Life&style

Znaš li kada doista trebaš baciti namirnice kojima je istekao rok trajanja?

  • Plijesan na siru, jogurt kojem je istekao rok trajanja, ne sjećaš se kada si otvorila bakinu marmeladu… 
  • Hm, nisi sigurna treba li ih doista baciti ili su još dobri za jelo? 
  • Otkrit ćemo ti kada se te stvari doista moraju ukloniti 

Uglavnom vrijedi sljedeće: mnogi ljudi brkaju „Najbolje konzumirati prije“ s „Odmah smrtonosno“. Postoje namirnice koje se još uvijek bez problema mogu jesti ako im je premašen rok isteka trajanja (najbolje od datuma…). 

Aplikacija za uštedu hrane „Too good to go“ pokrenula je stoga obavijest „Često traje duže“, koju proizvođači mogu lijepiti na svoje proizvode odmah do „Najbolje prije“ datuma (između ostalih, Alnatura i Danone). Stručnjaci tvrde da komad sira i dalje može biti jestiv do tri tjedna nakon isteka datuma, jednako kao i jaja te maslac. Pekmez bi trebao biti jestiv i do šest mjeseci nakon isteka roka trajanja, a šećer, brašno i tjestenina čak i do godinu dana.

via GIPHY

Istekao je rok trajanja? Ovako funkcionira brza provjera

Zeleno-bjelkasta plijesan nije tek odvratna, nego je i štetna po zdravlje. Ali, još je gore ono što ne možeš vidjeti: mikotoksini, otrovni metabolički proizvodi od plijesni, koji (između ostaloga) povećavaju rizik od raka, uzrokuju oštećenje jetre i bubrega, kao i promjene u genetskom materijalu te mogu oslabiti imunološki sustav. Dakle, čak i ako ukloniš vidljivu plijesan na voću, kruhu i sl., bezbojni se mikotoksini mogu proširiti unutra. Obilno skidanje pljesnivog područja ne koristi, a ni prženje ili pečenje, jer su male zvijeri uglavnom otporne na toplinu. Dakle, bolje je baciti kontaminiranu hranu.

Možda vas zanima 11 jednostavnih i sjajnih trikova kako namirnicama produžiti rok trajanja Rubrika Life&style Life&style

Inače, aflatoksini, također iz skupine mikotoksina, još su strašniji - čak i male količine mogu nepopravljivo oštetiti jetru. Napadaju, na primjer, začine, orašaste plodove, sjemenke, suho voće i žitarice. Ako u pakiranju ove hrane otkriješ i najmanji trag plijesni, odmah je baci. Kad je riječ o grickanju orašastih plodova, ima smisla osloniti se na svoj osjećaj okusa. Gorak? Pljesniv? Krznen? Moguće je da ih se trebaš riješiti. 

via GIPHY

Kod začina je važno obratiti pažnju na „najbolje potrošiti prije datuma“. Plijesan se često ne primjećuje u mljevenim proizvodima. A lako nastane: začini su često u blizini štednjaka, isparavanja od kuhanja dovode vlagu i može se razviti plijesan. Dakle, i ovdje je bolje riješiti ih se ranije nego prekasno.

Možda vas zanima Znaš li koliki je prosječni životni vijek svakog uređaja u tvom domu - i kako ga možeš produljiti? Rubrika Life&style Life&style

Kontrolna točka 1

Pogledaj: nema plijesni ni unutra, a niti izvana? Je li sve optički normalno? Sjajno, onda idi na:

Kontrolna točka 2

Miris: je li miris svjež i zapravo isti kao i uvijek? Savršeno, nastavi na:

Kontrolna točka 3

Kušaj: ne razlikuje se od uobičajenog? Onda uživaj!

via GIPHY

Semafor trajnosti

Zeleno

Hrana koja često ima dulji vijek trajanja: konzervirana hrana, slatkiši, čips, zamrznuta hrana, alkohol, tjestenina, brašno, umaci, sladoled.

Žuta boja

Hrana koju treba pažljivo provjeriti ako je rok upotrebe prošao: mlijeko, jogurt, sokovi, sir, vrhnje.

Crvena

Hrana za koju bi zvona za uzbunu trebala zazvoniti kad prođe datum korištenja: riba, meso, orašasti plodovi, začini.

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0