Life&style

Utvrdo ili umeko? Uz ova jednostavna pravila stručnjaka - savršeno ćeš skuhati jaja

  • Možda se čini totalno jednostavno, ali za savršeno meko i tvrdo kuhano jaje potrebno je par dobrih savjeta. Imamo ih!

Kad je riječ o konzumaciji jaja, riječ je o love-hate odnosu koji se zadnjih godina iz potpunog odbijanja pretvorio u apsolutno prihvaćanje. Iako se od njih godinama zaziralo i povezivalo ih se s kolesterolom, danas ih nutricionisti preporučuju kao bazu idealnog doručka koji nas dugo ostavlja sitima i drži podalje od brzih rješenja iz pekare.

 

A post shared by Foods World (@ourfoodsworld) on

Uvođenje jaja u svakodnevnu prehranu potaknula nas je na istraživanje trikova za što bržu i lakšu pripremu. Najbolja smo pronašli kod Delije Smith, britanske televizijske kuharice i autorice više desetaka priručnika za kuhanje. Ona tvrdi kako je važno pripaziti da se jaja ne kuhaju odmah poslije vađenja iz hladnjaka jer bi se ljuska mogla brzo raspuknuti. Naglašava kako bi bilo dobro da lonac u kojem se kuhaju ne bude prevelik te da se jaja kuhaju na što laganoj vatri. 

Možda vas zanima Ako paziš na težinu ili čak želiš smršaviti, dan treba započeti s dva jaja Rubrika Life&style Life&style

Međutim, najvažnijim elementom pripreme jajeta smatra vrijeme kuhanja. Upravo o njemu ovisi likvidnost i tvrdoća jajeta. Laički rečeno, u njemu je razlika tvrdo i mekano kuhanog jaja. Afiniteti ljudi su različiti, a granica tvrdo i mekano kuhanog je tanka i krhka pa Delia navodi par savjeta kako bi jaje ispalo točno onako kakvo volimo.

 

A post shared by saphira (@peanut.head) on

Meko kuhana jaja

Nakon što se jaje oprezno spusti u lončić uzavrele vode, potrebno ga je kuhati oko 1 minutuLonac se potom poklopi i skloni s vatre. Jaje u vodi ostaje 6 ili 7 minuta. Šestominutno stajanje rezultirat će posve tekućim žumanjcem i mekim bjelanjcem, a nakon 7 minuta žumanjac će biti kremastiji i bjelanjac potpuno stabilan.

Tvrdo kuhana jaja

Jaja se stavljaju u hladnu vodu, a potom izravno na vatri kuhaju 6 ili 7 minuta. Glavni trik je da se jaja odmah nakon kuhanja stave pod hladnu vodu nekoliko minuta. Tamo trebaju ostati sve dok ne budu dovoljno hladna da se neometano mogu dodirivati i servirati.

 

A post shared by Waitrose (@waitrose) on

Ako ti još uvijek nije dosta trikova, imamo i jedan za brzo i lako guljenje jajeta. Najlakši način je da tvrdo kuhano jaje stavimo u čašu vode koju začepimo dlanom i potom mućkamo dok ne otpadne sva ljuska.

Možda vas zanima 5 pogrešaka koje svi radimo dok pripremamo jaja Rubrika Life&style Life&style
 

A post shared by Emma Kershaw (@emmakershaw107) on

Imamo i jednu stvar koja se nipošto ne smije raditi. Jaja se nipošto ne smiju pripremati u mikrovalnoj pećnici. Nemoj ovo testirati kod kuće, ali stručnjaci kažu da može biti opasno te prouzročiti eksploziju. 

 

Photo: Instagram

Komentari 0