- Sezona jagoda još je u punom jeku i nikako da se zasitimo tih slatkih voćnih kraljica proljeća
- A ima li bolje od sočne, kremaste, slatke torte s jagodama i šlagom?
- Donosimo recept iz Švedske, tortu koja je omiljena na stolovima na dalekom sjeveru, koja se u originalu zove 'jordgubbstårta'
Ovako zavodljivo kremastu tortu od jagoda rijetko si kada jela: ukusna krema savršeno se slaže s jagodama pa će natjerati srce svakog gurmana da brže kuca. Ova je torta savršena je za svaku priliku, a zasigurno će postati kraljica svakog stola.
Recept za švedsku tortu od jagoda
Sastojci za 16 komada kriški (u kalupu promjera 22 cm):
• 5 jaja
• sol
• 250 g šećera
• 1 žlica šećera
• 150 g brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 6 listića želatine
• 1 paket praška za puding od vanilije
• 500 ml mlijeka
• 750 g jagoda
• 600 g vrhnja za šlag
Za ukras:
• jestivo cvijeće
• prah od crvenog voća (od liofiliziranog voća)
Švedska torta od jagoda - priprema:
1. Odvoji bjelanca od žumanaca. Od bjelanaca i prstohvata soli stuci čvrsti snijeg. Zatim pospi sa 150 g šećera i miksaj dok se šećer ne otopi. Umiješaj jedno po jedno žumance. Pomiješaj brašno i prašak za pecivo pa umiješaj. Smjesu izlij u kalup (promjera 22 cm) koji si po dnu obložila papirom za pečenje. Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Ostavi da se ohladi.
2. Namoči želatinu u hladnoj vodi. Pomiješaj prašak za puding, 50 g šećera i 100 ml mlijeka te miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Zakuhaj 400 ml mlijeka. Umiješaj prašak za puding i kuhaj oko minute. Ostavi puding da se kratko ohladi. Iscijedi list želatine i otopi je u tome. Ostavi puding da se malo ohladi.
3. Prereži biskvit dva puta vodoravno. Okruži donji biskvit visokim obručem za torte. Topli puding izlij na biskvit. Stavi srednji biskvit na vrh pa sve zajedno u hladnjak.
4. Operi i očisti oko 500 g jagoda i propasiraj ih sa 50 g šećera. Ostatak želatine ocijedi, otopi te postupno umiješaj u pire od jagoda. Stuci 200 g vrhnja u čvrsti šlag. Polako umiješaj pire, stavi kremu na biskvit pa na to stavi gornji biskvit. Stavi tortu u hladnjak na najmanje četiri sata.
5. Za dekoraciju operi, očisti i nasitno nareži 150 g jagoda. Malo iz izgnječi vilicom. Stuci 400 g vrhnja u čvrsti šlag. Tortu malo premaži šlagom. U preostali šlag dodaj zgnječene jagode i 1 žlicu šećera te premaži po rubu. Operi 100 g jagoda, po potrebi ih očisti i prepolovi. Ukrasi tortu jagodama, cvijećem i voćnim prahom.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.