Life&style

U vodu za tjesteninu treba doliti ulje, a kuhano jaje isplahnuti vodom? 5 najčešćih zabluda u kuhinji i pravi odgovori

  • Jedan od ozbiljnih problema pri kuhanju su zablude s kojima se borimo dok spravljamo jela
  • Mnoge od tih zabluda su nastale još davno - a razmisli na kojoj razini je bila znanost u eri tvoje bake, a na kojoj je danas 
  • Smije li se špinat ponovno ugrijati ili ne? Treba li kuhana jaja isprati hladnom vodom ili ne? Imamo odgovore na ta i još neka zanimljiva pitanja

Kad je je riječ o kuhanju i prehrani, naravno da ne želimo raditi pogreške. Zato kod spravljanja i čuvanja namirnica jako pazimo na higijenu i svježinu. Međutim, neke se zablude tvrdoglavo zadržavaju u našim kuhinjama. Razotkrit ćemo pet najčešćih…

1. Dodavanje ulja vodi za kuhanje štiti tjesteninu od lijepljenja

Ova zabluda tvrdoglavo se drži u mnogim kuhinjama. A ima i neke logike u tome: ulje podmazuje pa se tjestenina neće lijepiti. Međutim, u kipućoj vodi neće ništa postići – zbog gustoće će isplivati na površinu vode. Ako ne želiš ljepljivu tjesteninu, pazi da bude kuhana al dente. 

Možda vas zanima Riža ti ne često ne ispada dobro? Ovo su greške koje možda radiš i savjeti kako da svaki put bude savršena Rubrika Life&style Life&style

2. Jaja treba isplahnuti hladnom vodom 

Isplahnjivanje jaja jako hladnom vodom ima smisla eventualno kod meko kuhanih jaja – jer tako završavaš proces kuhanja u željenom trenutku. Kod tvrdo kuhanih jaja to nije potrebno. Najbolje je zapravo da kod obje varijante preskočiš ispiranje jer bi tako bakterije mogle doći u jaja. I tada se jaja mogu jesti, ali kraće traju. 

3. Alkohol isparava kod kuhanja 

Oprez – ova zabluda nije baš bezopasna. Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Idaho pokazalo je da kuhani umak s bijelim vinom ili rakijom sadrži još do 85 posto alkohola. Osim toga, nakon 30 minuta kuhanja ostalo je još 35 posto alkohola, a nakon dva i pol sata pet posto. Dakle, tko ne želi konzumirati alkohol, treba ga kompletno izbjegavati pri spravljanju jela. 

Možda vas zanima Zbog jedne greškice tvoje pečeno pile nema finu hrskavu kožicu i nije dovoljno slasno Rubrika Life&style Life&style

4. Špinat se ne smije nanovo zagrijavati 

Ova se zabluda osobito tvrdoglavo drži. Doduše, špinat sadrži jako puno nitrata – koji načelno nije štetan. Međutim, ako špinat duže vrijeme držiš na toplom ili na sobnoj temperaturi, nitrat prelazi u nitrit – a on može biti štetan za zdravlje. Zato treba ostatke spravljenog špinata odmah staviti u hladnjak (na temperaturu oko 7 stupnjeva) te onda što je moguće brže pojesti. Brzo ugrij špinat te ga odmah pojedi – i ništa se ne moraš bojati. Mala djeca osjetljivije reagiraju već na male količine nitrita – stoga ona neka jedu isključivo svježi špinat. 

5. Svježe povrće je zdravije od zamrznutog 

Doista, kad je riječ o količini vitamina, svježe povrće je nepobjedivo. Međutim, dok povrće dođe do polica u trgovinama ili do tržnice, prođe neko vrijeme. Duboko smrznuto povrće doista može imati više vitamina ako se naglo zamrzne odmah nakon berbe. 

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0