Life&style

Kako odabrati tepih za spavaću sobu i gdje bi ga točno trebala postaviti, savjetuju stručnjaci

  • Dovrši svoj prostor postavljanjem tepiha prave veličine na pravo mjesto
  • Dodavanjem tepiha u spavaću sobu možeš razlikovati jedan dio prostora od drugog
  • Međutim, pronalaženje mjesta na koje možeš smjestiti tepih može biti nezgodno 

Pravilno postavljanje tepiha može poboljšati ugodnost sobe i dodati element od interesa u inače prigušenoj paleti boja, a s izvanrednim, prilagođenim i vintage tepisima dostupnim u gotovo bilo kojoj veličini koju poželiš, uvijek možeš pronaći odgovarajući za svoj prostor.

- Tepih prave veličine za tvoju spavaću sobu doista može poboljšati ili razdijeliti sobu, ali ne postoje fiksna pravila kada je u pitanju odabir tepiha“, kaže dizajnerica interijera Kati Curtis iz tvrtke „Kati Curtis Design“.

- Smatraj svoje tepihe funkcionalnim umjetničkim djelom - nečim u čemu želiš uživati, ali ujedno spojiti i ugodno i korisno - i ne možeš pogriješiti! 

Uzmi u obzir veličinu i raspored ostatka sobe kako bi suzila dimenzije tepiha koje će imati najveći utjecaj.

Možda vas zanima Evo zašto noću uvijek trebaš zatvarati vrata od spavaće sobe Rubrika Life&style Life&style

Ispod kreveta

Najčešći prostor za tepih u spavaćoj sobi nalazi se ispod kreveta, gdje je usidren najveći komad namještaja u sobi. Ako uz krevet imaš noćne ormariće, odluči želiš li da tepih ide i ispod njih - sve do uzglavlja - ili se zaustavi prije prednjih nogu noćnih ormarića.

- Stavljanje tepiha do kraja uzglavlja omogućava ti tepih pod nogama kad ustaneš iz kreveta, što trenutačno stvara osjećaj ugodnosti. Ovo je izvrstan način za početak svakog jutra i mekan kraj svake večeri, kaže James Seuss, izvršni direktor tvrtke „The Rug Company“.

5 stvari koje nikada ne bi trebala imati u svojoj dnevnoj sobi, a sigurno imaš barem dvije

- Postavljanje tepiha ispod kreveta, ali zaustavljanje pored noćnih ormarića, pomaže u dodavanju mekih slojeva bilo kojem prostoru. Uz ovaj raspored, najbolje je tepih postaviti okomito na okvir kreveta, tako da ima puno udobnosti sa svake strane.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RUG.com.au (@rug.com.au)

Za king size krevet - s madracem koji je malo veći od 180 x 180 cm – tepih neka bude veći od 360 x 270 cm. „Sve manje bit će preusko“, kaže Seuss. Curtis preporučuje tepih veličine 360 x 450 cm ispod king size kreveta.

- Volim kad tepisi odvoje rub noćnih ormarića pored kreveta, ali ako nađeš onaj koji voliš, a malo je prevelik, ne smeta mi ako se noćni ormarići malo preklapaju. Samo pripazi da imaš podloške za namještaj da se poravnaju stražnji dijelovi noćnih ormarića.

Možda vas zanima Ovo želimo odmah! Vrhunski krevet koji je ujedno i kauč te high-tech stol opremljen svim pametnim tehnologijama Rubrika Life&style Life&style

Pokraj kreveta

Ako ne želiš ulagati u tepih koju će gotovo u potpunosti biti ispod i oko kreveta, mali tepisi sa svake strane kreveta druga su opcija.

- Ako si ne možeš priuštiti tepih odgovarajuće veličine za svoju sobu, odluči se za dva tepiha manje veličine s obje strane kreveta, kaže Curtis i dodaje:

- Barem ćeš moći uživati u njihovoj ljepoti, a bit će mekani pod nogama kad ustaneš iz kreveta. Duljina i širina tepiha ovise o tome koliko prostora imaš; odluči se za duže tepihe koji oblažu cijelu dužinu kreveta ili manje naglašene tepihe koje nude toplo mjesto za slijetanje hladnih nogu ujutro.

3 trika s tepihom pomoću kojih ćeš svoj dom učiniti vizualno većim, ali i elegantnijim

- Često je najbolje naručiti tepihe prilagođene duljine tako da točno odgovaraju prostoru i imaju prirodne početne i završne točke - kaže Seuss i dodaje:

- Veći tepih je uvijek bolji!

Kroz sobu

Ostali namještaj u tvojoj sobi - uključujući komode i prostore za sjedenje - također može utjecati na veličinu i smještaj tepiha.

- Ako tepih prođe napola ispod tvoje komode, to je idealno, kaže Curtis.

- Kutak za čitanje ili kutni stol također bi trebali imati svoj tepih, kaže Seuss i dodaje:

- U pravilu je za svaki prostor za sjedenje potreban tepih kako bi se osjećao potpunim. Ako je tepih premalen, čini se izgubljenim u sobi. Veliki tepih omogućit će namještaju da dobro sjedne unutar svojih dimenzija i da se ne osjeća kao da su dijelovi smješteni na rubu prostirke. Dopusti da veći tepih teče izvan dubine tvog namještaja.“ 

Dok kupuješ tepih, pripazi da se ne uhvatiš previše u precizno mjerenje dimenzije tepiha, savjetuje Curtis. Previše zahtjevan komad oduzima osobnost vašeg prostora. „Vintage tepisi ili oni koji nisu baš sasvim savršeni, daju sobi više karaktera i stila“, dodaje. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0