Life&style 10. listopada 2019.

Pomaže ukloniti dlačice i mrlje s kože: zašto bi trebala češće jesti slanutak, a i imamo i recept zbog kojeg ćeš ga zavoljeti

Shutterstock/Instagram.
  • Za mnoge je slanutak neka bezvezna mahunarka sa smiješnim imenom 
  • Otkrit ćemo ti što sve to zdravo povrće doista može 
  • Plus: sjajan recept – idealan za ovo jesensko vrijeme 

Mala mahunarka s maksimalnim djelovanjem: osim što slanutak sadrži jako puno bjelančevina i vlakana, pravi je „multitasker“ – dobar je za našu kožu, srce i tjelesnu težinu. Navest ćemo četiri dobra razloga zašto bismo češće trebale jesti slanutak te ćemo ti još otkriti i jedan od naših omiljenih recepata sa slanutkom… 

1. Slanutak usporava proces starenja 

Velika količina mangana u slanutku potiče stanice da proizvode novu energiju. Ta energija bori se protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za bore i starenje kože. Folna kiselina i vitamin B ubrzavaju proces nastajanja stanica te oslobađaju kožu od štete koje napravilo sunce te otrova. Osim toga, molibden iz slanutka ima detoks-učinak na kožu – izvlači sulfate. 

Možda vas zanima... 13 stvari koje će se dogoditi tvom tijelu ako svaki dan pojedeš tri mandarine Rubrika Life&style Life&style

2. Pomaže kod uklanjanja dlačica 

Vlasac je dobar asistent pri uklanjanju dlačica sa lica. Funkcionira ovako: pomiješaj kurkumu i brašno od slanutka u finu pastu. Raspodijeli pastu po licu te ostavi da djeluje 10 do 15 minuta. Zatim je isperi vodom. To ponavljaj svaki drugi dan. Alternativno možeš pastu koristiti i kao piling. 

3. Sprječava nastanak staračkih mrlja 

Pire od slanutka vrlo je ukusan, ali i sjajna je maska za lice. Dodaj slanutku malo vode te napravi pire. Raspodijeli pire po licu ili rukama – sprječava nastanak staračkih mrlja. 

4. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Ako integriraš u svoju svakodnevnu prehranu tri četvrtine šalice slanutka, znatno će se smanjiti razina kolesterola. Antioksidansi iz slanutka jačaju krvne žile i krv pa pada rizik od oboljenja srca. 

Recept: mješavina patlidžana, rajčica i slanutka 

Osobito u hladnom godišnjem dobu često imamo potrebu za jelom koje nas iznutra grije te nam daje dodatnu prijeko potrebnu energiju. Isprobaj ovaj miks od patlidžana, rajčica i slanutka – pun je važnih hranjivih tvari te ima pomalo orijentalni okus. 

 

Sastojci (za tri osobe): 

2 srednje velika patlidžana (očišćena), 4 žlice suncokretovog, repičinog ili maslinova ulja, papar, sol, 1 prutić cimeta, 350 g mini rajčica (prerezanih), 1 veliki prstohvat pahuljica čilija, 400 g slanutka iz limenke, 2 češnja češnjaka (nasitno nasjeckana), fino naribana korica od 1 limuna, 1 šaka usitnjenih listića bosiljka ili paprene metvice, po želji malo jogurta. 

Priprema: 

• Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Nareži patlidžane na kocke veličine 2 cm. Ugrij ulje u velikom kalupu za složenac ili posudi za pečenje (grij 5-10 minuta – to će spriječiti da patlidžan za vrijeme pečenja ne upije previše ulja). 

• Stavi oprezno patlidžane u vruće ulje. Dobro začini solju i paprom, dodaj cimet te sve promiješaj. 

• Peci oko 30 minuta u pećnici, a na pola pečenja sve još jednom dobro promiješaj. Zatim dodaj mini rajčice i čili te peci još 20 minuta. 

• Potom dodaj ocijeđeni slanutak i češnjak, dobro promiješaj te peci još 10-ak minuta. 

• Izvadi iz pećnice te umiješaj koru od limuna. Ostavi oko 15 minuta da se hladi pa umiješaj bosiljak ili metvicu. Začini po želji te posluži toplo. 

• Dodatni savjet: malo jogurta (lagano začinjenog solju i paprom te zgnječenim češnjakom) izvrsno će zaokružiti jelo. 

Možda vas zanima... Mljac! Imamo malo drugačiji, super recept za prefini kesten pire Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0