- Vrsna kuharica i kreatorica bloga Like chocolate, Matejka Buča, pripremila je doista senzacionalnu kuharicu za sve koji vole kuhati
- Odabrali smo i pripremili dva izvrsna i superjednostavna jela po receptima iz kuharice, evo kako nam je ispalo
- A otkrit ćemo ti i neke trikove kojima ćeš dobiti savršeno skuhanu tjesteninu
Kuharica "Svaki dan“ zauzela je feed mojih društvenih mreža – s punim pravom. Riječ je o sjajnom izdanju od 320 stranica, unutar kojeg je grupirano čak 115 slatkih i slanih recepata za baš svaku priliku. Autorica je iskusna blogerica i vrsna kuharica Matejka Buča, kreatorica food bloga Like chocolate.
Njen je blog pouzdan i pregledan, a istim se principima vodila i pri izradi ove kuharice. Podijeljena je po obrocima, a koristan su dodatak i rubrike Posebne prigode, koja uključuje recepte za nadolazeće blagdane, te Zimnica. Recepti su popraćeni i divnim fotografijama te toplim pričama, kao i korisnim savjetima za pripremu mesa, tjestenine, rižota, kolača… Ova je kuharica zapravo jedan funkcionalan udžbenik kuharstva za foodieje te nepresušan izvor ideja za sve koji žele dobro isplanirati jelovnik i budžet.
Pri odabiru ručka ovog sam se puta vodila isključivo vremenom potrebnim za pripremu i dostupnošću namirnica. Kriterije je zadovoljio recept za špagete sa šampinjonima, gotov za samo pola sata. Po istom sam principu odabrala i desert , panna cottu od kokosa i bijele čokolade, koja je na hlađenju bila već nakon deset minuta.
Kremasti špageti sa šampinjonima
Autorica kuharice ovom je klasiku dodala i svoj osobni pečat – malo bijelog vina, timijan i naribani parmezan. Upotrijebila sam sušeni timijan koji imam u ormariću sa začinima i pinot sivi, koji zaista značajno doprinose i okusu i mirisu. Kao što je i obećano, za pola sam sata poslužila kremastu tjesteninu za dvije osobe.
U slučaju da ste tek otkrili strast prema kuhanju i borite se s time što znači al dente tjestenina – u kuharici „Svaki dan“ ćete pronaći i niz primjenjivih savjeta. Da sumiram, ključ uspjeha je u tome da je ubacite u kipuću, slanu vodu i povremeno promiješate. Ne nasjedajte na tvrdnju da se zbog ulja neće lijepiti jer je to jedan od najvećih kulinarskih mitova.
Vrijeme kuhanja tjestenine pročitajte na pakiranju, gledajte na sat i provjerite je li zaista kuhana. Ako je izvana mekana, a iznutra još malo tvrda – odmah je procijedite. I zapamtite, ispirite je isključivo ako je planirate ubaciti u hladna jela. U ovom je slučaju trebate samo ubaciti u pripremljeni umak, uz nekoliko žlica vode preostale od kuhanja.
Sastojci:
- 200 – 250 g špageta ili druge tjestenine
- 1 žlica maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 250 g šampinjona
- 75 ml bijelog vina
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g parmezana
- Sol
- Papar
Priprema:
- Šampinjone narežite na veće komade, a češnjak zgnječite nožem i sitno nasjeckajte.
- Na maslacu kratko prepržite češnjak pazeći da ne zagori. Trebat će vam 30 sekundi, samo da pusti aromu.
- Dodajte šampinjone i pržite na jakoj pa onda srednje jakoj temperaturi dok malo ne omekšaju i ne dobiju lijepu zlatnu boju te vam tekućina koju su ispustili ne ispari.
- Dodajte sol, papar i timijan pa podlijte vinom. Kuhajte dok alkohol ne ispari, oko 10 minuta.
- Dodajte vrhnje i kuhajte na srednje jakoj temperaturi dok se umak ne zgusne, oko pet minuta.
- U međuvremenu skuhajte špagete u slanoj vodi, al dente. Uz pomoć hvataljke prebacite ih u gotov umak, izravno iz lonca. Dodajte i nekoliko žlica vode od kuhanja špageta i sve zajedno pustite da zavrije kako bi se umak još malo zgusnuo djelovanjem škroba iz vode.
- Na kraju u špagete umiješajte ribani parmezan i odmah poslužite.
Panna cotta od kokosa s bijelom čokoladom
Panna cotta talijanski je slatki klasik koji se obično priprema od slatkog vrhnja, mlijeka i želatine. Matejkin se recept bazira na kokosovom mlijeku iz konzerve, koje možete pronaći u dućanima sa zdravom hranom i ponekoj drogeriji. Pri temperaturama ispod 18 stupnjeva u krutom je stanju, ali nemojte brinuti jer će se već nakon kraćeg zagrijavanja u potpunosti sjediniti s drugim sastojcima – kravljim mlijekom i bijelom čokoladom.
Panna cottu možete poslužiti u posudicama poput onih za souffle ili je izvrnuti na tanjur iz kalupa za muffine, mini kuglofe ili puding. U slučaju da je planirate servirati na tanjuriću, kalup premažite s malo kokosovog ulja, a prije serviranja dno kratko uronite u vruću vodu.
Sastojci:
- 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 100 ml kravljeg mlijeka
- 75 g bijele čokolade
- 10 g mljevene želatine + voda
- Kokosovo ulje za premazivanje kalupa
Priprema:
- Kokosovo i kravlje mlijeko pomiješajte u zdjelici pa stavite na srednju temperaturu. Dodajte izlomljenu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi.
- U međuvremenu pripremite želatinu prema uputama s vrećice.
- Kad mlijeko postane vruće, ali prije nego što zavrije, skinite ga s vatre i umiješajte nabubrenu želatinu. Dobro promiješajte da se sva želatina otopi.
- Sada panna cottu ohladite na sobnu temperaturu i povremeno promiješajte pazeći da se ne počne stiskati.
- Planirate li panna cottu vaditi iz kalupa, premažite ih s malo kokosova ulja. Ulijte ohlađenu panna cottu u kalupe i spremite u hladnjak na najmanje šest sati.
- Poslužite uz voćni preljev po želji.
Dakle, u manje od sat vremena pripremila sam i ručak i desert. Vrijeme za pripremu i dobivena količina u potpunosti odgovaraju onome što je autorica navela uz recept, upute su vrlo jasne, a rezultat ne odskače od fotografija. Sve preporuke za isprobane recepte, ali i vrhunsku kuharicu „Svaki dan“ Matejke Buče.
Ako ti kronično nedostaje inspiracije za pripremu obroka, kupi je putem bloga Like chocolate za 245 kuna.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.