Gabrijelu te zapošljavala i po pet cvjećara. Do 1963. salon je poslovao u Masarykovoj 10, a onda je 1971. Ellina unuka Maja Štrban otvorila salon u Đorđićevoj 3, u kojem je radila najprije s majkom, a onda i s kćeri Martinom. 

 | Autor: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

Nedjeljom je mama Maja s Martinom kod kuće znala raširiti nagrade i medalje po sobi i onda pričala kako ih je i gdje osvojila. Nagrada na jednom natjecanju bio je trotjedni boravak u SAD-u. Maja Štrban je tako svojoj kćeri otkrila da su svi bili oduševljeni njezinim aranžmanima i nudili joj posao u gradu koji odabere. 

Tijekom posjeta kraljice Elizabete II. Jugoslaviji 1972. Maja je na Brijunima uređivala sve za dolazak ugledne gošće. Tada je svojoj kćeri pokazivala Elizabetu II. i govorila: ‘Vidi, to je prava kraljica’. U povodu tog posjeta nastala je i jedna od najpoznatijih kreacija Maje Štrban - cvjetna kugla. Umjesto uobičajenih buketa kakvim se dočekuju uglednici, Maja je za kraljicu izradila dvije povezane kugle od žutih margareta i orhideja povezanih vrpcom koja se natakne na ruku. 

Kraljici Elizabeti II. toliko se svidjelo cvijeće Maje Štrban da ga nije predala pratnji, kako je nalagao protokol, nego ga je nastavila nositi oko ruke i nakon svečanog dočeka.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Glasovitu je kuglu ponijela i Elizabeth Taylor kad je u pratnji Richarda Burtona posjetila Jugoslaviju, ali još mnoge druge poznate i manje poznate žene. Sve to, kao i uspjesi na svjetskim natjecanjima, učinili su Maju traženom u svakoj prigodi pa je morala biti pri ruci i Titu kad bi na svojim putovanjima Galebom odlučio negdje ugostiti ugledne goste i državnike. I tada je Majino cvijeće bilo važan dio uspješne večeri baš kao i na glazbenim festivalima, poput splitskog ili opatijskog. 

 | Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL Davorin Visnjic/PIXSELL

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0