Life&style

Jedini način da provjeriš je li jaje svježe, a da ga ne moraš razbiti

  • Ako ne držiš jaja u kupljenom pakiranju, može se dogoditi da ne znaš kad im istječe rok trajanja
  • Otkrit ćemo ti kako ćeš sa sigurnošću znati jesu li jaja svježa, a da ih ne moraš razbiti

Zapadnjaci proječno pojedu godišnje 300 jaja po osobi, što je odlično jer su jaja izuzetno zdrava namirnica, a odnedavno znamo i da neće uzrokovati povišeni kolesterol u krvi. Nećemo ti preopručiti da jedete jaja nakon isteka roka trajnja na kutiji, no moraš biti svjesna da je taj rok određen veoma strogo i često je skraćen pa ponekad bacamo sasvim dobra jaja.

Zato, kako provjeriti jesu li jaja u hladnjaku još uvijek svježa (a da ih ne razbijaš bez potrebe)? Veoma jednostavno.
Potopi jaje prije upotrebe u posudu s hladnom vodom. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Savršena kajgana, kuhano i poširano jaje: ovih 15 grešaka kod pripreme jaja rade mnogi, ali ti više nećeš Rubrika Life&style Life&style


Sasvim svježa jaja potonut će na dno posude i čak se malo i okrenuti na stranu. Srednje svježa jaja će potonuti, ali ostati stajati uspravno. Jaje koje se pokvarilo, isplivat će na površinu. 
Zašto? Jer s vremenom kora od jaja postaje sve propusnija i u unutrašnjosti se zadržava zrak. U starom jajetu nakupilo se dovoljno zraka da može plivati na vodi.
Dakako, jednom kad razbijemo jaje, njegov miris otkrit će nam je li staro ili nije. Stara jaja neugodno zaudaraju po sumporu. Isto tako, bjelanjak koji se presijava ružičasto ili zelenkasto siguran je znak da se tog jajeta treba riješiti. 

Možda vas zanima Savršena kajgana: za bolji okus i savršenu kremoznost zaslužan je jedan neuobičajen sastojak Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0