Love&Sex

Nemaš želju za seksom? Otkrivamo ti što bi mogao biti uzrok tvog niskog libida...

  • Ne postoji 'prava količina' seksualne želje - ona se razlikuje od čovjeka do čovjeka
  • Iznimno nizak libido, gotovo nedostatak prave seksualne želje, ponekad je simptom dubokih problema
  • Oni mogu biti zbog emocionalnih razloga ili možda fizičkih, odnosno zdravstvenih

Već si ga nekoliko vikenda za redom odbila jer ti 'baš i nije do toga'. Iako se slab libido, umrtvljena seksualna želja ne može pripisati samo jednom faktoru ili čak kvantitativno odrediti jer ne znamo točno koliko malo je zaista malo - slaba do nikakva seksualna želja kod žena često je posljedica nekog ozbiljnijeg problema u životu ili čak problema sa zadravljem.

Prije nego što se ozbiljno zabrineš, sjedni i razmisli: što osjećaš u vezi vlastitog tijela ili tijela svojeg partnera? Pokušaj objektivno sagledati sve što ti u životu donosi stres, a onda i sve svoje odluke povezane sa životnim stilom općenito - koliko i kako spavaš, hraniš se, vježbaš, koliko si zadovoljna svojim poslom ili svojim prijateljima.

Informiraj se. Donosimo ti najčešće uzroke slabog libida. Pogledaj odnosi li se nešto od ovoga na tebe, a onda potraži savjet stručnjaka, svojeg liječnika ili ginekologa.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Imaš malu djecu

Evolucijski je dosta logično da žene koje su tek dobile bebu, doje ili su preopterećene brigom za dijete nemaju jaku seksualnu želju (u tom trenutku želja za potomstvom doista je slaba, a s time i seksualna želja). Nekim ženama potrebno je duže vrijeme da im se hormoni vrate u ravnotežu nakon poroda, a to znači i svi seksualni hormoni povezani sa željom. Ako imaš malu bebu, naprosto se opusti. Manje seksa sad je normalno.

Krenula si na jako strogu dijetu

Iako su zdravi indeks tjelesne mase odnosno tvoje zdravlje i forma itekako povezani sa seksualnom željom, izgladnjivanje ili radikalna dijeta mogu srezati seksualnu želju - nedostatak nutrijenata koji hrane naše stanice itekako može imati ozbiljne posljedice. Ekstremne dijete nisu zdrave, kao što nije zdravo ni pretjerivati s vježbanjem. Zanimljivo, umjerena tjelesna aktivnost potiče libido, a ekstremna ga ubija. Drugim riječima, za sve je u životu najbolja zlatna mjera - ako pretjeruješ s odlascima u teretanu, smanji vrijeme i napor i to bi moglo dodatno napuniti energijom tvoju spavaću sobu.

Možda vas zanima Ako jedeš neke od ovih namirnica, oprosti se od seksa jer smanjuju libido Rubrika Love&Sex Love&Sex

Nedostaju ti neki vitamini

Čak i kad nisi na nekoj stravičnoj dijeti, moguće je da ti nedostaju vitamini povezani sa seksualnom željom. Nedostatak vitamina jedan je od najčešćih uzročnika umora i slabog libida i nemoj preko toga prijeći olako. Jedan od najčešćih uzročnika anemije je nisko željezo, što može biti povezano s godinama redovitih jakih menstruacija ili s trudnoćom i dojenjem. Osim toga, većini ljudi preko zime nedostaje vitamin D ako ga ne uzimaju kao suplement, dodatak prehrani.

Ne spavaš dovoljno

Budi svjesna da svaki sat sna koji si uskratiš zbog posla, društvenih mreža ili TV serija, znači i gubitak veze s onom djevojkom koja je uvijek željela seks. Naše tijelo prirodno gubi želju za seksom kad se bori s potrebom za energijom koja mu nedostaje. Počni odlaziti u krevet uvijek u isto vrijeme, a ako to ne upali, možda se ne radi o količini nego o kvaliteti sna. Ako se budeš umorna i kad odeš u krevet na vrijeme, razgovaraj s liječnikom, pronađi uzrok, nemoj dopustiti da ti to uništava seksualni život.

