- Za mnoge je slanutak neka bezvezna mahunarka sa smiješnim imenom
- Otkrit ćemo ti što sve to zdravo povrće doista može
- Plus: sjajan recept – idealan za ovo jesensko vrijeme
Mala mahunarka s maksimalnim djelovanjem: osim što slanutak sadrži jako puno bjelančevina i vlakana, pravi je „multitasker“ – dobar je za našu kožu, srce i tjelesnu težinu. Navest ćemo četiri dobra razloga zašto bismo češće trebale jesti slanutak te ćemo ti još otkriti i jedan od naših omiljenih recepata sa slanutkom…
1. Slanutak usporava proces starenja
Velika količina mangana u slanutku potiče stanice da proizvode novu energiju. Ta energija bori se protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za bore i starenje kože. Folna kiselina i vitamin B ubrzavaju proces nastajanja stanica te oslobađaju kožu od štete koje napravilo sunce te otrova. Osim toga, molibden iz slanutka ima detoks-učinak na kožu – izvlači sulfate.
2. Pomaže kod uklanjanja dlačica
Vlasac je dobar asistent pri uklanjanju dlačica sa lica. Funkcionira ovako: pomiješaj kurkumu i brašno od slanutka u finu pastu. Raspodijeli pastu po licu te ostavi da djeluje 10 do 15 minuta. Zatim je isperi vodom. To ponavljaj svaki drugi dan. Alternativno možeš pastu koristiti i kao piling.
3. Sprječava nastanak staračkih mrlja
Pire od slanutka vrlo je ukusan, ali i sjajna je maska za lice. Dodaj slanutku malo vode te napravi pire. Raspodijeli pire po licu ili rukama – sprječava nastanak staračkih mrlja.
4. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Ako integriraš u svoju svakodnevnu prehranu tri četvrtine šalice slanutka, znatno će se smanjiti razina kolesterola. Antioksidansi iz slanutka jačaju krvne žile i krv pa pada rizik od oboljenja srca.
Recept: mješavina patlidžana, rajčica i slanutka
Osobito u hladnom godišnjem dobu često imamo potrebu za jelom koje nas iznutra grije te nam daje dodatnu prijeko potrebnu energiju. Isprobaj ovaj miks od patlidžana, rajčica i slanutka – pun je važnih hranjivih tvari te ima pomalo orijentalni okus.
Sastojci (za tri osobe):
2 srednje velika patlidžana (očišćena), 4 žlice suncokretovog, repičinog ili maslinova ulja, papar, sol, 1 prutić cimeta, 350 g mini rajčica (prerezanih), 1 veliki prstohvat pahuljica čilija, 400 g slanutka iz limenke, 2 češnja češnjaka (nasitno nasjeckana), fino naribana korica od 1 limuna, 1 šaka usitnjenih listića bosiljka ili paprene metvice, po želji malo jogurta.
Priprema:
• Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Nareži patlidžane na kocke veličine 2 cm. Ugrij ulje u velikom kalupu za složenac ili posudi za pečenje (grij 5-10 minuta – to će spriječiti da patlidžan za vrijeme pečenja ne upije previše ulja).
• Stavi oprezno patlidžane u vruće ulje. Dobro začini solju i paprom, dodaj cimet te sve promiješaj.
• Peci oko 30 minuta u pećnici, a na pola pečenja sve još jednom dobro promiješaj. Zatim dodaj mini rajčice i čili te peci još 20 minuta.
• Potom dodaj ocijeđeni slanutak i češnjak, dobro promiješaj te peci još 10-ak minuta.
• Izvadi iz pećnice te umiješaj koru od limuna. Ostavi oko 15 minuta da se hladi pa umiješaj bosiljak ili metvicu. Začini po želji te posluži toplo.
• Dodatni savjet: malo jogurta (lagano začinjenog solju i paprom te zgnječenim češnjakom) izvrsno će zaokružiti jelo.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.