- Bogate, sočne i čvrste – lazanje su nam omiljeno jelo koje u svojoj pripremi serviraju mnoge zamke
- Nakon sati truda vrlo je moguće da na stol serviramo opušten komad koji se ne toliko ukusno razvlači po tanjuru
- Kako bi zadivila goste i ukućane prošli smo sve korake koje jamče savršen uspjeh ovog recepta
Jela od tjestenine volimo iz jednostavnog razloga, ukusna su i brzo se pripremaju. No, na stranu paste carbonara ili tjestenine s umakom od rajčica, neki specijaliteti s tijestom ipak predstavljaju rizičnije kulinarske pothvate. Lazanje, omiljeno jelo bogatog okusa, sadrže mnoge zamke koje će tek najvrsnije kuharice uspješno svladati.
Nakon toliko truda, pretpripreme sastojka, slojeva ukusne hrane vjerojatno najgora stvar na svijetu koja se može dogoditi je neuspjeh povezivanja ove ukusne formule u jestivu, mirisnu i ukusnu cjelinu. Kako bi ovo jelo bilo bez premca uspjelo baš svaki put, donosimo greške koje su ti najčešće prepreka do savršenog protvana lazanji.
Ne soliš vodu u kojoj se kuha tjestenina
Baš kao i što redovito soliš vodu u kojoj kuhaš špagete, tako je potrebno i tijesto za lazanje prokuhati u slanoj vodi. Na ovaj način tijesto za lazanje tijekom pečenja moći će apsorbirati sve okuse kojima je okruženo. Bez ovog koraka, priprema lazanji je vjerojatno osuđena na propast, a kulinarski stručnjaci savjetuju da vodu dodaš velikodušnu količinu soli budući da tijesto nema sposobnost upiti je u cijelosti.
Krivo slažeš slojeve
Zalijepi li se tijesto za lazanje za dno posude? Izazovno ti je jednakomjerno postavljati punjenje preko umaka? Ako si potvrdno odgovorila barem na jedan od ovih pitanja, sljedeći savjet je baš za tebe. Tajna savršenih lazanja je upotreba uvijek jednakih količina tijesta, umaka i punjenja i to važnim redoslijedom: umak, tijesto za lazanje, punjenje nakon čega se postupak ponavlja.
Obično mesno punjenje bi vijek trebalo postaviti na tijesto budući da ga je tako lakše rasporediti, a kako se tijesto ne bi zalijepilo za dno protvana, malo umaka na samom početku spasit će stvar.
Krivo rukuješ s tjesteninom
Za početak, vrlo je važno da tjestenina ne bude prekuhana. No, što ako si postigla i savršen stupanj kuhanja, ali ne na vrijeme kako bi složila svoje bogate slojeve lazanja? Prema stručnjacima najgore je ostaviti tijesto u vrućoj slanoj vodi budući da će se ono i dalje kuhati ali i zalijepiti. Umjesto toga, tijesto pojedinačno izvadi na masni papir za pečenje čime ćeš kupiti malo vremena. U još jednostavnijem rješenju tijesto nakon što se skuhalo možeš ocijediti i priključiti mu tek toliko umaka kako bi spriječila lijepljenje i deformiranje tijesta.
Ne koristiš instant tjesteninu koju nije potrebno kuhati
Osim što će ti skratiti vrijeme kuhanja, stručnjaci kažu kako je instant tijesto za lazanje ukusnije budući da se ranije termički obradilo po kratkom postupku. Zbog toga je tijesto i tanje, mnogo sličnije pravom domaćem tijestu za lazanje. Ova karakteristika će i omogućiti savršeno upijanje ostatka namirnica, a naposljetku će učiniti zalogaj nježnim i ugodnim.
Ne koristiš svježu mozzarellu
Dok je rukovanje već pripremljenom i izrezanom mozzarellom puno jednostavnije, svježija mozzarella jelo će oplemeniti puninom okusa. Također, ravnomjernije će se otopiti i na najbolji mogući način oplemeniti tvoje lazanje. Prije stavljanja stavljanja mozzarelle u jelo, posušite je na kuhinjskom ručniku 15-ak minuta.
Koristiš pogrešnu vrstu mesa
Iako će biti odlična u mesnom umaku za špagete, isključivo govedina nije najbolje rješenje za lazanje. Stručnjaci savjetuju upotrebu svinjetine ili čak mesa iz talijanske kobasice koji će zbog masnih udjela dati savršenu teksturu lazanjama. Ukoliko se ne želite odreći tradicionalnog okusa govedine, jedno od rješenja može biti i miješanje ove dvije vrste mesa.
Upotrebljavaš krivi protvan
Metalni, keramički od vatrostalnog stakla ili kakve drugi protvani? Vrlo je važno da izabereš pravu vrstu kako bi lazanje bile uspješne. Budući da se ne zagrijava brzo poput metala i bolje provodi toplinu, ali i ostaje dulje vremena topla nakon vađenja iz pećnice, najidealnija posuda za pripremanje lazanji je od vatrostalnog stakla.
Opuštene lazanje
Ništa više ne razočarava od vađenja prvog komada lazanje koji opušteno kapa i razvlači se po tanjuru. Kako se ovo ne bi dogodilo važna je priprema. Potrudi se da tijesto za lazanje nakon cijeđena dovoljno i osušiš uz pomoć kuhinjskih ručnika, a umak ne smije biti prerijedak. Ukoliko koristiš sireve poput mozzarelle ili ricotte, potrudi se da ih nakon cijeđenja osušiš na kuhinjskom ručniku. Izbjegavaj velike količine povrća koje tijekom pečenja mogu ispustiti velike količine tekućine.
Ne koristiš ovaj trik kako bi izbjegla hrskavost gornjeg sloja
Lazanje ne bi smjele biti suhe i hrskave, a u tome ponekad ne pomaže niti aluminijska folija tijekom pečenja. No, vrsni šefovi savjetuju da prije pečenja protvan zaštitiš najprije plastičnom, a zatim aluminijskom folijom. Na ovaj način unutar protvana zadržavat će se vlaga koja će ujedno i hladiti plastičnu foliju kako se ne bi otopila.
Ne puštaš lazanje da odleže
I dok vrijeme do prvog zalogaja teško podnosi, stručnjaci savjetuju da je ostavljanje lazanja da se odmore ključno za uspješno serviranje. Osim toga vruće lazanje 'spalit' će okusne pupoljke zbog čega nećeš uživati u bogatom okusu lazanja.
Ne pripremaš ih dan ranije
Osim što ćeš biti odmornija za svoje goste, priprema lazanja dan ranije osigurat će još puniji i bogatiji okus jela. Nakon što si pomno složila sve slojeve, protvan prekrij plastičnom folijom kako bi zadržala vlagu, zatim pohrani lazanje u hladnjak te izvadi pola sata prije pečenja.
Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Emily_Rohu
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.