Moda
1/221

Druga večer u znaku avangarde

Druga večer Schwarzkopf Cro a Portera održala se u četvrtak 10. travnja u prostoru Studija 2 u Jadran filmu. Protekla je u znaku modne avangarde i novih modnih lica. Posjetitelji su uživali u čak 9 revija poznatih imena, a zanimanje su privukle i kolekcije mladih dizajnera.

XD Xenia Design

Ksenija Vrbanić, jedno od najpoznatijih i najdugotrajnijih imena na hrvatskoj avangardnoj modnoj sceni, u novoj kolekciji iznenadila je svoje obožavatelje. U kolekciju je, naime, uvrstila crvenu boju!

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Boja se ne proteže samo kao detalj nego i kao cjelokupni komad što je za poznavatelje njenog rada ugodno iznenađenje. Kolekcija je kombinacija ženstvenog, opakog i drskog. Dizajnerica je vješto spojila ženstvene komade, poput plisirane suknje, i avangardne komade.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell I dalje se poigrava s dužinama i konstrukcijom, a boje poput crvene i pink, unose dinamičnost u kolekciju. Novi komadi privući će zasigurno neku novu klijentelu, a onu stariju potaknuti na odvažnosti i osvježenje ormara.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Mario Vijačkić

Mladi dizajner koji je svoje radove prikazivao na Modnom ormaru i Fashion Incubatoru dobio je priliku na pistama Schwarzkopf Cro a Portera predstaviti svoju debitantsku kolekciju.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell U njoj se poigrao sa ženskom siluetom, ženstvenim i pomalo klasičnim komadima, no to je činio na avangardni način predstavljajući zanimljive kreacije čiji dio možemo zamisliti i izvan modne piste. Na pisti smo mogli vidjeti sivo-crnu kolekciju u kojoj je Mario vješto predstavio one kreacije koje su tu da zadive gledatelje, ali i one koje možemo zamisliti na ljubiteljima avangarde.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Dominira igra s volumenom, a naglasak je stavljen na trbuh koji se povremeno otkriva tek minimalno, dok je u drugim kombinacijama izravno prikazan. Mario je ponudio par zanimljivih rješenja te zagolicao maštu modne publike. Možda nije ponudio najoriginalnije kreacije (igra s volumenom i manipulacija ženskom siluetom s naglašenim ramenima i dozom sportskog casuala već je viđena kod njegovih mlađih kolega), no svakako je privukao pozornost modne struke.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Mayn by Maja Podrug

Mlada dizajnerica Maja Podrug predstavila je svoju drugu kolekciju na pistama Schwarzkopf Cro a Portera. Ovaj put ponudila je isključivo mušku kolekciju te veći broj izlaza.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Nastavlja se poigravati s elementima futurizma koji su ovaj put izrazito nosivi. U kolekciji kombinira različite dužine, a oštre linije su glavni detalji. Njen muškarac je izrazito muževan, snažan i jednostavan. No, ta jednostavnost nije negativna, dapače, u ovoj priči izvrsno funkcionira.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Even East

Uslijedila je debitantska revija mladog dizajnera Vedrana Sardelića koji je, za razliku od Maje, predstavio kreacije u kojima dominira dekonstrukcija.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL On je išao više u avangardu, predstavio komade koje ćemo izuzev par komada teško vidjeti izvan modne piste. No, njegova priča je držala vodu i ponudila par zanimljivih kreacija koje su privukle pozornost publike.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Vodeći komad je klasična košulja koja je u Vedranovoj interpretaciji sve samo ne klasična. On je uzeo njene dijelove i potpuno ih razlomio. Ta igra s dekonstrukcijom košulje bila je jedan od boljih trenutaka druge večeri Schwarzkopf Cro a Portera.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Etna Maar

Dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik odlučila je za ovu sezonu predstaviti nešto divlje te si dala oduška u kreiranju. Slobodna i neopterećenost se mogla osjetiti i na modnoj pisti.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Kolekcijom se protežu elementi Divljeg Zapada, što je posebno vidljivo kroz trendi rese. Uspoređujući dosadašnji Andrijanin rad, može se reći da je ovaj put predstavila najkomercijalniju kolekciju s kojom je privukla i dio publike koji inače nije naklonjen njenoj estetici.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Madame Demode

Viktorija Vržesnevskaja ovu sezonu je iznenadila obožavatelje svog rada. Naime, na pisti je predstavila i muške modele.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Inspiraciju je Viktorija našla u dalekom putovanju na Tibet što se moglo vidjeti u detaljima koji se protežu kroz kolekciju.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Bilo je zanimljivo promatrati kako izlaze modni parovi i uspoređivati kako je dizajnerica uskladila kreacije za muškarca i žene. Nadamo se da izlet u mušku kolekciju neće ostati samo na ovoj reviji nego će Viktorija češće prezentirati i muške kreacije.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Tatjana Pantoš

Mlada dizajnerica Tatjana je bila osvježenje u avangardnoj večeri jer ono što je predstavila bila je sportska klasika s trendi dodatkom.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Ovo je treća njena kolekcija koja je predstavljena na pistama Schwarzkopf Cro a Portera i uspoređujući dosadašnji njen rad, može se reći da je ovo njena najbolja kolekcija do sada.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Tatjana je ublažila dojam, posebice što se tiče naglašavanja seksipila. Okrenula se nosivoj sportskoj eleganciji te je ponudila komade koje želimo imati u svom ormaru.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Petra Vuletić i Saša Hortig

Od pobjednika Fashion Incubatora mnogo se očekivalo. Od svih mladih snaga najviše pozornost bilo je usmjereno prema njima. Nažalost, Petra i Saša nisu opravdali očekivanja.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Njih dvoje su u svom dosadašnjem radu uvijek koketirali s golom kožom i sirovim avangardnim seksipilom, a ovaj put su to htjeli posebno naglasiti. No, u ovoj priči je nestala sirovost i avangarda, a ostao samo neukus.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Petra i Saša su se poigrali s neobičnim materijalima i konstrukcijom, no u toj igri su se zanijeli. Nenosivi komadi u svojoj suštini nisu ni dekonstrukcijski zanimljivi. Očigledno je da su Petra i Saša htjeli ostaviti jak dojam, te su otišli ljestvicu iznad u svom izričaju. No, ta ljestvica nije nužno dobra. Očigledno je da za to ovaj modni dvojac nije bio spreman.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Spirit by T.B.

Tomislav Bahorić već tradicionalno zatvara avangardnu večer. Ovaj put je ponudio kolekciju za “modernog beskućnika”. Dok je kampanja pobudila zanimanje upravo zbog te stavke, kolekcija nije bila provokativna nego u duhu dosadašnjeg rada ovog dizajnera.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Dominiraju prirodno materijali, poput pamuka, trapera i onih ljetnih. Tomislav je kombinirao zagasitije tonove s onim nešto jačim, poput crvene, s kojom je osvježio kolekciju. Dio inspiracije vidljiv je kroz detalje,poput zakrpi na pojedinim komadima. No, bazično je riječ o nosivoj kolekciji čije komade će Tomislavovi klijenti rado htjeti u svom ormaru.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Ovdje pogledajte kako je bilo u backstageu i što su nam o kolekcijama rekli sami dizajneri, a na ovom linku tko je sve od poznatih došao pogledati revije.

U galeriji detaljnije pogledajte kolekcije hrvatskih dizajnera…

Photo: Borna Filić/Pixsell

Komentari 0