Life&style

Ulovila nas je nostalgija - pogledaj kako su nekad izgledali slatkiši koje smo voljeli

  • Facebook grupa Retroteka osnovana je prije tri godine, a danas ima preko 16 tisuća članova 
  • Korisnici u njoj objavljuju predmete iz razdoblja od 1900 - 2000-te godine
  • Pronašli smo pakiranja čokolada i keksa koja smo nekad obožavali, a danas ih više nema ili su u drugačijem pakiranju

Veliki broj nas često se voli prisjetiti igara koje smo igrali u djetinjstvu, mode, ali i predmeta koje danas više ne možemo pronaći. Za sve nas nostalgičare, na Facebooku postoji genijalna grupa pod nazivom ''Retroteka''. Osnivač i administrator grupe je Igor Novaković, a u grupi se nalazi više od 16 tisuća fanova koji svakodnevno objavljuju slike predmeta koje su pronašli u svojim domovima. U opisu grupe piše: ''U ovoj grupi kad kažemo 'retro' mislimo na razdoblje od 1900. – 2000. godine, jer za nas je retro predmet i pegla na ugljen i Tamagotchi''. 

Možda vas zanima Ako si odrastala u 1990-ima i ranim 2000-ima, rado ćeš se sjetiti ovih stvari za koje smo bili vezani Rubrika Life&style Life&style

Pregledali smo slike u grupi te smo se odlučili izdvojiti neke slatkiše koje pamtimo, a to sjećanje ide toliko daleko da nam čak i okusi slastica naviru. Kad su u pitanju keksi, popularna ''Domaćica'' jedan je od najpoznatijih Kraševih proizvoda. Naišli smo na izgled kutije iz 1983. godine kad je, umjesto današnjih 300 grama, pakiranje imalo čak 500 grama.

 | Autor: Igor Novaković/Retroteka Igor Novaković/Retroteka

Mnogi će se sjetiti i bombona koji su se zvali ''Slatka tajna''. Radilo se o Kraševim voćnim bombonima s punjenjem, a slika pakiranja je iz 1987. godine. 

 | Autor: Igor Novaković/Retroteka Igor Novaković/Retroteka

Kad je riječ o čokoladama, nekoć nije bilo velikog izbora kao što ga imamo danas. Jedna od najpoznatijih, a po mnogima i najfinijih čokolada iz 80-ih godina je ''Runolist''. Radi se o mliječnoj čokoladi s alpskim mlijekom koja je bila pakirana u tako da je sadržavala male čokoladice, a svoj redizajn ova čokolada je doživjela prije nekoliko godina.

 | Autor: Igor Novaković/Retroteka Igor Novaković/Retroteka

Možda vas zanima Život prije interneta: Sjećaš li se ovih proizvoda koji su nas proganjali preko TV prodaje? Rubrika Life&style Life&style

Slobodno možemo reći kako je ''Viki krem namaz'' bio preteča Nutelle, barem na ovim prostorima. Mnogi će ga se i danas prisjetiti te će tvrditi da je imao bolji okus od danas popularnog namaza. Slika poklopca s pakiranja je iz 1986. godine, a odmah nas je vratila u djetnjinstvo. Osim u mini pakiranjima, ovaj namaz od kakaa mogao se kupiti i u čašicama.

 | Autor: Igor Novaković/Retroteka Igor Novaković/Retroteka

Za Kraševe bombone ''505 s crtom'' nema tko nije čuo ili ih probao jer su vrlo popularni i danas, no u nešto drugačijem pakiranju. Šezdesetih godina prošlog stoljeća pakiranje je bila limena kutija, dok se danas pakiraju u vrećice. I onda, a i danas radilo se o bombonima u nekoliko boja, a svaka od njih je predstavljala neki voćni okus. 

 | Autor: Ranko Urlić/Retroteka Ranko Urlić/Retroteka

Švicarsku čokoladu ''Toblerone'', 70-ih godine proizvodio je Kraš, no većina više pamtim čokoladicu ''Kolumbo'' u sličnom pakiranju iz 80-ih godina. ''Kolumbo'' je bio mliječna čokolada s lješnjakom i medom, a danas postoji Dorina Kolumbo za sve one koji se žele prisjetiti okusa. Oni koji su ju probali kažu da je okus identičan onome koji pamte iz djetinjstva, a nove generacije mogu isprobati okuse njihovim roditelja.

 | Autor: Igor Novaković/Retroteka Igor Novaković/Retroteka

Možda vas zanima Sjećaš li se svog prvog sladoleda? Vjerojatno je bio jedan od ovih legendarnih... Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Igor Novaković/Retroteka

Komentari 0