Life&style 07. listopada 2019.

13 stvari koje će se dogoditi tvom tijelu ako svaki dan pojedeš tri mandarine

Shutterstock/Instagram.
  • Sada je sezona pa mandarina već ima na svakom štandu, u svakoj trgovini
  • Nisu skupe, a bogata kombinacija vitamina i drugih fitokemijskih sastojaka čini ovo voće izrazito važnim za zdravlje
  • Znaš li da čak smanjuju rizik od osteoporoze 


Mandarine smanjuju upale, smanjuju rizik od raka, podržavaju imunološki sustav, čuvaju srce, pomažu u regulaciji krvnog tlaka, pomažu zdravlju očiju, mogu pomoći u sprečavanju dijabetesa, od njih brže zacjeljuju rane, poboljšavaju probavu, pomažu u smanjenju rizika osteoporoze, usporavaju starenje kože, potpomažu zdravu sintezu DNK-a i ubrzavaju kvalitetan rast kose. Ukratko, madarine su čudo! A nisu skupe poput voća i namirnica koje su odnedavno proglašene 'superhranom'. 

Što je mandarina?

Mandarina je citrusno voće, podvrsta naranče. Ovo ukusno i osvježavajuće voće krcato je korisnim prehrambenim sastojcima. Mandarine su podrijetlom iz Kine, no trenutno se uzgajaju u mnogim dijelovima svijeta zahvaljujući prijatnom okusu i brojnim korisnim učincima na zdravlje.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty
13 čudesnih učinaka mandarina na zdravlje

1. Smanjuju upale
Mandarine pomažu tijelu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veću količinu vitamina C, a s njime i dovoljno antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne utjecaje tih procesa na tijelo.

2. Smanjuju rizik od raka
Pokazalo se da mandarine mogu biti efikasne u sprečavanju različitih vrsta tumora jer reduciraju stanična oštećenja. Uz vitamine i antioksidanse sadrže i velike količine fitospojeva koji su poznati po svojim antikancerogenim svojstvima. Djeluju na prevenciju mutacija normalnih stanica skupa s posljedičnom množenjem stanica koje uzrokuju rak. Na koncu to znači i usporavanje rasta tumora.

3. Podržavaju imunološki sustav
Imunološki sustav je zadužen za nekoliko važnih funkcija u tijelu koje čuvaju naše zdravlje. No, ni imunološki sustav sam po sebi nije imun na napade i treba ga podržati hraneći se tako da poboljšamo njegove zaštitne funkcije. Mandarine pomažu imunološkom sustavu da detektira i potom uništava štetne, patogene tvari i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripe, recimo, u sezoni pred nama. Za to su vjerojatno najzaslužniji bioflavonoidi u citrusnom voću.

4. Štite srce
Srce je zaduženo za pumpanje krvi i ključno je za održanje svih glavnih funkcija tijela. Mandarine mogu pomoći da zaštitimo srce od djelovanja slobodnih radikala i upala koje pokreću i ubrzavaju nakupine plaka, što uzrokuje aterosklerozu, odnosno blokadu krvnih žila.
Slobodni radikali stvaraju se neprestano u tijelu u normalnim okolnostima, ali mogu biti izrazito štetni kad ih je previše. Vitamin C u mandarinama izvanredan je izvor antioksidansa koji eliminiraju slobodne radikale iz krvi i poboljšavaju cirkulaciju. 

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Možda vas zanima... Znanstvenici otkrili proljetno voće koje pomaže u borbi protiv raka dojke Rubrika Life&style Life&style

5. Pomažu reguliranju krvnog tlaka  
Mandarine, osim što su dobre za srce, mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka jer sadrže puno kalija. Kalij je ključni elektrolit koji pomaže da tijelo pretjerano ne zadržava vodu. Kalij djeluje i vazodilatorno, dakle širi krvne žile i time pomaže boljoj cirkulaciji krvi. No, s kalijem ne treba pretjerivati. Dvije ili tri mandarine na dan bit će sasvim dovoljne.

