- Vrijeme je jagoda i uživamo u raznim slasticama od ovog prefinog slatkog voća
- Jamie Oliver također voli jagode i slavi sezonu kremastim sladoledom od jagoda i hrskavom meringom
- Ovaj jednostavan recept ne zahtijeva aparat za sladoled - svakako ga isprobaj!
Ljeto je pred vratima, a s njim je došla i sezona jagoda. Ove crvene bobice imaju nevjerojatno sladak okus i popularne su među mladima i starima. Slavni kuhar Jamie Oliver također je obožavatelj jagoda i voli kreativno pripremati ovo voće za svoju obitelj.
Oduševio je internet receptom za kremasti sladoled od jagoda s meringa smjesom (ili baiser smjesom). A najbolje od svega: za izradu sladoleda nije potreban aparat za sladoled. Može se raditi u vatrostalnoj posudi u zamrzivaču bez stalnog miješanja.
Recept Jamieja Olivera za sladoled od jagoda s meringom
Sastojci za 1 posudu za pečenje:
• 600 g zrelih jagoda
• 100 g šećera u prahu
• 600 ml punomasnog vrhnja (creme double)
• 1 žličica paste od vanilije
• 1 limenka kondenziranog mlijeka
• 50 g gotove beze kore (meringa ili baiser, može se kupiti gotovo u slastičarnici ili napraviti prema uputama sa pakiranja npr. Dr. Oetker Beze kore - ako ne želiš sama peći pravi beze)
Sladoled od jagoda s meringom - priprema
1. Operi, očisti i prepolovi jagode. U tavi lagano zagrij šećer u prahu i ostavi da se karamelizira. Potom dodaj jagode i dvije žlice vode i pustite da zakuha u sirup od jagoda (to traje oko 15 minuta). Sadržaj posude procijedi kroz cjedilo – pusti da se sirup od jagoda potpuno ohladi.
2. U zdjeli pomiješaj vrhnje s pastom od vanilije. Zatim dodaj kondenzirano mlijeko i nastavi miješati. Preko kreme izmrvi beze koru i pažljivo umiješaj.
3. Izlij kremu u posudu za pečenje u zamrzivaču, pokapaj sirupom od jagoda i valovito promiješaj žlicom. Ostavi u zamrzivaču najmanje četiri sata.
4. Gotov sladoled od jagoda s meringom izvadi iz zamrzivača 30-ak minuta prije nego što ga poželiš jesti te stavi u hladnjak - tako će biti posebno kremast.
Savjet: Nisu samo jagode ukusne u domaćem sladoledu s meringom. Isprobaj raznovrsno slatko ljetno voće poput trešanja, malina, marelica ili borovnica.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.