- Svatko od nas voli s vremena na vrijeme pržene grickalice poput čipsa
- Kad želimo zdraviju verziju tu je čips od jabuke ili kelja, no ako nisi fan imamo novu ideju za tebe
- Voliš slanutak u raznim jelima, a od sad ti on može biti i omiljena grickalica kad te ulovi želja
Slanutak je jedna vrsta mahunarki koja se jede svuda na svijetu te je dostupna cijele godine. Osim što od njega možemo raditi namaze, variva, salate, on ima i brojne benefite za naše zdravlje - čuva srce, pomaže pri snižavanju kolesterola, održava razinu šećera u krvi i brojne druge stvari. Vjerojatno svatko od nas negdje u kuhinji ima barem jednu konzervu ove ukusne namirnice, a još nije pronašao neki recept koji bi mu se posebno svidio. Ipak najčešće ga viđamo u varijanti namaza humus, a sada ti donosimo i recept za zdravu i pikantnu grickalicu u kojima slanutak ima glavnu ulogu.
Sastojci:
- konzerva slanutka
- žlica do dvije maslinovog ili nekog drugog ulja po želji
- sol i papar po želji
- žlica začina po želji ( mljeveni čili, kurkuma, mljevena crvena paprika...)
Priprema:
- Slanutak izvadi iz konzerve te ga dobro isperi i ocijedi. Možeš ga ostaviti i na papirnatim ručnicima kako bi oni upili sav višak vode.
- Upali pećnicu na 200 stupnjeva te pusti da se zagrije.
- U zdjeli pomiješaj osušeni slanutak s uljem i odabranim začinima.
- Na pleh stavi papir za pečenje te stavi začinjeni slanutak i ubaci u pećnicu.
- Kada se slanutak peče 7 minuta, izvadi ga te promiješaj i vrati u pećnicu. Sveukupno bi se trebao peći 15- ak minuta, odnosno dok ne postane hrskav.
I slanutak je spreman za jelo! Uz ovaj okus zaboravit ćeš na grickalice koje si dosad konzumirala, a svaki put možeš promijeniti okus dodajući druge začine.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.