via GIPHY

Nesretna si u vezi

Ako si se prije neprestano bacala na svojeg partnera, a sad najednom gotovo nikad ne osjećaš seksualnu želju, možda je došlo vrijeme za partnersku terapiju - ili barem veoma otvoren razgovor. Možda se među vama stvorila napetost koja ubija tvoju volju za seksom ili vam je možda potrebno vrijeme samo za vas dvoje, odlazak nekamo preko vikenda, ponovno spajanje, bliskost, posvećenost jedno drugom.  Raspitaj se, ako ti je potrebno nekoliko sati terapije, uzmi si te sate i sredi taj problem. Ili otputuj s dragim na vikend i posveti mu se na način koji traži da se i on posveti tebi.

Hormoni su ti u neravnoteži

Nedostatak seksualnih hormona - prvenstveno estrogena i testosterona - osnovni je razlog za probleme u spavaćoj sobi, otkrilo je istraživanje velikog broja ginekoloških ordinacija. Možda je uzročnik kontracepcijska pilula ili neko drugo hormonalno kontracepcijsko sredstvo. No, to je zapravo rijetko (kod velikog broja žena kontracepcijska sredstva na bazi hormona povećavaju seksualnu želju).

Hormoni se mijenjaju s trudnoćama, ali i onim najočitijim, što mnoge žene ne žele sebi priznati - s godinama. Sa samo 40 godina velik broj žena ima upola manje testosterona nego sa 20 godina. Ako se bojiš da imaš tu vrstu hormonalnog problema, tvoj ginekolog može ti prepisati terapiju.

I hormoni koji nisu direktno povezani sa seksom mogu uzrokovati probleme u postelji, prvenstveno hormoni štitnjače i nadbubrežne žlijezde, oksitocin i melatonin.

via GIPHY

Živiš pod velikim stresom

Ako svu svoju emocionalnu energiju i strast ulažeš u posao ili brigu o financijama ili nekoj obiteljskoj drami, sasvim je logično da ti za seks neće ostati strasti i snage. Moraš pronaći neku vrstu 'lijeka' za odnos tijela i uma poput meditacije, joge, progresivne relaksacije ili vizualizacije. Ponekad može pomoći i esencijalno ulje vanilije koje djeluje kao afrodizijak.

Možda vas zanima Parovi koji opisuju svoj seksualni život 'fenomenalnim' imaju ovu jednu stvar zajedničku Rubrika Love&Sex Love&Sex

Jesi li na antidepresivima?

Antidepresivi poput Prozaca ili Paxila imaju već opisanu nuspojavu: niski libido. Ako ti se dogodilo da osjećaš upravo taj problem, razgovaraj sa svojim liječnikom koji ti je taj lijek propisao - možda ti može dati neki zamjenski lijek s manjim nuspojavama.

A možda ti upravo nedostaju antidepresivi?

Neliječena depresija ima jedan snažan simptom - nedostatak seksualne želje. Zato se nemoj uplašiti gorespomenute nuspojave liječenja depresije ako misliš da ti je to liječenje potrebno. Ponekad lijekovi s efektom SSRI (selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina) mogu povećati libido, bez obzira na opisane nuspojave.

via GIPHY

Seks ti je prestao biti ugodan

Ukoliko ti bol ili suhoća rodnice smanjuju užitak u seksu, posve je logično da ga nećeš više priželjkivati u toj mjeri. Porazgovaraj s ginekologom koji će ti dati lijek ili predložiti najbolji lubrikator na tržištu. Ponekad je teško točno otkriti što uzrokuje bol za vrijeme seksa, no liječnik ti može preporučiti stručnjaka upravo za tu vrstu problema pa ćeš poduzeti sve potrebno.

Možda vas zanima Na ovih 9 škakljivih seks-pitanja svaki par bi trebao imati odgovore Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marija111

    Želim se zahvaliti DR ALABI, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu, on vam može pomoći da to riješite, možete ga ... prikaži još!
  • marija111

    želim se zahvaliti DR ALABI, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem, problem na poslu on vam može pomoći da to riješite, možete ... prikaži još!
  • marija111

    želim zahvaliti DR ALABI čovjeku koji mi pomaže popraviti brak i natjerati da me suprug više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem, problem na poslu, on vam može pomoći da ga riješite, možete ga kontaktirati izravno ... prikaži još!