Life&style 23. rujna 2019.

Želiš isprobati! Ovaj tajni sastojak će ti pomoći da sasvim lako oguliš kuhano jaje

Shutterstock/Instagram.
  • Raduješ se jajetu kojeg si upravo skuhala, ali kad jednom kreneš ljuštiti ga, postaješ živčana jer se ne ljušti lako i - čekaj, zašto ima još sitnih komadića ljuske koji nikako da odu? 
  •  Ah! Kako se ispostavilo, postoji jedan jedinstveni, jednostavni sastojak koji možeš dodati u vodu, a koji će olakšati ljuštenje jaja
  • A to nije skup sastojak – i gotovo sigurno ga imaš kod kuće… 

Istražene su i mnoge metode koje bi olakšale guljenje kuhanog jajeta - primjerice: je li bolje staviti jaje već u kipuću vodu ili ga prvo treba staviti u hladnu vodu prije nego što uključiš štednjak? Je li ledena kupka nakon kuhanja dobra ili je pak gubljenje vremena? Nakon opsežnih ispitivanja, koristeći svježa jaja, ali i jaja koja su tjedan dana bila u hladnjaku, otkriveno je da je dodavanjem malo octa (oko 1 žlice na svake 4 šalice vode) puno lakše oljuštiti jaja - bez obzira koja metoda se koristila za kuhanje jaja.
 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima... Jedini način da provjeriš je li jaje svježe, a da ga ne moraš razbiti Rubrika Life&style Life&style

Kako ocat pomaže?

Premda na policama trgovina ima puno vrsta octa, koristi obični bijeli ocat jer nema dodatnih sastojaka. Ono što tražiš je obična octena kiselina razrijeđena u vodi, tako da bijeli ocat odgovara - nemoj koristiti nešto poput vinskog ili jabučnog octa. 

Znanost nam govori da je ljuska jajeta napravljena od kalcijevog karbonata, a ocat otapa dio toga. Razlog zbog kojeg ocat djeluje tako dobro na ljusci jaja je sljedeći: anorganska kiselina koja razgrađuje dio ljuske čini ljusku tanjom i time se lakše ljušti. Premda dodavanjem malo octa kipućoj vodi razgradiš samo dio ljuske, što je savršeno za ljuštenje, zapravo možeš potpuno ukloniti ljusku jajeta koristeći čisti ocat - da, doista.
Stavi jaja u lonac ili zdjelu te ih potpuno prekrij octom. Zatim to stavi u hladnjak na cijeli dan i ponovi postupak (vrlo pažljivo) sa svježim octom – te ostavi još 24 sata. Premda to nije nešto što bi željela učiniti za svoja tvrdo kuhana jaja, pokazuje malo više znanosti od znanosti dodavanju octa u kipuću vodu.

Možda vas zanima... U vodu za tjesteninu treba doliti ulje, a kuhano jaje isplahnuti vodom? 5 najčešćih zabluda u kuhinji i pravi odgovori Rubrika Life&style Life&style

Otkriveno je i da je potapanje jaja u ledenu vodu odmah nakon kuhanja pomoglo, ali čak i jaja koja nisu bila izložena tretmanu ledene kupelji još se uvijek vrlo lako moglo oguliti. Osim toga, testiranje je otkrilo da nema velike razlike između korištenja svježih ili starijih jaja, tako da ne moraš brinuti o tome koliko su stara jaja (ako uopće znaš).

Možda vas zanima... Savršena kajgana, kuhano i poširano jaje: ovih 15 grešaka kod pripreme jaja rade mnogi, ali ti više nećeš Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0