Life&style

Sjećaš li se svog prvog sladoleda? Vjerojatno je bio jedan od ovih legendarnih...

  • Ljetne vrućine pravo su vrijeme da se osvježimo i zasladimo omiljenim ledenim slasticama
  • Sjećaš li se tvog prvog sladoleda? I onih dana kad ti je slatkač značio apsolutno sve... 
  • Njofra, Twinni, ali i Ledolina samo su neki od okusa koje pamte generacije

Danas nam je dostupan sladoled s okusima koje god zamislimo, no osamdesetih i devedesetih godina situacija nije bila takva. Nismo mogli birati okuse poput japanske višnje u kombinaciji sa švicarskom bijelom čokoladom - pa smo se obradovali svakom sladoledu. I neke mlađe generacije, iako ih možda nisu probale, sjećaju se pakiranja i priča svojih roditelja. Neke od tih okusa možemo opet vidjeti u škrinjama sa sladoledom pa su u nama probudili nostalgiju. Stoga smo se  odlučili prisjetiti omiljenih ledenih slastica iz djetinjstva.

Sladoled nogometna loptica

Ovaj sladoled pamte mnoge generacije. Iako je okus bio klasična vanilija, ambalaža u obliku nogometne loptice je ono što nas je privuklo kod njega. Bio je jednobojan, a isticala se bijela ''kockica'' kao mjesto gdje se otvarao sladoled. Uz njega je dolazila plastična žličica, a nakon što bi ga pojeli nastavili smo se igrati s lopticom. Početkom ove godine, Ledo je vratio ovaj omiljeni sladoled u trgovine tako da možeš opet uživati u njemu kao nekad. 

Njofra

Još jedna ledena slastica koja smo prije nekoliko godina imali prilike jesti u redizajniranom pakiranju je i Njofra.  Sladoled od vanilije na štapiću preko kojeg je bila prelivena čokolada pomiješana sa žitaricama. Za one koji ga se ne sjećaju, možemo ga opisati kao sladoled Snjeguljica, ali s drugačijom čokoladom.  Prije nekoliko godina kad se vratio u ponudu, imao je i okus punča umjesto vanilije, no nama je ipak draža klasika za koju bismo voljeli da se vrati. 

Možda vas zanima Saznaj koji kupaći kostim najbolje odgovara tvojoj osobnosti Rubrika Moda Moda

Twinni

Twinni nas je prvo privukao svojim izgledom, a zatim svojim osvježavajućim voćnim okusom. Iako se razlikuje od prethodno navedenih vrsta, ovaj sladoled nam je bio jedan od omiljenih. Izgleda kao dva spojena sladoleda na štapiću, s jedne strane je bio okus naranče, a s druge limun. Preko njega je bila prelivena čokolada koja je bila dodatan plus za sve mališane. Osim što smo ga mogli podijeliti s prijateljima, bilo je zanimljivo tražiti načine kako ga pojesti dok se brzo topio. 

Ježek

Sladoled iz  ''Ljubljanske mlekare'' bio je vrlo sličan Njofri, a umjesto corn fleksa u čokoladi je imao komadiće lješnjaka. Devedesetih godina mogli smo ga kupiti ljeti na moru i tad nam je on bio najbolji na svijetu. Vrlo brzo su ga zamijenile domaće inačice, no mislimo kako taj okus i pakiranje koje je na sebi imalo nacrtanog ježa koji drži lješnjake, nećemo zaboraviti. 

Možda vas zanima Vrijeme je za sladoled! Evo koje okuse obožavaju poznati Hrvati... Rubrika Stars Stars

Zlatorog

I ovaj sladoled stizao je iz susjedne Slovenije, točnije iz 'Ljubljanske mlekare', a možemo ga opisati kao kornet s okusom lješnjaka, kakav smo imali prilike jesti i u Ledovoj verziji. Na pakiranju, koje je bilo kombinacija zlatne i zelene boje, nalazio se Triglav i divokoze koje su simbol tog najvišeg slovenskog vrha.

Ledolina

Iako se ovdje ne radi o klasičnom sladoledu nego desertnoj kremi, legendarnu Ledolinu nismo mogli zaboraviti. Izgledala je kao današnje sladoledne torte, a okus joj je bio kombinacija slatkog vrhnja i čokolade. A posebnu čar davao je preljev od Jagode, za kojeg smo se uvijek žalili da ga ima premalo. Zanimljivo je i to da je spot za ovaj ukusan desert sniman u Glazbenom zavodu 1990. godine, a jedno od poznatih lica je i ono Nine Badrić koja je u reklamnom spotu glumila sa svojim zborom 'Zvjezdice'. 

 

Photo: Facebook/@MojaNostalgija

Komentari 0