- Ono što stavljaš u usta utječe na tvoje fizičke i mentalne funkcije.
- Zapitaš li se ikada zašto si dobila ili izgubila nekoliko kilograma bez očiglednog razloga?
- Jeste li imala jedan od onih dana za koji ti se čini da se ne možeš sjetiti ičega? Tvoja prehrana možda ima veze s tim
Tvoja prehrana također utječe i na starost. Preciznije, ona igra ulogu u tome da li polako ulaziš u starije dane ili pokazuješ znakove ranog starenja. Premda ne možemo spriječiti da se vrijeme pomakne, možemo biti proaktivni u smanjenju tjelesnih i mentalnih učinaka starenja. Određena hrana zapravo ti može pomoći da usporiš starenje.
Premda nije bitno da u potpunosti razumiješ probavne i metaboličke funkcije, razumijevanje osnova može biti korisno. U osnovi, sva hrana i piće prolaze kroz želudac, a na kraju završe u tvom tankom crijevu. Tvoje tanko crijevo razgrađuje sve što jedeš i piješ na osnovne elemente, uključujući vitamine, minerale i hranjive tvari. Tvoja crijeva dostavljaju vitamine, minerale i hranjive sastojke iz zdrave hrane u stanice tvog tijela, koji osiguravaju prehranu. Suprotno tome, kad jedeš smeće, tvoje će se stanice - zbog nedostatka boljeg termina - osjećati poput smeća.
Tvoj izbor hrane također utječe na brzinu kojom tvoj metabolizam radi. Na primjer, hrana bogata bjelančevinama pojačava tvoj metabolizam, dok složeni i rafinirani ugljikohidrati - budući da se oni vrlo teško razgrađuju - značajno usporavaju tvoj metabolizam. Kad ti je metabolička brzina spora, više si izložena riziku razvijanja bezbrojnih zdravstvenih stanja - koja su sva, izravno ili neizravno, povezana s oslabljenim upalnim reakcijama. Ukratko, zdrava hrana pomaže održavanju pravilnog rada metabolizma. Suprotno tome, bezvrijedna hrana usporava tvoj metabolizam - povećavajući broj upala te potiče starenje.
Sve se svodi na ovo: ako želiš sporije starjeti, prvo moraš usporiti upale i poboljšati metaboličko zdravlje.
Uloga hrane u starenju
„Hrana loše kvalitete, poput transmasnoća, uzrokuje upalu - a starenje je u osnovi kronično upalno stanje. Možeš li izgledati starije jer jedeš smeće? Apsolutno. "- kaže dr. Timothy Harlan, docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Tulane.
Prije nego što dođemo do pet namirnica koje usporavaju starenje, dodajmo još jedan alat u svoj arsenal protiv starenja – ovu hranu trebaš izbjeći pod svaku cijenu! (Upamti: "Prevencija je najbolji lijek.")
Kloni se sljedećeg:
• Zamrznuti proizvodi: sve što je prženo u dubokom ulju je loše. To uključuje pakirane stvari, poput čipsa i pomfrita.
• Krafne i peciva: obloženi masnoćom, kolači sadrže brdo šećera. Prekomjerni unos šećera vezan je za rani razvoj bora.
• Masno meso: također je bogato „zasićenim masnoćama“, a masna mesa imaju slabu nutritivnu vrijednost.
• Prerađeno meso: većina prerađenog mesa sadrži puno zasićenih masti i nitrata; oboje ubrzavaju upalu, a time i starenje.
• Previše pića: do dva pića dnevno mogu biti korisna, ali bilo šta osim povremenog piva ili čaše vina uzrokuje rano starenje.
Sada kad znaš što treba izbjegavati, prijeđimo na bitne stvari.
Evo pet namirnica koje usporavaju starenje!
„Devedeset posto bolesti poznatih čovjeku uzrokovano je jeftinim namirnicama. Ti si ono što jedeš. "- Victor Lindlahr
1. Grah i leća
Grah i leća prepuni su vlakana i bjelančevina, a oboje pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi. Vlakna nam pomažu da se dulje osjećamo site, dok bjelančevine pomažu u izgradnji mišića i sagorijevanju masti - istovremeno pružajući stalnu dozu energije. Možda ono najvažnije - grah je nisko na glikemijskoj (čitaj: šećer) ljestvici, što znači da pruža gore navedene benefite bez izazivanja upale ili usporavanja metabolizma. Oboje pomažu da se uspori proces starenja.
2. Mrkva
Mrkva je jedna od najboljih dostupnih zdravih namirnica, uglavnom zbog velike pomoći beta-karotena. Beta-karoten je moćan antioksidans koji štiti naše stanice i DNK od slobodnih radikala - poput zagađenih tvari u okolišu. Poznato je da slobodni radikali uzrokuju rano starenje, a beta-karoten djeluje kao preventivna mjera u tom pogledu. Mrkva sadrži i hranjivi falkarinol koji ima antikancerogena svojstva.
Da bi iz mrkve dobila najviše hranjivih vrijednosti, pokušaj ih jesti sirove i cijele. Sjeckanje i kuhanje povrća omogućava nekim hranjivim sastojcima da "iscure".
3. Proizvodi od soje
Proizvodi dobiveni iz soje - poput tofua i edamamea - pomažu u sprečavanju staničnog starenja. Edamame ima bogatu zalihu izoflavona, klase fitokemikalija koje imaju antikancerogena, protuupalna, antimikrobna i antioksidacijska svojstva. Tofu, omiljen vegetarijancima i veganima, ima iste prednosti kao i edamame, ali sa zdravom dozom bjelančevina i esencijalnih aminokiselina! Tofu je također bogat mineralima te sadrži kalcij, bakar, magnezij, mangan, fosfor i cink!
Ukratko, ako želiš spriječiti rano starenje, navikni se na sojine proizvode!
4. Losos
Opće je poznato da bolesti koje pogađaju mozak i srce imaju tendenciju da ciljaju starije osobe. Dobro je rješenje zamijeniti dio crvenog mesa slatkovodnom ribom, poput lososa, koji osigurava zdrave masne kiseline. Znanstvenici navode da omega-3 masne kiseline mogu spriječiti opadanje kognitivnih sposobnosti koje su povezane s godinama. Slatkovodna riba također je puna kalija, što može spriječiti razvoj srčanih bolesti.
Na kraju, losos je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži dobru dozu selena, minerala koji pomaže zdravlju štitnjače, regulira hormonalnu aktivnost i održava metabolizam budnim!
5. Citrusno voće
Limun, limeta, grejp, naranča i mandarina neke su od najboljih namirnica za usporavanje starenja.
Na koji način citrusi pomažu:
- sadrže brdo vitamina C koji ima antioksidacijska svojstva, bori se protiv infekcija i ograničava upalu
- sadrži flavonoide i karotenoide protiv starenja
- sprječava propadanje kognitivnog sustava, srčane bolesti i razne vrste raka.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.