Native sadržaj

Psiholozi otkrivaju kako kako ne izgorjeti u prvim danima povratka na posao

  • Prevelika očekivanja od samih sebe ne samo da nas koče da budemo sretniji u životu, već su i kočnica dobrom i kvalitetnom odmoru
  • O saboterima dobrog života i odmora pričali su Maja Vučić, prof. psihologije i Bruno Šimleša, dipl. sociolog, s moderatoricom drugog dm podcasta Žensko zdravlje Anitom Galić
  • Ovo je drugi u nizu dm podcasta na temu ženskog zdravlja koji će se objavljivati tijekom srpnja i kolovoza. U prvom podcastu govorilo se kako si pomoći u perimenopauzi na prirodan način. A sada doznajte kako napraviti mentalni ljetni reset za produktivniju jesen

Što zaista znači napuniti baterije tijekom ljetnog godišnjeg odmora i kao se to radi, otkrili su Maja Vučić i Bruno Šimleša u novom, drugom dm podcastu Žensko zdravlje. Objasnili su zašto nije mudro pročitati "sve" knjige koje niste stigli tijekom godine, oribati kuću od poda do stropa ili obilaziti poznate plaže ili znamenitosti kao da o tome kasnije trebate napisati disertaciju.

"Ako energiju koju imamo usporedimo s baterijama, većina čeka da se baterija u potpunosti isprazni i tek onda nešto poduzmu, a zapravo bi trebali reagirati onda kada su na 80 posto svoje baterije. Treba se zapitati što nas uzbuđuje, što nas veseli i izdvojiti dio vremena svaki dan za to, a  ne čekati godišnji", savjetuje Šimleša. Na njegovu misao nadovezala se Vučić s istom premisom, a to je da treba raditi na prevenciji od prezasićenosti dužnostima i očekivanjima. Prema njezinu mišljenju ljudi bi si jednom tjedno trebali dopustiti silazak s tračnica uobičajenih dužnosti i očekivanja jer dva, tri tjedna godišnjeg odmora ne mogu poništiti cijelu godinu nezadovoljstava.

Što znači napuniti baterije tijekom ljeta, zašto je odmor važan, kako ne izgorjeti u prvim danima povratka na posao, koje vježbe mogu pomoći, kako zavoljeti sebe i iskoristiti jesen kao priliku za “novu ja”, kako se izolirati od negativizma i biti fokusiran na uspješne aktivnosti, kako se “podići” kada je teško? Sve su to teme kojih se moderatorica Galić dotakla s gostima, a kao osnovni korak kako to postići može se poručiti - oslobodite se perfekcionizma.

"U našoj kulturi postoji predrasuda kada se u nešto upustite u tome morate i uspjeti. I onda se mnogi zbog straha od neuspjeha ni ne usude pokušati. Ostaju tamo gdje im je loše jer se boje da bi im na drugom mjestu moglo biti još gore", kaže Vučić koja je istaknula da je i sama imala niz krivih odabira, a Šimleša je dodao da ni on nije iznimka kad su pokušaji i promašaji u pitanju.

"Odustajanje je vrlo lijepa riječ koja se krivo interpretira", dodaje Vučić i tumači: "Za mene je odustajanje fantastično. Ako ne uživam u onome što radim to je prilika da napravim nešto bolje. Nažalost mnogi misle da je odustajanje znak slabosti. Da nije znak slabosti, treba se prisjetiti samo principa video igara - odustajete li odmah, ako ne prođete prvi nivo? Tako je i u životu, neke lekcije se moraju ponoviti 20 puta, a neke se svladaju od prve". 

"Žene su strože prema sebi od nas muškaraca u ispunjavanju uloga koje su odredile same sebi i koje im je društvo nametnulo. Primjerice u biznisu žene će ući u neki projekt tek kad steknu šest kvalifikacija, a muškarci će već u pola prve edukacije sebe proglasiti ekspertima. To se naravno ne odnosi na sve muškarce i žene", objasnio je Šimleša.

Moderatorica Galić pitala je svoje goste kako se osloboditi tog perfekcionizma, a Vučić i Šimleša su dali vrlo praktične savjete od kojih su neki i neočekivani. Koji su to savjeti poslušajte u drugom dm podcastu koji se prikazuje i na dm.hr, dm Facebook profilu te miss7 i missZDRAVA Facebook profilima.
 

Ovo je drugi u nizu dm podcasta Žensko zdravlje koji će se objavljivati srijedom tijekom srpnja i kolovoza i zahvaljujući kojima ćemo moći doznati mnoge korisne informacije od stručnjaka. Moderatorica podcasta je Anita Galić, magistra farmacije te menadžmenta u zdravstvu s više od 18 godina profesionalnog iskustva na području zdravstva i zdravstvenih politika. Ova ponosna majka dvoje školaraca sudjelovala je u kreiranju i provođenju brojnih javnozdravstvenih projekata s ciljem zdravstvenog opismenjavanja građana, a prije dvije godine hrabro je pokrenula prvi regionalni ‘think tank’ za zdravstvo i zdravstvenu industriju Health Hub, koji sve krupnijim koracima postaje zamašnjak promjena i stjecište dobrih ideja i projekata u zdravstvu, okupljajući sve dionike zdravstvenog ekosustava.

Anitini gosti sljedeće srijede, 26. srpnja, su Mario Vekić, olimpijac i osobni trener i Anđelo Kvesić, europski karate prvak i Ivan Kvesić, svjetski karate prvak i olimpijac te fizioterapeut, a tema je Budi fit fizički i psihički - olimpijski mindset za ljetne dane.

dm je mjesto u kojem svaka žena može pronaći sve što joj treba, uključujući i savjete, a dm kroz svoj podcast još jednom pokazuje da je upravo u središtu dm-ovog poslovanja - čovjek.

Photo: None

Komentari 0