- Nema ništa iritantnije od toga da uzmeš nešto iz svog hladnjaka i otkriješ da je već pokvareno
- Međutim, postoje načini kako namirnice možeš danim pa i tjednima dulje držati svježima
- A to te neće koštati ni lipe…
Od ponovnog uzgoja svježih sastojaka do promjene načina na koji skladištiš mlijeko, ovi trikovi znače da više nikada nećeš bacati hranu (ili novac!).
Dodaj maslac u sir
Nakon što si izrezala komad sira, dodaj malo maslaca na izrezanu površinu prije nego što ga vratiš u hladnjak. Dodavanjem maslaca u sir spriječit ćeš njegovo isušivanje
Nemoj čuvati mlijeko na vratima hladnjaka
Mliječni proizvodi trebaju stalnu temperaturu, što je upravo razlog zašto mlijeko ne treba držati na vratima hladnjaka. Kako se vrata otvaraju, to može prouzročiti fluktuaciju temperature, a stručnjaci umjesto toga preporučuju stavljanje mlijeka na srednju policu.
Okreni posude s kiselim vrhnjem i svježim sirom
Spremnike sa svježim sirom treba držati naopako u hladnjaku. Okretanjem posude s vrhnjem ili svježim sirom naopako stvaraš vakuum unutar posude. To će usporiti rast bakterija, što znači da će dulje trajati u hladnjaku.
Zamotaj „krunu“ banane
Uzmi prozirnu foliju i omotaj je oko "krune" grozda banana - mjesta na kojem se grozd spaja. To usporava proces sazrijevanja i može učiniti da gomila traje i pet dana duže.
Podmladi svoj mladi luk
Jednostavno uzmi luk koji još ima korijenje i obreži vrhove tako da budu svi jednake duljine. Stavi ih u čašu vode tako da samo bijeli dio bude potopljen i stavite pored sunčanog prozora. Za nekoliko dana trebala bi primijetiti ponovni rast. Zeleni dio može se koristiti u kuhanju, a jednom obrezan i dalje će rasti ostavljajući nepreglednu zalihu.
Spremi luk u čarape
Luk i češnjak mogu ostati svježi i do šest mjeseci ako ih čuvaš u prozirnim najlonkama. Zaveži čvor iznad svakog povrća i objesi na hladnom i suhom mjestu.
Čuvaj bilje poput cvijeća
Osjetljivo bilje poput korijandera, bosiljka, peršina i vlasca može se duže održati svježe ako se čuva poput cvijeća. Jednostavno ih potopi u šalicu vode prije nego što ih prekriješ plastičnom vrećicom i zatvoriš gumicom.
Drži krumpir s jabukama
Drži krumpir zajedno s jabukama kako bi spriječila da nikne. To će spriječiti nicanje krumpira jer jabuke oslobađaju plin etilen. Teoriju je testirala „American Test Kitchen“ te su otkrili da je trik pomogao da krumpir traje do osam tjedana bez klijanja.
Zatvori limun
Ubacit ćeš krišku limuna ili limete u piće? Kako bi spriječila da se ne isuši, pritisni voće i probuši čačkalicom kako bi se držalo zajedno. Možete "ponovno zapečatiti" limun čačkalicom ili štapićem za koktele.
Avokado poprskaj sprejom za kuhanje
Ako ti ostane pola avokada ili napola pojedena zdjelica guacamola, možete spriječiti gnjiljenje s malo spreja za kuhanje. To će stvoriti zapreku za kisik na plodu koji sprečava njegovo oksidiranje i truljenje.
Celer zamotaj u aluminjsku foliju
Jednostavno čvrsto umotaj ovo niskokalorično povrće u aluminijsku foliju prije nego što ga ubaciš u hladnjak. To će ga održavati svježim do tri tjedna. Ovaj trik djeluje i za brokulu i salatu.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.