Life&style

Zavirili smo u novouređeni DeColores Studio, divnu oazu inspiracije za restauraciju namještaja

  • DeColores Studio otvorio je svoja vrata na Zagrebačkom velesajmu, a Nikolina i Berislav, simpatični bračni par koji stoji iza cijele priče, otkrili su mi što se sve tamo može pronaći
  • U njemu se može pronaći baš sve potrebno za restauraciju namještaja, ali i sudjelovati na radionicama na kojima se može naučiti sve potrebne vještine i trikove
  • Najslađi dio priče su Annie Sloan boje za koje je DeColores Studio ekskluzivni zastupnik u Hrvatskoj, a kojima se bez ikakve prethodne pripreme može (pre)bojati baš sve što nam padne na pamet

Da nam netko zada raditi nešto što nas u potpunosti opušta, svatko od nas bi se vjerojatno primio nečega potpuno drugačijeg. Moji rituali opuštanja najčešće uključuju neki oblik kreativnog izražavanja pa me kao osobu koju malo što veseli kao uzimanje kista i bojanje oduševio novi DeColores Studio koji je pravi mali raj za sve zaljubljenike u restauraciju namještaja, boje, ali i brojne malene detalje koji u interijerima mogu značiti ogromnu razliku.

Ono što me zahvaljujući mojoj krajnje nestrpljivoj naravi nešto manje veseli je priprema potrebna prije no što se u ruke uzme kistove i krene bojati. Daleko od toga da brušenje i šmirglanje nema svojih čari, ali ono redovito podrazumijeva popriličan nered i hrpu prašine, kao i potrebne alate, a što pak iziskuje zaseban prostor u kojem bismo se ovakvim projektima bavili iliti nešto što velika većina nas koji živimo u gradovima nema na raspolaganju.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Restauraciju svog omiljenog komada namještaja, starog hrastovog radnog stola kojeg sam poželjela obojati u najnježniju nijansu ružičaste koju sam pronašla pod imenom Antoinette, godinama sam odgađala upravo iz tog razloga i baš tu u priču uskaču Annie Sloan boje. Kada sam otkrila da preskaču sve ove manje zabavne dijelove procesa i da se s njima odmah kreće na najzabavniji dio priče, te da k tome doslovno ne postoji materijal kojeg se ne može bojati, uključujući staklo, tkanine, plastiku i metale, mome oduševljenju nije bilo kraja, a nadmašilo ga je jedino otkriće da za njih ne moram potezati do Engleske i da ih se u Hrvatskoj ekskluzivno može pronaći upravo u DeColores Studiju.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Možda vas zanima Ovo su genijalne inovacije koje postavljaju nove trendove pri uređenju kuhinja i kupaonica Rubrika Life&style Life&style

Iza jedinstvenog prostora koji se smjestio na Zagrebačkom velesajmu stoje Nikolina i Berislav Krstanac, simpatični bračni par koji je dotrajao i zapušteni prostor samostalno uredio i pretvorio u nepresušno vrelo inspiracije i oazu u kojoj se može pronaći baš sve potrebno za oblačenje omiljenog nam komada namještaja u novo šarmantno ruho, ali i sudjelovati na radionicama na kojima se može naučiti sve potrebne vještine i trikove. Budući je Nikolina po struci inženjer zrakoplovstva, zanimalo kako je uopće završila kao ekskluzivni Annie Sloan zastupnik za Hrvatsku i netko tko održava radionice restauracije namještaja.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

"S Annie Sloan Chalk Paint© bojama me upoznala prijateljica koja je živjela u Londonu", priča mi. "Odmah sam se zaljubila u tu priču jednostavnog i nesmrdljivog bojanja bez pripreme – temeljnog premaza ili zamornog brušenja i prelaska na zabavni dio – stvaranja, oslikavanja i upotrebe dekorativnih tehnika. Kada se uhvatim nečega što volim, ne puštam i istražim sve do srži, rastavim na atome pa krenem stvarati. Tako je priča s bojanjem (s)krenula i na restauraciju i obnovu postojećeg namještaja u kući, prijateljima i rodbini, u kući na moru..."

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Kao Annie Sloan zastupnik u Hrvatskoj, Nikolina certificirane Annie Sloan radionice održava već godinu i pol. Na početku su to, kaže, bile Annie Sloan radionice 'Osnove' na kojima se uči o Annie Sloan Chalk Paint© bojama i zaštiti s Annie Sloan Chalk Paint© prozirnim voskom, upotrebi dekorativnih voskova i dvjema dekorativnim tehnikama. Radionica Makeover namještaja s Annie Sloan Chalk Paint© bojama zamišljena je pak tako da svatko na nju donese svoj manji komad namještaja kojeg zatim boja i štiti s Annie Sloan Chalk Paint© prozirnim voskom, i na toj radionici se uči jednu do dvije dekorativne tehnike, ovisno o tome koliko ima polaznika i vremena. "Zasad radionice održavam u Zagrebu i Splitu, a ove sam godine krenula i s 'Mint by Michelle' radionicom decoupage papira s posebnim decoupage papirima u velikim formatima (A1 i A3) primjenjivim posvuda, od namještaja, vrata, frižidera, platna, tekstila..."

