Life&style

Zašto vrećica čipsa nikad nije napunjena do vrha? Prevara ili...?

  • Ma kako veliku vrećicu kupila i ma koji brend odabrala, čipsa će u njoj uvijek biti - dopola
  • Pokušava li nas proizvođač tako nasanjkati, naplatiti više, a dati manje?
  • Ne, postoji razlog zašto kupujemo zrak. Zapravo, nije to ni zrak nego plin...

Ako si veliki fan čipsa, znaš da je jedna stvar ista kod svakog brenda i okusa, kupila malu, veću ili najveću vrećicu čipsa, kad je otovriš bit će dopola prazna. Malo razočaravajuće, ali navikli smo se. Pokušavaju li nas to proizvođači čipsa prevariti, stvoriti dojam da smo kupili veliko pakiranje, a onda uštedjeti na krumpirićima? Ili, ako nije tako, čemu tolika vrećetina za malu količinu krumpirića? Kao da i ovako ne prozvodimo dovoljno smeća... Pa, izgleda da postoji razlog, čak nekoliko razloga zašto je vrećica uvijek napola prazna...

Pravi razlog zašto je vrećica poluprazna

Glavni je razlog zašto je vrećica prazna odnosno puna zraka - zaštita proizvoda. Ma kako debelo narezan, tvrd i kvalitetan čips bio, od tvornice do dućanske police mora proći dug put. Da su krumpirići u vrećici nagurani vjerojatno bi se sasvim namrvili dok dođu do nas. A to nije fora.

via GIPHY

U vrećicu stavljaju plin?!

Iako smo u prethodnom odlomku napisali da je vrećica ispunjena zrakom, zapravo nije riječ o zraku. Pakiranje čipsa zapravo je napunjeno plinom, točnije dušikom! Dušik čips održava svježim; da je u vrećici običan zrak čips bi postao vlažan i gnjecav te se pokvario. Proizvođači su otkrili kako mu dušik ne samo produljuje vijek trajanja već i poboljšava okus. Inače, dušik je prirodan plin i potpuno bezopasan.

Možda vas zanima Ako svjesno paziš na prehranu, onda su ovo grickalice koje smiješ jesti i navečer Rubrika Life&style Life&style

Ako se osjećaš prevareno, napravi ovo

Ako želiš znati koliko je čipsa u vrećici, pročitaj netto težinu proizvoda naznačenu na ambalaži. Možda različiti proizvođači u podjednaku vrećicu ne stave jednaku količinu čipsa? Pročitaj, pa ćeš znati koji ti se najviše isplati kupiti.

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

  
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0