Life&style

Zar stvarno?! Jesi li znala da s ovih 10 kućanskih poslova nesvjesno uništavaš svoj dom?

  • Kućanske poslove obavljamo kako bi nam domovi bili ugodniji i ljepši
  • Međutim, neki od njih zapravo narušavaju naš životni prostor a ponekad i zdravlje
  • Koji su to kućanski poslovi koje svakodnevno obavljamo automatizmom, a ne bismo trebale, otkrij u nastavku

Dobrih savjeta koji zlata vrijede naše mame i bake nisu zaboravile podijeliti s nama zbog čega nam je održavanje naših kućanstava puno lakše. Sigurno već znaš kako je najbolje oprati suđe poslije ručka ili rublje odmah nakon pranja izvaditi iz perilice...No, postoje i neki drugi kućanski poslovi koji uglavnom obavljamo automatizmom, a nitko nas nije upozorio da bi mogli biti opasni ili narušiti ljepotu naših domova. Donosimo listu svakodnevnih poslova koje bi bilo bolje izbjegavati kako bi sačuvali naše zdravlje i osigurali ugodan boravak u domu. 

Možda vas zanima Ovo je iznenađenje - Hrvatice su otkrile koliko sudjeluju u kućanskim poslovima Rubrika Life&style Life&style

1. Često posegneš za metlom

Metenje poda obično je najbrža metoda kojom se rješavamo suvišne prljavštine s naših podova. Međutim, korištenje metle u ove svrhe teško da može biti učinkovito. Zapravo, tako ne možeš ukloniti niti 1/10 prljavštine ili prašine, već suprotno - ona će samo prebaciti na tvoj namještaj dok će se ostale sitne čestice uvući u završni premaz poda zbog čega će on izgledati prašnjavo. Umjesto metle bolje se uhvatiti usisavača, pod će biti temeljitije očišćen i dulje vremena će ostati su takvom stanju. 

2. Koristiš plastičnu umjesto drvene daske za rezanje

Iako plastične daske slove kao više higijenske od onih drvenih, to nije posve točno. Istina je da su drvene daske poroznije i bolje apsorbiraju bakterije. Plastične daske tako su sigurnije za rezanje, ali samo do trenutka dok na njima ne uočiš prve ogrebotine. Sintetički materijal u tim će slučajevima postati idealno stanište bakterijama koje će i temeljita dezinfekcija daske teško iskorijeniti

3. Dasku za rezanje pereš s deterdžentom za suđe

Sredstvo za pranje suđa učinkovito će ukloniti ostatke hrane s daske za rezanje. Međutim, ogrebotine na daski zadržat će mikroskopske ostatke hrane koje se, nakon što dođu u dodir s otopinom deterdženta, mogu lako prenijeti na bilo koju drugu hranu koja će se kasnije rezati. Tako je daske za rezanje bolje dezinficirati uz pomoć hidrogen peroksida.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Monday motivation ✨ Plus que quelques jours avant le lancement du eshop, restez connectés ! Des produits cosmétiques clean, des objets du quotidien pour la cuisine ou la salle de bain, de la décoration et de l’art de table... avec un seul credo : des marques françaises, avec la qualité au cœur de la sélection, le tout dans un esprit résolument éco responsable et durable ! Ici, une photo de quelques-uns de nos produits dont une superbe planche créée spécialement pour nous par Kasia Kmita. #SlowLife (mais life quand même !) ═ #slowlife #madeinfrance #ecoresponsable #planche #plancheapero #plancheadecouper #plancheambiance #consommerautrement #mieuxconsommer #lowwaste #lowimpactmovement #plasticfree #ecofriendly #artisanat #handicrafts #slowmade #handmade #greenliving #slowlifestyle #greenlife #recettecocktail #flatlay #fabriqueenfrance #woodcuttingboard #cuttingboard #zerowaste #zerodechet #localbusiness #artisanmade

A post shared by Cureor - Droguerie Responsable (@cureor.fr) on

4. Vodu od kuhanja riže i tjestenine ili talog od kave bacaš u sudoper

Talog od kave nakon izlijevanja u sudoper često može uzrokovati začepljenje  zbog njegove posebne konzistencije koja na sebe veže masne naslage u cijevima. Ista stvar događa se i s vodom koja je preostala nakon kuhanja tjestenine ili riže. Tekućina koja ima pomalo ljepljiva svojstva taloži se na bridovima cijevi i otapa prilično sporo zbog čega povećava rizik od začepljenja odvoda. 

Možda vas zanima Muškarci koji kuhaju i čiste ženama su najviše neodoljivi - potvrdila znanost" Rubrika Love&Sex Love&Sex

5. Pospremaš krevet odmah nakon buđenja

Ovaj podatak mogao bi razveseliti one kojima je slaganje posteljine na krevetu odmah po buđenju pravo mučenje. Radi se o tome da krevet često nastanjuju grinje, mikroskopski organizmi koji se hrane mrtvim stanicama ljudske kože, a idealno okruženje su im toplina i vlaga. Ako namjestiš svoj krevet odmah nakon ustajanja tako ćeš stvoriti savršeno stanište za grinje  što kasnije može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Najbolje je ostaviti posteljinu neko vrijeme nepospremljenu kako bi se temeljito osušila, a onda prije izlaska iz svog doma možeš na brzinu i pospremiti krevet. 

6. Zastore cijelo vrijeme držim otvorenima

Na ovaj savjet posebnu pozornost trebale bi obratiti osobe čiji se stanovi nalaze na sunčanoj strani. Ako želiš očuvati sjaj i ljepotu svog namještaja i podova što dulje, obavezno do kraja navuci zastore ili spusti rolete tijekom kritičnog razdoblja dana kada je sunce najjače. Zbog izloženosti obilju UV zraka, drveni namještaj i podovi mogu brzo izgubiti onaj prekrasni pigment. 

7. Frotirne ručnike držiš u kupaonici

Frotirni ručici obješeni u kupaonici lako mogu postati stanište za gljivice i bakterije. Kako bi sačuvala svoju kožu,a a naposljetku i zdravlje, najbolje je mijenjati ručnike svaka dva dana. I ništa manje važno, potrebno ih je pravilno i temeljito osušiti. Najbolje rješenje ipak je zamijeniti frotirne ručnike papirnatima

Možda vas zanima 5 kućanskih poslova uz ove ćeš trikove obaviti neočekivano brzo Rubrika Life&style Life&style

8. Četku za wc odmah vraćaš u držač nakon upotrebe

Čišćenje wc školjke s četkom nije nam baš omiljena radnja i želimo je završiti što prije. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako to baš nije dobra odluka s obzirom na to da se vraćanjem četke u držač odmah po upotrebi bakterije mogu aktivno razmnožavati. Najsigurnije je postaviti četku između wc i školjke i daske s drškom prema van kako bi se izgubio višak vlage, a zatim kad se četka osuši pospremiti je na svoje mjesto.

9. Bacanje listića čaja u wc školjku

Iako se možda čini najlakše, bacanje listića čaja nakon što su poslužili svrsi u wc školjku svakako nije najprikladnije rješenje. Ako ovu radnju često ponavljaš, površina wc školjke potamnit će zbog tanina u čaju, a izvornu bjelinu potom je teško vratiti. 

10. Koristiš sredstava za čišćenje s rasprskivačem direktno na površinu

Ako sredstvo s raspršivačem izravno primjenjuješ na površine stvorit će se tanki, oku nevidljiv, film na koji se prljavština i prašina mogu još učestalije vezati. Ispravnije je takvo sredstvo najprije nanijeti na spužvu ili krpu, a zatim očistiti površine. 

 

 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0