Beauty

Nevjerojatno: može li ovo voće doista zamijeniti dezodorans?

  • Zvuči prelijepo kako bi bilo istinito: umjesto da ujutro stavimo pod pazuh malo dezodoransa, mogle bismo se pouzdati u djelovanje jednog voća
  • Riječ je o limeti jer sadrži kiselinu koja mijenja pH-vrijednost kože pa se bakterije koje prouzrokuju neugodan miris znoja teže mogu razviti  
  • Evo kako ćeš limetu koristiti kao dezorodrans 

Naravno, dezić spada u našu beauty-svakodnevicu i gotovo je neizostavan dio. Međutim, zadnjih nekoliko godina je sve glasnija kritika upućena njegovim (često štetnim) sastojcima. Stoga je genijalno da se najvjerojatnije pronašla alternativa – i to na totalno prirodnoj bazi: limeta! Pogled u beauty-blogosferu dokazuje da limeta nije tek sastojak ljetnog koktela, nego se od nje može napraviti zamjena za dezodorans. Međutim, u čemu je kvaka? 

 | Autor: Unsplash/Luke Besley Unsplash/Luke Besley

Ovako funkcionira

Prereži limetu i nanesi sok direktno nakon tuširanja (ali ne nakon brijanja) na pazuhe. Ako želiš, možeš i sok staviti na vatu pa onda nanijeti na pazuhe. Dugotrajna suhoća i svježina trebali bi biti rezultati ove 'uradi sam' beauty-varijante. 

Kako djeluje limeta 

Nema sumnje: ovaj savjet zvuči smisleno – u mnogo beauty-proizvoda nalazi se limeta. Ona ima prvenstveno svjež miris, zatim sprječava neugodne mirise, a kao treće – kiselina koju sadrži mijenja pH-vrijednost kože pa se bakterije (koje su zaslužne za neugodan miris znoja) teže mogu razviti. Plus: upravo se limeta pokazala učinkovitim sastojkom u raznim prirodnim dezodoransima jer zatvara pore pa oponaša djelovanje antiperspiranta. 

Kvaka 

Međutim, moraš biti oprezna: u kombinaciji s jakim suncem (direktnoj izloženosti zrakama) može brzo doći do fotoalergijske reakcije, takozvanog „margareta dermatitisa“. Osim što osip ne izgleda lijepo, može trajno oštetiti kožu. Dakle, ova deo-alternativa nije baš prikladna za ljeto – kad nam najviše treba.

Možda vas zanima Ovo moraš znati: 7 načina kako da ne dobiješ šlaufić oko struka Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Sawyer Bengtson

Komentari 0