Life&style

Znaš li koliki je prosječni životni vijek svakog uređaja u tvom domu - i kako ga možeš produljiti?

  • Svi tvoji kućanski aparati trebali bi normalno raditi godinama, ali jednom ćeš ih morati zamijeniti
  • Da ti olakšamo računica, otkrit ćemo ti koliko prosječno traje svaki uređaj u tvom domu
  • Dodat ćemo i neke savjete kojima im možeš produljiti život, čak i za nekoliko godina

Kućanski uređaji spas su za sve ukućane, pogotovo za ženeŠto bismo bez perilice za posuđe, a tek bez one za rublje, njezinom izumitelju bi trebalo dati posebnu nagradu.

Kako te tvoja "mašina" ne bi iznevjerila i ostavila te bespomoćnu, s punim korpama prljave odjeće, morat ćeš se dobro brinuti o njoj, ali i biti svjesna koliko godina bi mogla potrajati. Zato ti otkrivamo prosječno trajanje kućanskih uređaja.

Zdravi uređaji uvelike pridonose obavljanju kućanskih poslova. No, ljudi ih često uzimaju zdravo za gotovo, ne mareći o njihovom održavanju. Tu se upravo krije i glavni razlog skraćivanja životnog vijeka i potrebe za novim - možda baš kad se ti nalaziš u financijskoj neprilici.

"Životni vijek većine glavnih uređaja znatno se smanjio tijekom posljednjih 25 godina, uglavnom zbog dodatnih mogućnosti u današnjim modelima s elektroničkim upravljanjem" rekao je Brent Wasieleski, vodeći tehničar u Watson Applianceu u Stillwateru u Minnesoti.

Često se, kaže, isplati popraviti stariji uređaj. Vjerojatno je izgrađen na kvalitetnijoj platformi od novijih modela, a popravak će ga moći održavati sve dok je predviđeni životni vijek novog modela. Napominje da predanost proizvođača kontroli kvalitete nije ono što je nekad bila. Važno je raspitati se i saznati koje su marke uređaja najpouzdanije.

Možda vas zanima Isprobaj super trik s octom uz koji će tvoja perilica posuđa zamirisati i zablistati Rubrika Life&style Life&style

Evo pregleda tipičnog životnog vijeka za trenutne modele glavnih uređaja tvog doma:

Hladnjak

Možeš očekivati ​​da će novi hladnjak prosječno trajati oko sedam godinaNeka potraje: Maksimalno povećaj životni vijek podešavanjem postavke zamrzivača na -17 stupnjeva C i hladnjaka na 3 stupnja C. Ovo su najbolji kompromisi između učinkovitog rukovanja i očuvanja kompresora od prekomjernog opterećenja.

Perilica posuđa

Tipična nova perilica posuđa također će trajati oko sedam godina, pogotovo ako ne napraviš ove pogreške. Prekomjerni sapun prvi je neprijatelj tvoje perilice posuđa. Deterdžent bez prljavštine za borbu obično napada brtve i mehanizme u uređaju, a može čak i oštetiti posuđe. Unatoč onome što piše u kutiji, jedna žlica dovoljna deterdženta da tvoje posuđe bude blistavo čisto. A ako koristiš kapsule, pažljivo pročitaj upute o doziranju.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Pećnica i štednjak

Bilo odvojene ili pojedinačne jedinice, oni čine najčvršće uređaje u tvojoj kuhinji, koji često traju 10 godina ili duže. Često se tijelo ili električna upravljačka jedinica pokvare prije jedinica za kuhanje. Ili uređaji stilski više nisu u modi, zbog čega vlasnici najčešće kupuju novi - atraktivniji i s više funkcija. Stručnjaci preporučuju preskakanje ciklusa samočišćenja vaše pećnice, koji često radi pretoplo, skraćujući tako životni vijek.

Mikrovalna pećnica

Možeš očekivati ​​da će nova mikrovalna pećnica trajati oko šest godina. Općenito, koristi mikrovalnu pećnicu za zadatke brzog zagrijavanja za koju je dizajnirana, a težak posao prepustiti svojoj uobičajenoj pećnici.

Perilica za rublje

Tipična nova perilica ruba trajat će pet do sedam godina, možda i duže uz redovito održavanje. Kao i kod perilice posuđa, prekomjerni sapun glavni je uzrok problema s perilicom. Upotrijebi samo jednu do jednu i pol žlicu po pranju, bez obzira na vrstu stroja. Ili barem nemoj pretjerivati, kaže Wasieleski.

Doista, to je sve što ti treba! Prekomjerni sapun se nakuplja u stroju, što oštećuje brtve i ležajeve.

Možda vas zanima Oprez! Ovo su 4 najveće pogreške kod perilice rublja koje gotovo sve radimo Rubrika Life&style Life&style

 

Sušilica rublja

Sušilice traju dulje od perilica rubljaobično sedam do 12 godina. Redovno čišćenje filtera za vlakna je izuzetno bitno u zdravom radu sušilice, začepljeni filteri glavni su razlog kvara na tvojoj sušilici. Iz istog razloga očisti i otvor za sušenje nekoliko puta godišnje.

Bojler

Prema Data Heater Database, mrežnom alatu za razmjenu podataka za licencirane vodoinstalatere, prosječni životni vijek bojlera je oko 15 godina za sedam uobičajenih marki. Kako možeš produljiti vijek trajanja? Spriječi da se talog nakupi u tvom spremniku ispiranjem jednog ili dva litra vode barem dva puta godišnje. Imaj na umu da se u tvom bojleru nalazi uređaj za kontrolu korozije, koji bi se trebao zamijeniti jednom u tri do pet godina.

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Photo: shutterstock

Komentari 0