Life&style

Tepisi od ličke vune Likamee proizvod su obiteljskog obrta i slažu se poput puzzli. Zaljubili smo se

  • U srcu Like otkud je Ivanin tata porijeklom nastaju predivni ručno rađeni tepisi od ovčje vune
  • U ponudi brenda Likamee nalazi se nekoliko različitih modela, a najpopularniji je onaj u obliku puzzle koji se može koristiti samostalno ili slagati poput velike slagalice
  • Ivana ih zove art tepisima jer ih, kaže, mnogi podjednako vide kako na podu, tako i na zidu

Tepih je jedan od onih detalja koji svakom interijeru daje karakter, podiže ga i zaokružuje, dajući mu toplinu. Ovisno o izgledu koji želimo postići, on može biti neutralna podloga, ali i detalj u središtu pozornosti sa živim bojama, odvažnim uzorcima i zanimljivim teksturama. Tepisi izrađeni od vune oduvijek su bili posebno cijenjeni, a oduševilo je što se posebno šarmantni ručno izrađuju i u našim krajevima.

 | Autor: Instagram @sasaluketin Instagram @sasaluketin

Iza brenda Likamee stoji Ivana Ezel koja zajedno s mamom Nadom i tatom Ivom izrađuje tepihe od vune ličkih ovaca, a inspiracija im je stigla jednog popodneva, potpuno slučajno. Gledajući dokumentarac na televiziji, doznali su da je upravo vuna jedan od zagađivača okoliša, budući da stočari imaju ogromnih problema s njenim zbrinjavanjem jer nema organiziranog otkupa niti daljne prenamjene pa su došli na ideju da uzmu malo tog otpada i vide kako je to raditi s vunom. Ona lička, kaže Ivana, nije merino, nije najmekša, definitivno nije najčišća niti najmirišljavija, ali je baš takva unikatna i predstavlja posebnost regije iz koje dolazi. Samim time je u svaki tepih putem niti i rada njihovih ruku ovjekovječen karakter tog posebnog kraja.

Brink & Campman tepih/Podovi i interijeri Odak Možda vas zanima Ovi ručno rađeni tepisi jedinstveni su u Hrvatskoj, a mogu biti napravljeni i prema našem dizajnu! Rubrika Life&style Life&style

"Nakon puno konzultacija s internetom zaključili smo da ne znamo plesti, niti mislimo da nam se baš trenutno to da učiti, ne znamo niti tkati, no filcati bi se dalo naučiti. I tako je krenulo opsežno virtualno obrazovanje oko obrade vune. Svijet vune je predivan, dalekosežan i povijesno poseban. Trebalo je vremena dok smo pohvatali tehniku i naučili poprilično osnovnih podataka o vuni prije nego smo počeli s prvim pokušajima", priča mi Ivana. "Kako ova vuna nije baš najmekša, shvatili smo da nije pametno razmišljati od nje raditi odjevne predmete jer unaprijed znamo da će grebati, ali bi zato uporabno-dekorativni predmet poput tepiha mogao biti savršen proizvod od ličke vune. I tako kad smo sami sebi odgovorili na pitanje od čega, dobili smo i odgovor što ćemo raditi. I tu je sve krenulo", kaže.

 | Autor: Likamee Likamee

Izrađuju četiri vrste tepiha, one suho filcane gdje se koriste fino pročešljanom vunom koju u tankim slojevima preklapaju u zadanom obliku te učvršćuju iglama za filcanje na podlogu od spužve; tepihe od ovčjeg runa s filcanom pozadinom koji su svojevrsna  interpretacija klasičnih ovčjih runa koja inače imaju kožne podloge, dok njihova nastaju kada se runo uredno ostriže te ostane većim dijelom u komadu, a nakon čega ga sa stražnje strane učvršćuju filcanjem koristeći kombiniranu tehniku suhog i mokrog filcanja; tepihe koji su kombinacija suhog filcanja i runa te pletene tepihe koje izrađuju koristeći tehniku pletenja putem štapića ili špage.

 | Autor: Likamee Likamee

Njihov uvjerljivo najpopularniji tepih je onaj u obliku puzzle, veličine 1 x 1 metar, koji se u prostoru može koristiti samostalno ili se pak više komada može složiti poput popularne slagalice, a Ivana kaže da je slaganje ovih posebno veselje čak i onima kojima obične puzzle idu na živce. Zasad postoje u natur boji, iako je ova simpatična obitelj voljna istražiti koliko je moguće ponuditi ih i u drugim prirodnim bojama (bez bojenja), a onda i eventualno bojati vunu, a što je, kaže, projekt za sebe. "Jednu bih zanimljivost samo voljela spomenuti - iako mi čitavo vrijeme govorimo o tepisima, mi ih s razlogom zovemo art tepisima jer ih mnogi podjednako vide kako na podu, tako i na zidu. Izutetno su lagani, pogotovo s aspekta tepiha za koji nekako uvijek imamo ideju u glavi kako su teški i kako je teško s njima manipulirati."

Možda vas zanima Predivne baršunaste bundeve dijelić su jedne od najčarobnijih priča na Instagramu Rubrika Life&style Life&style

"Druge proizvode za sada nemamo u planu jer svaki zahtjeva nove strojeve i puno novog učenja pa ćemo taj dio za sada staviti na čekanje, ali da ima želja i ideja, ima, uvijek. Moram napomenuti kako smo mi zaista mini radnja, majka fizički baš izrađuje tepihe, ja pomažem koliko mogu jer ne živim na istoj lokaciji, već se bavim svime ostalim oko posla. Tako da nam je trenutno bitno kapacitet pojačati da se na tepihe ne čeka predugo. Kako točno? U fazi smo dubokih promišljanja. Plan je svakako uveseliti što više ljudi u Hrvatskoj pa i šire, a to je baš lijepa budućnost", kaže Ivana. 

 | Autor: Instagram @sasaluketin Instagram @sasaluketin

Upravo je sreća i zadovoljstvo kupaca ono što ih najviše ispunjava. "Najviše se veselimo kad vidimo da kupci poput najnevinijeg djeteta prođu rukom preko tepiha ili sjednu na njega i u sekundi se opuste i zaborave na sve brige", priznaje. A da njihovi tepisi uistinu imaju taj efekt, uvjerili su se već puno puta: "Lako nam ga je prepoznati jer ga mi doživljamo na dnevnoj bazi svaki put kada primimo mekane čupave oblake vune u ruku. Neopisiv je to osjećaj, nešto poput instant sreće."

Photo: Likamee

Komentari 0