6. Dobre su za oči
Zdravlje očiju održavamo unoseći hranu s karotenoidima kao i drugim antioksidansima. Mandarine sadrže i vitamin C i karotenoid vitamin A koji pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, kao i u drenaži staklastog tijela oka gdje bi pritisak mogao uzrokovati galukom.

7. Mogle bi pomoći u sprečavanju dijabetesa
Mandarine ne pomažu poput svakog drugog voća, već indirektno, jer pospješuju oksidaciju masti. Dijabetes je metabolička bolest često povezana s gojaznošću. Ako nam nešto pomaže da se riješimo masnih naslaga, veća je šansa da nam se neće dogoditi inzulinska disfunkcija i dijabetes.

8. Potiču zacjeljivanje rana
U tome je važan vitamin C iz mandarina. On je neophodan za sintetiziranje kolagena u tijelu. Kolagen je ključni sastojak naših zglobova, ali i drugog tkiva, uključujući kožu. Pojačana sinteza kolagena rezultira ubrzanijim zacjeljivanjem rana, manjim ožiljcima i općenito bržem oporavku nakon ozljeda.

9. Potiču probavu
Mandarine sadrže i veću količinu biljnih vlakana koja su važna za ubrzanje probave i sprečavanje zatvora. No, enzimi u mandarinama potiču i bolju probavu u želucu. Ako ste ikad namirisali mandarine i osjetili da vam se odjednom skuplja slina, jasnije vam je koliko su korisne za probavu.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

10. Pomažu kod smanjenja rizika osteoporoze
Mandarine su te koje pomažu da nam kosti ne oslabe i lako ne pucaju. Osteoporozu karakterizira postupno generalno smanjivanje mase koštanog tkiva u odnosu na volumen od čega kosti obično postaju krhke. Zbog toga se ljudima koji od nje boluju kosti mogu veoma lako slomiti i od najlaganijeg pada, pogotovo ako su osobe stare. Stoga osteoporoza postaje veliki teret kod mobilnosti starijih. Mandarine sadrže pristojnu količinu kalija, kalcija i magnezija, što sve igra veliku ulogu u održavanju zdravlja kostiju, a to posljedično znači i sprečavanje lomova u starosti.

11. Usporavaju starenje kože
Mandarine su veoma efikasno prirodno oružje protiv prijevremenog starenja i općenito loše kože, najviše zbog velike količine vitamina C. Kao što smo već objasnili, on je ključan za optimalnu sintezu kolagena, što znači zdravlje kože i zglobova. Ako pušiš i imaš sivu, ugaslu kožu, baci se na mandarine.

 | Autor:

Možda vas zanima... Voće koje je mnogima omiljeno ne bi smjela jesti na prazan želudac, iako vjerojatno to radiš Rubrika Life&style Life&style

12. Potiču zdravu sintezu DNK
Mi smo ono što jesmo po našoj DNK u kromozomima. DNK je neka vrsta 'upute' za stanice tijela dok se umnažaju da replikacijom dobijemo posve identičnu stanicu originalnoj. No, u toj izradi identične kopije stanice mogu se dogoditi greške, a potom i mutacije. Zbog velike količine antioksidansa mandarine mogu pomoći u reduciranju broja tih grešaka i time smanjiti rizik za ozbiljne zdravstvene komplikacije poput raka koji se stvara u mutacijama.

13. Potiču zdravi rast kose
Vitamin A u mandarinama naše tjeme održava hidratiziranim, a istovremeno poboljšava kvalitetu kose. Osim toga, vitamin C u mandarinama može pomoći boljoj apsorpciji željeza iz hrane, a ono je ključno za kvalitetu kose. Mandarine sadrže i vitamin B12 koji je važan za zdravlje kose i usporavanje stvaranja sve više sijedih vlasi jer pomaže da folikule ostanu duže u fazi rasta.

Možda vas zanima... Nevjerojatno: može li ovo voće doista zamijeniti dezodorans? Rubrika Beauty Beauty

 

Komentari 0