Možda vas zanima Tepisi od ličke vune Likamee proizvod su obiteljskog obrta i slažu se poput puzzli. Zaljubili smo se Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Zanimljiva je, kaže, još jedna radionica s kojom je krenula ove godine - 'Makeover kuhinjske fronte' na kojoj polaznici uče kako obojati svoje kuhinjske fronte s Annie Sloan Chalk Paint© bojom i zaštiti ih s Annie Sloan Chalk Paint© lakom koji dolazi u dvije opcije, mat i blagog sjaja. "Tu se uče principi primjene boje i laka, od otvaranja boje, postizanja glatke površine bez tragova kista, pravilne zaštite lakom, ali i kako obojati valjkom ili kistom i boju i lak, a što je vječno pitanje", priča mi Nikolina o radionici, dodajući da u planu već ima i neke nove jednako zanimljive. "Budući da smo u Hrvatskoj već stekli dobar dio korisnika i zaljubljenika u Annie Sloan Chalk Paint© boje, u planu su radionice posvećene posebnim dekorativnim tehnikama – pranju bojom, frottageu, blendiranju, Saltwash teksturi, korodiranom efektu, efektu mramora, efektu travertina... I radionica s najdražim tehnikama na zidovima. Također uskoro planiram održati radionice u Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Puli, Zadru i Šibeniku", poručuje.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Kako je to obično slučaj s beskrajno kreativnim ljudima, ni Nikolini inspiracije ne nedostaje i pronalazi je gdje god se okrene. Priroda je, kaže, uvijek dobar i neiscrpan izvor. "Oponašanje prirodnih materijala, od teksture do kombinacije boja, je nešto što me zadivljuje i što uvijek poželim napraviti i s Annie Sloan Chalk Paint© bojama. S njima zbilja možeš sve, nemaju laka u sebi i zato je rad s njima zabavan. Mogu se izvesti raznorazne teksture, efekti i dekorativne tehnike, a ne samo obojati komad namještaja u jednu boju. Ako netko želi, i to može, ali na vrlo jednostavan i zdrav način. Odlično mi je kada nekim materijalima koji se nalaze u interijeru mogu oduzeti njihovu 'moć' ili dominantnost pa na primjer od visoke debele metalne stolarije koja je bila premazana sjajnim metalnim lakom kao jedinim mogućim premazom stvoriti jednu mekanu, baršunastu ili kožnatu teksturu koja izgleda prirodno i nenametljivo, ne preuzimajući glavnu ulogu, već izgledajući kao da je oduvijek bila tu. Ili na primjer od starih, ali ispravnih metalnih vrata koja bi neki bacili i zamijenili novima samo zato što ružno izgledaju i bojanje je neisplativo, stvoriti teksturu i efekt drveta", priča mi sa sjajem u očima.

 

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott

Otkriva mi da se ovim bojama vrlo jednostavno mogu izvesti i dekorativne zidne tehnike na zdrav i nehlapiv način, a popularni efekt vodenih zidnih premaza i 'stencil art' na zidu samo su neke od opcija. "Kada zamjena pločica koje baš i ne odgovaraju ostatku interijera, ali su dobrom su stanju nije isplativa opcija, mnogi posežu za bojom za pločice. Kod njih treba paziti ne samo na cijenu, nego i na vrijeme sušenja između slojeva, vrijeme prelaska na drugu vrstu premaza, dakle na cjelokupno vrijeme izvedbe, ali i na hlapive organske spojeve koji se ispuštaju za vrijeme i nakon bojanja pa je potrebno iseliti sve ukućane na barem 5 dana, ako ne i više. Kod Annie Sloan Chalk Paint© boja je zanimljivo što ne smrde odnosno nemaju hlapivih organskih spojeva, brzo se suše, otprilike sat do sat i pol između slojeva, a to znači da se može u jednom danu obojiti pločice bez temeljnog premaza u dva sloja i već slijedeći dan nanijeti dva sloja Annie Sloan Chalk Paint© laka koji će zaštiti boju na pločicama od udaraca i dati joj perivost. Također lak ne smrdi, nema hlapivih organskih spojeva, a izdržljiv je i radi ugrađene UV zaštite pa ga se može upotrijebiti i na vanjskom namještaju. U našem prvom prostoru De Colores Studija pločice smo obojili i šablonizirali pa možete izabrati i tu opciju ili, poput jednog od mojih kupaca, oslikati podne pločice kao radnu ploču nove kuhinje. Inspiracija se može nalaziti posvuda ili je možete pronaći u kutku koji vam se najviše sviđa i krenuti od njega, a s ovim bojama je uistinu sve moguće i ostvarivo. Potreban je samo prvi korak kako biste se uvjerili i poželjet ćete zbilja sve obojati", poručila je Nikolina, a ja kao netko tko je samo poželio restaurirati radni stol, a sada evo bira već petu kanticu boje, mogu jedino potvrditi da je sve istina. 

 

Photo: Mia Elliott

Komentari 0